Publicitat
Política · 5 de Març de 2012. 08:59h.

El número dos de Cultura va cobrar 193.000 euros de l'ACM

Solà va emetre 65 factures en un mateix dia per un valor de gairebé 3.000 euros cadascuna

El número dos de Cultura va cobrar 193.000 euros de l'ACM

Solà, amb Mascarell (foto:xarxanet.org)

Una empresa de l'actual secretari general i número dos del departament de Cultura, Xavier Solà, va facturar 193.853 euros a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a la fi del 2009, per un catàleg de masies que ell mateix va impulsar quan era cap dels serveis jurídics de l'entitat municipalista, segons informa El País.

El diari del grup Prisa informa que totes les factures -65, cadascuna per un import de 2.982,36 euros- es van emetre el 29 de desembre, quan estava a punt de tancar l'exercici anual. El concepte era el mateix en totes elles: "treballs de redacció normativa, revisió general del catàleg i revisió estilística i de contingut" del programari i les fitxes del 'Catàleg de masies i cases rurals'. L'única diferència era el nom del municipi on s'havien catalogat els edificis.

En el moment de l'emissió de les factures, el responsable dels pagaments de l'ACM era el seu secretari general, Josep Maria Matas, que el 24 de febrer va ser destituït com a coordinador general de la Diputació de Barcelona per les irregularitats comeses en els 11 anys que va estar al capdavant de l'ACM.

Matas i Solà van treballar braç a braç a l'ACM entre els anys 2000 i 2007 i va ser durant el període en el qual van treballar junts a l'ACM quan Solà va impulsar el catàleg. El projecte tenia per objectiu inventariar el patrimoni arquitectònic rural dels municipis catalans i va sorgir per la necessitat dels ajuntaments de disposar d'un catàleg de masies i cases rurals, segons el que estableix la llei d'urbanisme aprovada el 2002.

El catàleg es va elaborar mitjançant convenis entre l'ACM i les entitats que han realitzat els treballs d'aquest, com les universitats de Lleida i de Vic, i la Fundació Mas i Terra, que entre el 2005 i el 2009 van catalogar el patrimoni de desenes de municipis, que han admès que no van externalitzar mai res a cap empresa i que eren ells els qui lliuraven el material quan estava finalitzat.

Quan Solà va emetre les 65 factures del catàleg, tan sols feia 15 dies que havia adquirit l'empresa que després va utilitzar per cobrar el servei, EIL Sau, que havia estat creada el març del 1998 a la comarca d'Osona i es dedicava a activitats lúdiques. Després d'uns anys en funcionament, el 2004 els seus propietaris van donar per finalitzada la seva activitat. Quan, a la darreria del 2009, Solà va fer l'oferta per comprar-la, EIL Sau ja portava cinc anys inoperativa.

La venda de les accions va tenir lloc el 14 de desembre d'aquell any a Vic. Els compradors eren Solà -encara primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de la capital d'Osona- i la seva dona, Meritxell Inaraja, arquitecta de professió.

Segons consta en el registre mercantil, el 2009 l'empresa va declarar un import net de xifra de negoci de 167.115 euros, fet que coincideix amb els 193.853 euros de les 65 factures, menys l'IVA. Aquell any EIL Sau no va tenir més ingressos, ja que en els mesos anteriors, a causa de la situació d'inoperativitat de la societat, no hi havia hagut moviment.

A part de les factures del catàleg, l'empresa no va registrar posteriorment cap altre ingrés, ja que en l'últim balanç dipositat al registre mercantil -corresponent a l'exercici del 2010- no s'observa activitat empresarial de cap mena.

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#37 Daniel Vindel, Vilanova i la Geltrú, 06/03/2012 - 14:43

Doncs aquest senyor el primer que ha fet a Cultura ha estat crear una empresa pública per a que s'encarregui del repartiment de les subvencions, fugint de les mesures de control administratives.

#35 sulfuro sulfuro, Barcelona, 06/03/2012 - 09:10


La clase pplítica catalana hace un gran consumo de un modelo económco de fotocopiadora para emitir facturas cuyo importe se limita a we000 €, qur rsulra sumamante práctica para escapar bajo el umbral legal que se inventan fraccionando importes mucho mayores.ç
Aquí el que no corre vuela

#34 Callen, Osona, 06/03/2012 - 08:12

Dons es veritat el quer diu un al fòrum que hi ha diaris que no esfan resó de la notícia?????

#33 Terraxa, Terrassa, 05/03/2012 - 23:32

Algú encara es creu això dels partits polítics?
Aquest paio va fer tot això quan manava el tripartit i no van dir ni mu. I de fet, ara tampoc diuen res.
CiU tampoc no ha tret allò dels informes de l'anterior legislatura. Es tapen les vergonyes els uns als altres, els d'aquí i els de Madrid.

#32 Xevi, Gurb, 05/03/2012 - 22:42

Visca el govern dels millors... o era dels Milords... o era dels milions, o era dels milhomes o dels miloques...