Publicitat
Política · 22 de Febrer de 2010. 10:25h.

"El PP ha descobert que la caça del català és útil"

L'historiador Josep Fontana diu que la Guerra de Successió "no era separatista"

"El PP ha descobert que la caça del català és útil"

Fontana, en una imatge d'arxiu

L'historiador Josep Fontana, entrevistat per Manuel Trallero per El Mundo, considera que "la convivència amb la resta de l'Estat és difícil. És fàcil crear un enemic a qui carregar part de les culpes. I és obvi que en aquest país el PP ha descobert que la caça del català era una eina útil per aconseguir vots, d'aquells que surten de sentiments interns. La gent no funciona amb el cap, poques vegades es domina l'irracional ".

Preguntat sobre si "Catalunya és una nació?", L'historiador afirma que "primer cal posar-se d'acord en la definició de nació. En cas contrari, o es vol entendre que nació és un fenomen essencialment cultural o es fa la vella trampa tan nefasta de confondre nació amb Estat ... Un Estat és un tipus d'organització política i si es confon aquest terme amb el de nació es succeeixen els disbarats que han tingut lloc a tot arreu. L'Estat nacional és un invent del segle XIX. Les banderes són una invenció, abans només eren un element militar: la bandera espanyola és una bandera naval ".

Sobre l'11 de setembre, explica que "per a mi no és la lluita entre la nació catalana i la nació espanyola, sinó la lluita entre una concepció de l'Estat que no pretenia, en aquests moments, ser separatista -era un Estat més aviat representatiu, amb unes constitucions votades en Corts- i una monarquia absoluta. Una de les últimes proclames que es va fer a Barcelona quan la ciutat estava a punt de caure va ser 'per Espanya i per la llibertat de tots els espanyols'. En determinats plantejaments nacionalistes, això s'utilitza igual que el 2 de maig a Madrid. S'equivoquen igualment ".

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#23 Fran, Llinars, 23/02/2010 - 11:35

Sempre lo mateix.Quan apreix 1 historiador q no diu alguna cosa q no agrada al pancatalanisme, començan a bramar com bestioles femolenques.La historia delata q les vostres tesis son 1 invent.

#22 pere, bcn, 23/02/2010 - 08:48

Fixeu-vos aquest toni de C's, diu: "Felipe V pretendió modernizar España y chocó con los privilegios catalanes".
És l'argument que deien en temps de Franco.
O sigui, que lluitaven a mort només per uns suposats privilegis que mai han dit quins.

#21 Josep de Moragues, Sant Genís les Fonts, 23/02/2010 - 06:58

Felip V representava el centralisme contra el qual va haber-hi mes tard la revolució francesa,cap modernitat.Catalunya era un estat lliure associat a Espanya el 1714,el Rei jurava les nostres constitucions.Prou dir vestieses.

#20 Torsimany, Vilafranca, 22/02/2010 - 20:24

Evidentment no era separatista del Regne Confederat d'Espanya. Sí que era conservacionista de l'Estat Català i de les seves Constitucions.

#19 TONI de CIUDADANOS, BARCELONA, 22/02/2010 - 18:21

El Estado nacional no es un invento, es el resultado de la liberación humana que supuso el trasladar la soberanía, por la gracia de Dios, del Rey, a depositarla en la ciudadanía. Felipe V pretendió modernizar España y chocó con los privilegios catalanes