El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la creació de la vegueria del Penedès amb els vots a favor de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP. El PP i Cs s’han oposat perquè diuen que crear una nova vegueria va en contra de voler “simplificar l’administració”. La formació taronja ha anat més enllà i ha explicat que la resta de països està tendint a reduir l’administració.
El diputat de Ciutadans, Sergio Sanz, ha posat com exemple altres països “que estan alleugerint l’administració perquè els modes de funcionament actuals, les comunicacions, la capacitat tecnològica, ens permet reduir el cost polític perquè aquests recursos vagin a parar a serveis”. “A Dinamarca van passar de 278 municipis a 98. Al Regne Unit van passar de 1.500 municipis a 400. A Alemanya van passar de 25.000 a 8.400”, ha explicat.
La diputada de Junts pel Sí, Neus Lloveras, l’ha interpel·lat en el moment de defensar el projecte de llei. “Tots els països on s’ha fet fusió de municipis han augmentat els costos, excepte Israel, i amb la pèrdua de proximitat i despoblació que ha provocat”, ha assegurat.
Sergio Sanz també ha recordat durant la seva intervenció que a la ponència de la proposició de llei aprovada, un representant sindical “va dir que veia aquestes vegueries o aquest model com una manera de continuar engreixant aquesta maquinària partitocràtica que servia també perquè hi hagués polítics, càrrecs de confiança, col·locats, i vivint a costa de l’erari públic”. “El nostre model és més d’alleugerir el cos polític i posar professionals en la gestió pública”, ha etzibat.
El diputat de Cs ha apostat per fer “una simplificació administrativa” seguint “criteris d’eficiència” per aconseguir una “planificació més integral” que pugui “atendre les necessitats de la gent”. Sanz ha qüestionat la creació d’aquesta nova administració i l’existència dels consells comarcals que “tenen un cost d’uns 500 milions d’euros l’any”.
Des del PPC, Santi Rodriguez ha criticat que es parli de voler “simplificar l’Administració” i es busqui substituir les “quatre diputacions provincials” amb “vuit vegueries”. “Sembla bastant menys coherent que intentar simplificar de quaranta-dos consells comarcals a vuit vegueries”, ha reblat.
De la seva banda, Neus Lloveras ha defensat la creació argumentant que es busca “adaptar la realitat administrativa a la realitat territorial” amb dos objectius. D’una banda “afavorir una organització més eficient” i de l’altra “facilitar el desenvolupament socioeconòmic del territori”.