Política · 16 de Juny de 2009. 21:59h.

El Parlament rebutja l'autodeterminació

La Mesa no admet la iniciativa legislativa popular per a convocar el referèndum

El Parlament rebutja l'autodeterminació

Manifestació independentista a Brussel·les

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts no admetre a tràmit per inconstitucional i antiestatutària la iniciativa legislativa popular a favor d'una proposició de llei de convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació per al 12 de setembre de 2010, presentada per una comissió promotora.

Segons el parer de la Mesa, la iniciativa no s'ajusta al marc competencial de la Generalitat, i no compleix els requisits de l'article 1 de la llei de la iniciativa legislativa popular, que estableix que poden ser objecte d'aquesta les matèries sobre les que la Generalitat tingui reconeguda la seva competència i el Parlament pugui legislar, d'acord amb la Constitució i l'Estatut.

S'exceptuen les matèries que l'Estatut reserva a la iniciativa exclusiva dels diputats, els grups parlamentaris o el Govern, dels Pressuposts de la Generalitat i de les matèries tributàries.

"Esperàvem que o CiU o ERC hi votessin a favor, i comptàvem que, potser amb alguna absència oportuna, es pogués arribar a acceptar la tramitació", ha declarat al diari Avui Enric Canela, portaveu de Deumil.cat, els artífexs de la proposta.

Ha afegit que "ja sabíem que la proposta quedava fora de la Constitució i de l'Estatut, però està clar que han pres un acord polític. Tenen les eleccions al damunt, perquè dubto que s'esgoti la legislatura, i no volen embolicar-se ara en aquest debat".

Segons Canela, "almenys ha servit perquè quedi clar quin és el terreny de joc. Ara ja sabem que no hi ha cap diputat independentista al Parlament, o almenys no n'hi ha cap que ho demostri; per tant, l'única opció és procurar buscar una alternativa perquè en la pròxima legislatura n'hi hagi uns quants, que no vulguin actuar només dins del marc constitucional, perquè així mai tindrem el referèndum".

Publicitat
Publicitat

47 Comentaris

Publicitat
#47 Manel Busom i Olivella, Terrassa, 19/06/2009 - 11:54

Evidentment que tenim uns parlamentaris de fireta: si fossin com cal, deixarien la seva pell a l'escó defensant el nostre dret a l'autodeterminació i prescindint del que pugui dir la Constitució. És que per casualitat, és nostra... o és la d'ells?

#46 agustí, Monistrol de Montserrat, 18/06/2009 - 22:37

Tot plegat és molt trist, però demostra que anàvem pel camí adequat. A parir d'ara, qui vulgui afegir-se a una manifestació independentista, haurria de saber que no anem de broma.

#45 Pere Mercader, Montcada i Reixac, 18/06/2009 - 12:35

Crec que tal i com van les coses tant sols queda una via: Cal fer una coalició amb un programa d'un únic punt: Assolir la independència tant d'hora com es pugui, amb el compromís ferm de la coalició de convocar eleccions un com aconseguida.

#44 Montse, Girona, 17/06/2009 - 20:25

´´Es un mal moment, ja sé que sempre ho és, però hi ha molt nerviosisme, entre la crisi i la sentència de l\'Estatut

#43 josep maria marimon, igualada, 17/06/2009 - 19:11

em sap molt de greu pagar el sou a aquesta gent que he votat,..doncs si ja renego de que un politic cobri per a servir al seu pais, amb amor i ilusió, . imagina't, a damunt, pagar inutils del tot, que en l'empresa privada serien a l'atur.. vaja governa