Publicitat
Política · 8 de Maig de 2009. 15:33h.

El PP hi torna amb el castellà

Sáenz de Santamaría amenaça amb portar al Constitucional la llei d'educació de Catalunya

El PP hi torna amb el castellà

Sáenz de Santamaría, amb Rajoy

Els intents del PP d'apropar-se a les forces polítiques catalanes, especialment a CiU, han tornat a xocar amb la posició del partit de Rajoy sobre la llengua catalana. Segons la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, el seu partit no descarta presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la futura llei d'educació de Catalunya, per entendre que discrimina al castellà en favor del català. De totes maneres, ha dit que "tant de bo" el recurs no s'hagi de "fer".

Sáenz de Santamaría ha afirmat que el PSOE té una "doble personalitat" al País Basc i a Catalunya, perquè al País Basc ha signat un compromís a favor del "bilingüisme integrador" i a Catalunya impulsa una llei que no és congruent amb la llibertat lingüística que s'aprecia al carrer. També ha demanat a Montilla que, en lloc de "ficar-se en tots els bassals", resolgui altres problemes i es preocupi per la qualitat de l'educació.

De la seva banda, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que el seu grup es planteja "seriosament" sol licitar l'opinió del Consell Consultiu sobre la llei. Ha afegit que, un cop es pronunciï aquesta institució, també valoraran la possibilitat de recórrer davant el Tribunal Constitucional.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha dit que la nova llei d'educació de Catalunya referma el català "com a llengua vehicular" i ho fa explotant "les possibilitats" d'un marc legal definit "per l'Estatut i la LOE". Ha afegit  que la llei d'educació de Catalunya serà una norma que impedirà precisament que "per llei es pugui decidir quantes hores de castellà s'estudien". Aquesta llei permetrà decidir les hores de castellà "en funció de la realitat social de cada centre".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha afirmat que la llei d'educació de Catalunya està "en fase de tramitació", i que el govern espanyol, "estudiarà la llei catalana com fa amb totes les normes autonòmiques". També ha indicat que "en el cas que algun precepte no s'adeqüés al marc normatiu, ho veurem, veurem què s'ha de fer i fins on cal abordar-lo".

Segons De la Vega, "cal ser prudent i respectuós" i no jutjar la norma sabent que "l'ensenyament del castellà està i estarà garantit, com ha estat sempre". En la seva opinió, exemple d'això és que l'aprenentatge del castellà és "molt similar en totes les autonomies".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 Christian, Guinardó - Barcelona, 10/05/2009 - 09:58

No es res d´estrenyar. El PP fa una persecusió sistemàtica de totes les normatives catalanes i les envia al Constitucional. Per Alan: si tanta ràbia et fa Catalunya, perquè no te´n vas al teu estimat país? Així evitaras escoltar una llengua ignorant.

#14 Alan, Barcelona, 09/05/2009 - 17:17

A ver quien saca una lista de los colegios donde estudian los hijos de estos nazis. Nos sorprenderiamos al ver colegios privados donde la enzeñanaza en español es mucho mayor que en la publica. ejemplo: el colegio Aleman donde estan las hijas del converso

#13 Jose, Barcelona, 09/05/2009 - 15:58

Crec que aquesta farsa s'hauria d'acabar ja. Zero hores de castellà. Així els nostres ínclits governants se'ls acabaria el cuento, i hauiren d'anar per feina: l'escàs nivell educatiu que tenim. Ah, lo del català i castellà: al carre seguiria igual.

#12 Hug, Begur, 09/05/2009 - 15:40

Madrid 2012 perilla amb totes aquestes polemiques que desllueixen la seva imatge autoritaria i colonial. Ells sabran el que fan!

#11 Kropotkin, Vic, 09/05/2009 - 14:51

El llevar un tema al Constitucional es un derecho democrático. Al que le moleste la democracia que se vaya a Corena del Norte y los catalanice...