Publicitat
Política · 2 d'Octubre de 2018. 14:01h.

El Parlament intenta esquivar el Suprem

Els diputats no estan suspesos, però han de delegar el vot

El Parlament intenta esquivar el Suprem

El ple del Parlament ha rebutjat la suspensió dels diputats processats per rebel·lió -Puigdemont, Romeva, Junqueras, Sànchez, Rull i Turull- per 71 vots en contra. Aquesta decisió no implica que els sis afectats puguin exercir de forma directa els seus drets, ja que seguidament la cambra ha aprovat un mecanisme per tal que puguin "designar" un altre diputat perquè exerceixi els seus drets, especialment el dret de vot.

JxCat i ERC han aconseguit aprovar la segona part del dictamen sense els vots de la CUP perquè, finalment, els serveis jurídics que es podia demanar votació separada dels dos punts i que, el segon, podia ser aprovat per majoria simple.

El president del Parlament, Roger Torrent, li ha dit que els lletrats no poden intervenir al ple, i ha donat pas a la primera intervenció, la de la diputada Marta Madrenas de JxCat i membre de la Comissió de l'Estatut del Diputat.

Madrenas ha assegurat que el motiu del debat és "el moll de l'os de la democràcia i de la separació de poders", i ha retret a l'oposició de voler convèncer que "la manca de democràcia a l'Estat espanyol no preocupa a ningú". Madrenas ha acabat la seva intervenció assegurant que no hi pot haver "ciutadans de primera i ciutadans de segona".

El diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral ha considerat que no s'hauria d'estar fent aquest debat perquè "no hi hauria d'haver presos". En la seva intervenció a la cambra, ha denunciat que "no hi ha hagut una instrucció judicial justa" perquè s'ha "s'han fabricat proves, s'ha inventat un relat d'estat i s'ha generat una causa general contra l'independentisme".

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que "vostè més que president sembla el cap d'un comando separatista violent". Sobre la votació, la cap de l'oposició ha dit que "és un atac perquè no volen complir una resolució judicial i és una incoherència perquè no accepten la suspensió dels diputats, però en el segon punt se'ls substitueix". "Si no estan suspesos, com els substituiran?", s'ha preguntat.

La diputada del PSC Alícia Romero ha exposat que els partits independentistes han anat al Parlament "a enganyar la gent", perquè des de la suspensió dels diputats decidida per Llarena s'ha aplicat, i no cobren des de llavors i com que no poden votar no hi ha hagut plens des del 13 de juliol. "O és que avui votaran? No votaran, estan suspesos automàticament. És així de clar", ha sentenciat.

Marta Ribas, per part de Catalunya en Comú-Podem, ha criticat tant el jutge Llarena per haver suspès els diputats, "un greu error i una injustícia", i JxCat i ERC per no haver solucionat aquest problema abans. "Votem per poder tornar a fer plens, perquè l'oposició puguem controlar el govern, perquè puguem votar qüestions que afecten el dia a dia a la gent, que no es mereix un Parlament a mig gas", ha justificat.

El diputat Vidal Aragonès (CUP) ha deixat clar que "s'ha de respectar allò que la gent va votar i no la repressió de l'estat espanyol" i ha lamentat que "el Suprem vulgui decidir qui pot ser o no diputat, ara ja no són jutges només sinó legisladors". "Amb aquest primer punt ja n'hi hauria prou perquè votar a favor del segon apartat és acceptar la repressió i que perdin tots els seus drets", ha defensat per justificar el seu vot.

Finalment, el diputat del PP Santi Rodríguez ha coincidit amb C's i el PSC que aquest debat és "innecessari" en entendre que la suspensió dels diputats processats per rebel·lió és "automàtica". De fet, els diputats de Ciutadans i els del PP han abandonat l'hemicicle abans que es produís la votació.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#12 Laughter, L'H-España, 02/10/2018 - 19:54

O sea, que están suspendidos pero poco.

#11 El Torrent no esquiva ni a les mosques, Can Fanga, 02/10/2018 - 17:31

Mireu be quina mirada de babau que te el perla de la foto, i es evident que te una mirada d'estadista semblant a la de la granota Kermit de barrio sésamo.

#10 Fierecita, Montgat, 02/10/2018 - 17:27

La Cámara catalana rechaza acatar la orden del Tribunal Supremo de inhabilitar a los presos y los fugaos con el apoyo de de los "comunes" de Kolau.
El juego de los cubitos (trileros) ya es algo habitual en la gente de Podemos y otras Confluencias. Es cansino ir de izquierdas y acabar apoyando a la derecha nacionalista.
Me resulta incomprensiblee.

#10.1 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 02/10/2018 - 17:45

"Es cansino ir de izquierdas y acabar apoyando a la derecha nacionalista." Te lo explico: No son izquierda, son separatistas y punto. Eso sí, se hacen pasar por izquierda para secuestrar el voto de sus votantes, que a estas horas deberían despertar. En el bando separatista no hay izquierda. Es una "revolución" de derechas.

#9 botifler1914, Sinitaca , 02/10/2018 - 17:10

La puntita nada mas.... ja ja

#8 Fierecita, Montgat, 02/10/2018 - 16:57

Rogelio ¿sabes que te estás buscando la trena?
Hay que ver, antes no eras nadie y ahora eres el primero de la lista. ¿Como la quieres, con o sin agua caliente?