Publicitat
Política · 11 de Juliol de 2012. 09:50h.

"El pacte fiscal no és admissible"

L'exsecretari d'Estat d'Hisenda i president d'Ercros ho veu "allunyat de la realitat"

"El pacte fiscal no és admissible"

Antoni Zabalza

El president d'Ercros i exsecretari d'Estat d'Hisenda, Antoni Zabalza, en un article a El País, considera que "el gran oblidat de la proposta de pacte fiscal llançada pel govern català és el contribuent". "Voler per a si la titularitat, gestió i recaptació de tots els impostos que els contribuents catalans paguem és una pretensió del govern de la Generalitat que va més enllà del mandat per al qual va ser elegit, que no és altre que el de proveir determinats béns i serveis públics de la forma més eficient possible", indica.

Zabalza es pregunta "per què hauria d'acceptar el govern català com el meu intermediari davant el govern central? Quina capacitat especial té aquest govern per saber millor que jo quins són els meus interessos i preferències? Els meus impostos els dono a canvi d'uns serveis i vull donar-los directament a qui me'ls subministra".

"Necessito saber en quina urna particular he de dipositar la meva frustració. Si a la del govern català, a la del govern central o en ambdues, en cas contrari tot és confusió sobre a qui demanar comptes", afegeix, a més d'indicar que "si el govern de la Generalitat creu que la pressió fiscal dels catalans ja ha superat el màxim suportable, el que cal fer és reduir la despesa. I si creu que una despesa menor serà socialment inacceptable, que ens demani més diners".

Zabalza apunta que "l'any i mig que porta governant, el govern de la Generalitat ha mostrat lideratge en la reducció del dèficit i tremp davant la crítica indiscriminada de malbaratament autonòmic. Per això sorprèn la seva insistència en una proposta tan allunyada de la realitat i tan contrària als principis bàsics de la imposició tributària".

"A part de la seva escassa viabilitat política, el pacte fiscal té costos que no semblen haver estat sospesats", afegeix, a més de recordar que "no hi ha cap país que hagi adoptat res semblant, ni que tingui plans de fer-ho".

"La intenció de desmantellar l'administració tributària de l'Estat no contribueix precisament a enfortir la imatge econòmica d'Espanya. Si el govern català no cedeix en la seva peculiar idea de pacte fiscal, el central hauria d'emetre un senyal inequívoc a la comunitat internacional que aquesta no és una proposta admissible", conclou.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#24 ramon, barcelona-c , 13/07/2012 - 11:19

Cap argument sólid , vergonyos com aquest lacai llepa la bota del opresor perque no el collin i l'obliguin a tancar una empresa tan mal gestionada durant décades .

#23 Jordi Molero, Cardona, 13/07/2012 - 10:04

El que hauria de fer aquest senyor és opinar en la seva intimitat. Cadascú és lliure d'opinar el què li sembli més convenient, però el que està clar és que el seu vot val el mateix que el meu...i a mí no m'ensarronen més.

#21 lector_333, Barcelona, 12/07/2012 - 00:52

L'opinió del Sr. Zabalza val igual que la de qualsevol altre català. Votem d'una vegada per l'independència i que ell voti el que vulgui.

#20 Faithless, Barcelona, 11/07/2012 - 21:28

Què cap país no l'ha adoptat? Sr. Zabalza, li sonen el País Basc i Nafarroa? Deixi de ser cínic, collons!

#19 cat51, cat, 11/07/2012 - 21:12

El President d'Euskadi diu que el pacte fiscal és impossible perque desequilibra Espanya. El d'Extremadura també, perque els minva els ingressos. Els altres diuen que Cat xupa de la resta de l'Estat. En què quedem nois? Xupem o ens xupen?