Publicitat
Política · 9 de Gener de 2018. 15:35h.

El Parlament al·lega que la independència va ser una "declaració retòrica"

La cambra presenta un recurs al TC contra l'aplicació "desproporcionada" del 155

El Parlament al·lega que la independència va ser una "declaració retòrica"

Lletrats del Parlament, parlant amb Forcadell i membres de la Mesa

El Parlament de Catalunya ha presenta un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra l'aplicació de l'article 155. La diputació permanent, que ostenta els poders de la cambra fins que s'iniciï la legislatura següent, va aprovar la decisió el 27 de desembre amb 11 vots a favor de Junts pel Sí i CSQP, set en contra -de Ciutadans, el PP i el PSC- i l'abstenció de la CUP.

La cambra catalana entén que l'aplicació de l'article 155 va vulnerar el principi d'autonomia i de participació política i es va aplicar de manera "desproporcionada" davant una "mera declaració retòrica" d'independència de Carles Puigdemont, que no va anar "acompanyada d'una situació fàctica".

El lletrat de la cambra catalana Joan Ridao, que signa el recurs, afegeix en aquest sentit que la declaració no va anar acompanyada "d'una situació fàctica i d'uns efectes que portin a la constatació que l'objecte del requeriment s'ha produït de manera real i efectiva".

El recurs es basa en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries del 6 de desembre, que va concloure que el cessament del president de la Generalitat i tots els consellers no respectava els principis de "gradualitat ni de proporcionalitat".

La cambra reclama la inconstitucionalitat de la manera en què s'ha aplicat l'article 155 perquè implica "la suspensió en tota regla de l'autonomia de Catalunya, ja que no només se cessa el Govern, sinó que se situa l'administració" sota la "dependència" del Consell de Ministres.

Segons l'escrit, el cessament del Govern "suposa un trencament no només del principi d'autonomia sinó també del model parlamentari de govern que assegura la Constitució i l'Estatut d'Autonomia".

Finalment, exposa que "la suspensió acordada de la capacitat del Parlament per a l'exercici de facultats que deriven de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia excedeix l'esfera de les possibles afectacions de l'article 155, limitat a l'àmbit de les actuacions executives". "El 155 vulnera els drets de participació política dels parlamentaris i dels seus representats".

27 Comentaris

Publicitat
#21 Alejandro, Barcelona, 10/01/2018 - 14:14

Pues para ser una declaración retórica llegar hasta ahí nos ha costado una buena suma de millones quitados a los ciudadanos y que, mucho me temo que no vais a devolver.¡¡Inútiles!!

#20 Josep, Barcelona Tabarnia España, 10/01/2018 - 09:04

y ahora toda la gentuza que se ha hartado a caceroladas, ha llevar esteladas como si fueran la bandera de algo y a cubrirse de lacitos amarillos cual árbol de navidad cutre, qué harán?

#19 Josep, Barcelona Tabarnia España, 10/01/2018 - 09:03

demasiado barato os ha salido para lo que habéis hecho, esto mismo en EEUU no os habríais ido de rositas como aquí, tenéis suerte de que esto sea Europa y España una democracia

#18 Riiiinng, Canpisha, 09/01/2018 - 18:33

Oiga, es la república social catalana?, - no, és la retòrica. Ah, conyo, y eso como funciona titos? - Pues mire Ustet, aqui no penca ni cristo, no se legisla una p...m., bueno, más o menos como antes de la proclamación, sabe Ustet?, eso sí, nos apuntamos a seguir cobrando con el 155, tambien como antes. Apa, buenes...

#18.1 Sergi, Bcn, 09/01/2018 - 22:42

Hola Joan de Manresa? Que te han engañaaado

#17 sid, bcn, 09/01/2018 - 18:10

aquest recurs no fa més que evidenciar el ridícul de tot plegat i