Publicitat
Política · 17 de Desembre de 2013. 11:54h.

El Parlament inicia els tràmits perquè l'Estat autoritzi la consulta

La proposició de llei remarca que “pot tenir encaix en la Constitució"

El Parlament inicia els tràmits perquè l'Estat autoritzi la consulta

Reunió de la Mesa

La Mesa del Parlament ha acordat començar la tramitació de la proposta presentada conjuntament per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per portar al Congrés una proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

La proposta, que va entrar divendres al registre del Parlament, es tramitarà en lectura única, tal com demanen els seus promotors. Es tracta d’un procediment de màxima urgència que permet que la iniciativa es pugui debatre i aprovar en un únic ple el gener. 

Un cop sigui aprovada, la presidenta Núria de Gispert, la trametrà al Congrés dels Diputats, i correspondrà al Parlament designar tres diputats perquè la defensin quan sigui inclosa en l’ordre del dia d’un ple de la cambra espanyola.

El text de la proposició té un únic article i estableix la delegació a la Generalitat “de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s’acordin amb el govern de l’estat”. També disposa que el Govern convocarà el referèndum, que s’ha de celebrar abans que acabi el 2014.

A l’exposició de motius de la iniciativa es diu que el referèndum “pot tenir encaix en la Constitució, en la mesura que aquesta no exclou la possibilitat d’un referèndum consultiu en l’àmbit d’una comunitat autònoma i no estableix límits quant al seu contingut”.

La proposició demana aplicar l’article 150.2 de la Constitució, que preveu que l’Estat pugui transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant una llei orgànica, facultats corresponents a un matèria de titularitat estatal, com és el cas de la convocatòria d’un referèndum.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 BEJOTA, BCN, 18/12/2013 - 14:55

Los republicanos e independentistas de ERC en el Congreso de los Diputados han admitido por primera vez en sede parlamentaria que una Cataluña independiente se queda fuera de la Unión Europea.

#3 FGR, Barcelona, Espanya, 17/12/2013 - 21:16

Que manera tan estúpida de perdre el temps i de tocar els nassos a gairebé tots els espanyols (s'exceptuen els indepes, que estan eufòrics perquè el Messies va parir una pregunta de tres línies, que segons sembla, ha derrotat als espanyols, ho ha variat tot i canviarà el destí del món)

#2 El tio calambres, Terrassa, 17/12/2013 - 17:09

Rápido por favor ,que soy españolista catalán y estoy a base de Trankinazin, no duermo no como
y este año no voy a decelebrar la Navidad

#1 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI - COSTA BRAVA - CATALUNYA., 17/12/2013 - 15:22

A mesura que es van cobrint les etapes cap la independència veig que els espanyols es van posant més nerviosos.