Publicitat
Política · 31 de Desembre de 2019. 13:17h.

El PNB aconsegueix un nou Estatut

També el traspàs de les competències de trànsit a Navarra

El PNB aconsegueix un nou Estatut

Mas i Homs, dos dels artífexs del procés

El PNB pacte amb el PSOE la “negociació i acord” d'un nou Estatut per al País Basc a canvi de votar favorablement la investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern espanyol. Les dues formacions es comprometen a impulsar a través de les institucions les reformes necessàries per “adequar l'estructura de l'Estat a el reconeixement de les identitats territorials”.

L'acord posa l'accent en “les modificacions legals necessàries” per tal de “trobar una solució tant al contenciós a Catalunya com en la negociació i acord de el nou Estatut de la Comunitat Autònoma Basca (CAB), atenent als sentiments nacionals de pertinença”.

El PNB, a més, es converteix en un soci preferent per al PSOE, ja que l'acord subscrit estableix que els socialistes han de donar a conèixer “amb antelació suficient els projectes i iniciatives que el Govern vulgui impulsar, comprometent-se, a més, a arribar a un acord satisfactori en cas de discrepància”.

Pel que fa al traspàs de competències, el text diu que en un termini de sis mesos es traspassaran “les competències de trànsit a la Comunitat Foral de Navarra” i es negociarà el traspàs a Euskadi de les competències que encara estan pendents.

L'acord d'investidura subscrit també estableix que els socialistes hauran d'acordar prèviament amb el PNB “les mesures fiscals que el Govern espanyol vulgui proposar a les Corts”, així com establir en comissions bilaterals els objectius de dèficit del País Basc i Navarra.

D'altra banda, els dos partits es comprometen a impulsar “la presència i participació de les institucions basques en les institucions de la Unió” i “promoure la representació internacional d'Euskadi en l'àmbit esportiu i cultural”.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#10 Marti, Palafrugell, 02/01/2020 - 15:19

Mireu be la foto. Què cruels son les hemeroteques. Aquests dos cretins es creien en el seu temps els reis del mambo.

#9 Veronica, Manresa, 01/01/2020 - 16:34

La foto de la noticia es molt apropiada. El guionista del sainet que hem viscut aqui durant set anys, junt amb el seu escolanet, ambdos despareguts del mapa pero veritables culpables dels fets posteriors. Els bascos han fet el seu paper callant i aplicant alló de "peix al cove" que el mestre d'aquest parell va practicar durant anys...

#8 no soy nadie, barcelona, 01/01/2020 - 13:49

unos menean árbol (800 muertos) y otros recogen los frutos. Sanchez acabará siendo juzgado malamente por la historia.

#6 Valenti , Tarragona , 31/12/2019 - 19:26

Yo me pido ser vasco, y que la República más avanzada del mundo se la metan Mas, Puigdemont, Torra y sus palmeros por el...

#4 Xafarrantxo de combate, Barcelona, 31/12/2019 - 15:51

Pedro per tal de ser President del govern, es baixa els pantalons i es ven al millor postor, junt amb el coletas, el de la casta. Sánchez el veleta, un día blanc, l'endemà negre i demà passat................ Un home engreit sense conviccions ni ideals, hores d'ara cul i merda amb PNB, Bildú i catalans de color groc. Xafarrantxo de combate!!!!!!!