Publicitat
Política · 14 de Març de 2022. 09:57h.

El Parlament esborra el franquisme

Borràs commemorarà el 90è aniversari de la cambra com si no hagués existit el règim

El Parlament esborra el franquisme

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va anunciar divendres en una compareixença pública per fer balanç que la cambra catalana commemorarà el seu 90è aniversari amb una sèrie d'actes que es presentaran pròximament després que el passat mes de juny el ple aprovés, amb els vots d'ERC, Junts, la CUP i els Comuns; que la legislatura del 1932 es consideri la primera i l'actual sigui la catorzena.

Borràs va destacar que "en la línia de valoració de la història de la institució i la recuperació de la memòria pròpia, nacional, no la hispanocèntrica o imposada, cal destacar igualment que durant aquest període hem promogut i aprovat el canvi de denominació de la legislatura actual, que ha passat a denominar-se catorzena, atesa la voluntat majoritària que la legislatura iniciada el 6 de desembre de 1932 sigui considerada la primera legislatura del Parlament de Catalunya contemporani". "És per aquest motiu que d'aquí a unes setmanes presentarem els actes que estem preparant per commemorar el 90è aniversari del Parlament", va remarcar.

La presidenta de la cambra, en efecte, va anunciar l'abril del 2021, coincidint amb l'aniversari dels noranta anys de la proclamació de la Segona República, que proposaria a la Mesa i als grups que es consideri la legislatura republicana del 1932 com la primera, en comptes de la del 1980; i posteriorment ERC, Junts, la CUP i els comuns en van elaborar una proposta conjunta aprovada al juny.

Les eleccions celebrades el 20 de novembre del 1932, amb l'Estatut de Núria ja aprovat, van configurar el primer parlament amb una majoria aclaparadora d'ERC: 56 escons de 85 possibles. La primera legislatura començava amb un projecte ambiciós de modernització de país, però els fets d'octubre del 34 i la revolta militar del 1936 van liquidar el projecte. La cambra, de fet, només va acollir diputats durant quatre anys, des del 1932 fins al 1938 –en plena Guerra Civil–.

Pel mig, però, es va aturar l'activitat parlamentària durant dos anys. Va ser a causa de les represàlies dels fets d'octubre, quan Lluís Companys va declarar la independència de Catalunya des del balcó de la Generalitat el 1934. Llavors, la CEDA (confederació de dretes) governava Espanya i va retirar totes les facultats al Parlament, que no es va reunir fins al 1936. Just després del triomf del Front Popular en les eleccions de febrer del 1936, el Parlament va reprendre la seva tasca fins a l'1 d'octubre de 1938, quan la Guerra Civil va forçar el seu tancament.

Amb la restauració democràtica, l'any 1980 es va iniciar la primera legislatura. Llavors s'estrenava Constitució i Catalunya debutava com a comunitat autònoma. Va ser el nou encaix legal el que va posar el comptador de legislatures a zero, i aquells quatre anys del Parlament republicà no s'han arribat a sumar mai fins a l'acord al qual van arribar les forces independentistes i els Comuns.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#10 Sergi , Bcn, 14/03/2022 - 14:25

Esto es superprioritario, si la plebe paga más de luz o gasolina o si nos gastamos sus impuestos en sueldazos y embajaditas es secundario

#9 La nova història Xene, Barcelona, 14/03/2022 - 13:36

Ni el mismíssim Cucurull, aquests fantoches ja no saben què inventar per distreure a la parròquia del desgovern de la riota de la 14@ legislatura de la Chene

#8 Paco Aparicio , Barcelona, 14/03/2022 - 13:36

¡Qué malos sóis con Laurita! Ya sabéis que esto de los números no lo lleva muy bien. Los contratos y esas cosas. Como decía mi madre: Lo mismo le dá ocho que ochenta. No hay que reírse de los ignorantes.

#7 Onofre de Dip, Barcelona, 14/03/2022 - 12:20

Hacen algo parecido a lo que hicieron los Luca de Tena cuando recuperaron el ABC Madrid en 1939: retrocedieron la numeración del diario a la que tenía el 18 de julio del 36, para así borrar la vergüenza de un ABC defensor de la causa del Frente Popular durante mil días de guerra. Como si no hubieran existido. Pues estos casi lo mismo.

#6 Marc de Vich, Vich, 14/03/2022 - 11:47

Pues van a tener que comprar muchos litros de Zotal,producto para la limpieza sin igual.Ya que,la mayoría de ayuntamientos convergentes,son herederos de los luchadores del generalísimo,basta mirar en la transición que todos,casi la mayoría de franquistas se pasaron a CIU y siguen,hay que ver qué mala memoria estos de Junts,o como se llamen.