Publicitat
Política · 7 de Juliol de 2011. 10:45h.

El nou gurú de la dreta americana

Arthur Brooks, casat amb una catalana, denuncia el domini de l'esquerra gràcies a la premsa i els intel·lectuals

El nou gurú de la dreta americana

Arthur Brooks

Arthur Brooks (Spokane, Washington, 1964) és un dels intel·lectuals més influents de la dreta nord-americana. El president de l'American Enteprise Institute (AEI) -laboratori d'idees de referència de la dreta, on van coure projectes com la revolució reaganiana o la guerra de l'Iraq- acaba de publicar un llibre que alguns crítics han definit com la intelectualizació del Tea Party.

Brooks, que acaba de publicar La batalla (Planeta), explica en la introducció que "als vint-i-cinc vaig traslladar-me a Barcelona per guanyar-me la vida com a associat solista de trompa amb l'Orquestra Ciutat de Barcelona. No comptava amb cap tipus de coneixement previ sobre Espanya i no parlava ni català ni castellà. Al llarg dels següents anys vaig estudiar les dues llengües".

L'obra planteja l'habitual batalla entre dretes i esquerres en aquest cas als EUA, però que es pot extrapolar a altres països perquè, com afirma l'autor, "Espanya es un país que s'està tornant cada cop més infeliç" (pàg. 29). El politòleg considera, per exemple, que -almenys als EUA- el 70% de les persones són de 'dretes' però que domina el 30% d''esquerres perquè tenen a favor els intel·lectuals i els mitjans de comunicació. També fa una defensa aferrissada de la iniciativa privada i la "lliure empresa" que, en la seva opinió, aporta "sentit vital" (pag. 150). Al seu parer l'important és l'igualtat d'oportunitats, no de rendes.

Durant la seva aventura a Barcelona va conèixer a la que avui és la seva esposa. "Em vaig casar -fa ara vint anys- amb la meva dona, Ester, que havia crescut al barri barceloní de classe obrera del Clot. Em vaig convertir en un membre més de la seva família i Barcelona va passar a ser la meva llar de facto. És la ciutat que millor conec i que prefereixo sobre qualsevol altra".

Posteriorment, Brooks va abandonar la música i va tornar als Estats Units. Va estudiar ciències polítiques i es va doctorar en la matèria el 1998. Va ser professor a diverses universitats, va publicar llibres sobre la filantropia i la felicitat, fins arribar al AEI, una organització que "m'ha donat l'oportunitat d'arribar a conèixer a líders com José María Aznar, a qui admiro profundament", confessa.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#16 Papitu, Bcn, 08/07/2011 - 22:38

La meva pregunta a aquest senyor es perquè creu que la major part dels intelectuals son d'esquerres.

#15 David, Cornellà, 08/07/2011 - 14:06

I ja sap el seu admirat Ànsar que parla català i castellà i que considera Barcelona la seva llar? Ui, ui, que li agafarà "algu", eh?

#14 ciutadà ppcc, Bcn, 08/07/2011 - 09:43

Tot el discurs molt bé. Llàstima de l'admiració exposada a la darrera frase. Cadascú té els seus ídols, però aquest provoca una mica d'angúnia estètica i ètica.

#13 Joan, Vic, 08/07/2011 - 00:14

Aquest Sr. és de la mateixa dreta americana que creu que els éssers humans van ser creats per un espectre fa 6.000 anys i que el canvi climàtic és una mentida, bàsicament perquè no és convenient per als negoci? Prefereixo tenir d'altres referents.

#11 Bacus, Sort, 07/07/2011 - 17:34

Una gran veritat, a mí m'es igual les simpaties que pugui tenir aquest senyor però això que afirma ha portat a aquest país i al del costat a la ruïna, ja ho va fer a la guerra civil. L'esquerra de disseny i subvencionada unida a la premsa (no tota) son una mescla ruinosa.

#11.2 Saprissa, Sants, 08/07/2011 - 12:51

tu tan culé i tan de dretes? vaja vaja