Publicitat
Política · 8 de Gener de 2014. 13:05h.

El Parlament vol demanar permís a Madrid per fer la consulta

En el ple de dijous vinent

El Parlament vol demanar permís a Madrid per fer la consulta

La consulta, a debat

El Parlament farà dijous 16 de gener una sessió plenària que tindrà com a únic punt de l’ordre del dia el debat i la votació de la proposta dels grups de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per presentar al Congrés dels Diputats la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Així ho han acordat aquest matí la mesa i la junta de portaveus a la primera reunió de l’any.

Aquest ple, que havia estat sol·licitat pels mateixos grups impulsors de la iniciativa legislativa, és previst que comenci a les onze del matí, i que tingui una durada aproximada de dues hores.

La proposta que es debatrà planteja una proposició de llei d’un únic article que delega a la Generalitat “la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s’acordin amb el govern de l’estat”. També fixa que la convocatòria del referèndum la farà el govern de la Generalitat, i que s’ha de celebrar abans que acabi l’any 2014.

L’exposició de motius declara que el referèndum “pot tenir encaix en la constitució, en la mesura que aquesta no exclou la possibilitat d’un referèndum consultiu en l’àmbit d’una comunitat autònoma ni estableix límits quant al seu contingut”. La proposició planteja aplicar l’article 150.2 de la constitució espanyola, que preveu que l’estat pugui transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant una llei orgànica, facultats corresponents a una matèria de titularitat estatal, com és el cas d’una convocatòria de referèndum.

A petició dels grups promotors de la iniciativa, la proposta es tramita en lectura única, que és el procediment de màxima urgència que permet que es pugui debatre i votar en un únic ple. A la sessió del dia 16, la cambra primer haurà de donar via lliure a aquesta tramitació en lectura única i, tot seguit, fer el debat i la votació del conjunt de la iniciativa.

Un cop aprovada, la presidenta, Núria de Gispert, la trametrà al Congrés dels Diputats, i correspondrà al Parlament designar tres diputats perquè la defensin quan sigui inclosa a l’ordre del dia d’un ple de la cambra espanyola.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#2 Pip, BCN, 08/01/2014 - 14:52

Enoticies copia el art. 150.2 de la CE ("facultats corresponents a una matèria de titularitat estatal") hasta donde le interesa y se deja el final ("que per la seva naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació"). No es el caso. La soberanía nacional no es susceptible de transferencia.

#1 BEJOTA, BCN, 08/01/2014 - 13:09

Europa vuelve a dar un portazo ante Cataluña: Barroso responde en 6 líneas y en inglés a Artur Mas que quedaría fuera de la Unión.

#1.1 laila, bcn, 08/01/2014 - 13:34

Com Suècia, Suïssa...? I ?

#1.2 Kropotkin, Vic, 08/01/2014 - 14:37

laila: A pesar de que eres estelada deberias intentar aprender unas pocas cuestiones básicas. Se que te costará debido a tu mentalidad estelada, pero haz un esfuerzo. Suecia es parte de la UE desde el 1 de enero de 1995.

#1.3 BEJOTA, bcn, 08/01/2014 - 14:50

Llorenç Badiella es el director del Servei d´Estadística Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona...dice que ese 11 de septiembre salieron, "siendo generosos" entre 500.000 y 600.000 personas a la calle. Así lo cuenta en La Vanguardia.

#1.4 BEJOTA, bcn, 08/01/2014 - 14:51

laia :Suesia és al Mercat Comú i no al euro.

#1.5 alicantino, alicante ESPAÑA, 09/01/2014 - 15:13

#1Perdón

por molestar, pero cuando leo esto, no me puedo contener. Lo de las cifras ya es de risa... de ciento cincuenta o doscientos cincuenta mil, hacen millón y medio; y de más o menos los mismos, al año siguiente se suben a los dos millones... algunos, malintencionados; otros, ilusos. Vale ya.