Política · 28 de Setembre de 2022. 13:03h.

El Parlament canadenc decideix

Tria la pregunta, la resposta i fixa el percentatge en l'acord de claredat

El Parlament canadenc decideix

L'acord de claredat que va proposar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general s'inspira, com ell mateix va dir, en l'Acord de Claredat del Canadà. Aquest acord és una llei aprovada pel Parlament canadenc, amb l'independentisme en contra, l'any 2000 que estableix les bases perquè l'executiu pugui negociar la secessió d'una de les seves províncies després d'un referèndum.

El text dóna a la Cambra dels Comuns del Canadà la potestat de decidir si la pregunta és prou clara i verificar si el suport de la població és majoritari. Aquest acord es va crear com a resposta als dos referèndums d'independència del Quebec.

La llei canadenca atorga a la cambra dels comuns del Canadà el poder per decidir si la pregunta del referèndum és clara. D'aquesta manera, si la cambra considera que l'enunciat pot donar peu a confusions, aquest s'ha de tornar a formular.

També permet decidir quin és el percentatge en cas que guanyés el sí. Amb aquest punt, es dóna a entendre que cal una majoria reforçada, és a dir, que un procés d'independència necessitaria un suport força més ampli que un 50%.

En definitiva, no diu explícitament quina majoria cal i el Parlament canadenc es reserva, a posteriori, decidir si la majoria ha estat prou clara, o bé dir si la pregunta ho ha estat prou. En qualsevol cas, té el poder d'anul·lar una decisió si considera que s'han violat alguns dels principis de l'Acord de Claredat.

Finalment, i en cas que una província del Canadà com el Quebec es posicioni a favor de la secessió, l'Acord de Claredat del Canadà també estableix que cal fer una esmena a la Constitució i acceptar la independència.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#9 Barcelonés , Los secesionistas odiáis CAT, 29/09/2022 - 08:17

¿Alguien cree que una Cataluña secesionada admitiria la secesión de parte de su territorio?

Exigen lo que ellos mismos han negado más de una vez

#8 Alberto, Alcorcón , 28/09/2022 - 17:53

Mi Acta de Claridad: que os vais a comer un mojón como la catedral de Burgos. Más claro, agua.

#7 El Sifoner, Era SECESIÓN no independencia, 28/09/2022 - 17:24

(...una ley aprobada por el Parlamento canadiense...)
Ósea, se necesitó que el parlamento canadiense, aprobara una ley. Sin esta no se hubiese realizado.
¿Existe en la CC, algo parecido al art, 2 de la CE78?

#6 Luigi., Barcino, 28/09/2022 - 15:53

En 1980, Pierre Trudeau, el padre del actual primer ministro, Justin Trudeau, se anticipó a las conclusiones del Tribunal al declarar tras el referéndum celebrado ese año: “Si Canadá es divisible, Quebec debe serlo también”.

#6.1 Decebut, bcn (tbn), 28/09/2022 - 19:08

Si Catalunya pot optar a la independència, amb molta més raó Tabàrnia ha de poder optar a ser comunitat autònoma espanyola.

Visca Tabàrnia lliure! Visca Espanya unida!

#6.2 manu, bouboule, 28/09/2022 - 21:18

es verdad lo que ha dicho, y Quebec se lo pensó dos veces porque no tenía una economía fuerte, es como dividir España de Cataluña, así podríamos dividir también a Cataluña, así que barcelona, tarragona, hasta valencia podrían seguir siendo españolas, si uno puede ser dividido también lo puede ser el otro

#5 DANIEL JUAN SONTAG, Barcelona, 28/09/2022 - 14:26

La sentencia dice que si una parte del Quebec desea permanecer en Canada, puede votarlo. Se debe a las tribus indigenas (indios Hurones, Iroquois...) que se oponian a la secesión. Notese que estas comunidades son naciones reales: civilizaciones y razas milenaria perfectamente separadas de ingleses y franceses. No como la nacion de Pujol.