Publicitat
Política · 18 d'Octubre de 2021. 10:44h.

El principi de la fi de Convergència

Mas treu pit de l'abraçada amb David Fernàndez

El principi de la fi de Convergència

Mas i David Fernàndez, el 9-N

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha tret pit en el seu canal de YouTube de l'abraçada que es va donar amb David Fernàndez (CUP) durant la consulta del 9 de novembre del 2014. El cert és que Convergència va patir un declivi després que Mas decidís liderar el gir de l'antiga CiU cap a posicions independentistes. Aquest es va iniciar dos anys després que l'aleshores líder de CDC arribés a la presidència després d'imposar-se a les eleccions catalanes de l'any 2010, amb 62 diputats.



Després de fracassar en l'intent d'assolir un pacte fiscal, Mas va ser rebut a la Plaça Sant Jaume i va anunciar el setembre del 2012 un avançament electoral, que es va saldar amb la pèrdua de 12 escons i es va quedar amb 50. En aquella legislatura, la desena; les forces sobiranistes -CiU, ERC i CUP-, amb el suport d'Iniciativa, van impulsar i celebrar la consulta del 9 de novembre, el dia que Mas i l'aleshores líder de la CUP es van abraçar davant els mitjans.

Artur Mas diu en el vídeo de YouTube que "aquesta imatge que esteu veient és de les més recordades del que va passar en el procés sobiranista durant uns anys" i remarca que va ser "improvisada". L'expresident confessa que "tornaria a repetir una abraçada així amb qualsevol que, sent ideològicament diferent, estan en algunes coses a les meves antípodes; lluités per una causa comuna i un objectiu comú".

Posteriorment, Mas va decidir portar a terme un nou avançament electoral, que va provocar la sortida dels consellers d'Unió i, posteriorment, el trencament de la federació nacionalista. Després de les eleccions del 27 de setembre del 2015, quan CDC i ERC es van presentar junts sota el nom Junts pel Sí, la CUP va enviar Artur Mas "a la paperera de la història". Mas, davant la negativa de la CUP a investir-lo, va rebutjar anar a noves eleccions i va designar Carles Puigdemont com el seu successor.

El gir de Mas, d'altra banda, també va propiciar la fragmentació de l'antiga federació en diversos partits polítics així com la pèrdua de poder territorial de CiU arreu de Catalunya. La transformació de l'antiga Convergència, que ha experimentat diversos canvis de nom en els darrers anys -CDC, PDeCAT, JxCat-, també ha comportat en si mateix una gran pèrdua de poder territorial i influència del partit arreu.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#22 Les abraçades, Girona, 19/10/2021 - 10:07

Vaig tenir una sorpresa molts anys enrera quan anava a Madrid per negocis veure com els "amics" o coneguts s'abraçaven enlloc de xocar les mans com es feia a casa nostra, allò de "ven a mis brazos mamón" era molt corrent i fins i tot feia gràcia. Actualment a casa nostra alguns "mamons".han adoptat aquest h àbit i sembla que els va molt be.

#21 Carlos Gomez, murenu de la serra i ole, 18/10/2021 - 23:03

"Mas es un falsario. Carente de ideologia, sobrado en su soberbia, en su ignorancia y arrogancia. En aquellos tiempos Artur Mas se llamaba Arturo y no militaba en ningun partido opuesto al franquismo."

“Cuando pintabamos algo en Madrid” (ED Libros), 2016.
Josep Lopez de Lerma.

#20 Servilia, Manacor, 18/10/2021 - 15:21

Es un tòpic però és veritat: l'abraçada de l'ós, i a més produeix vergonya aliena.

#19 Canvi de collaret, Barcelona, 18/10/2021 - 15:10

Qualsevol cosa con tal de canviar de raó social i eludir les responsabilitats d'embargaments i corrupció

#18 Conxita de Riudecols, Riudecols, 18/10/2021 - 14:19

Tot el que ha tocat ho ha enfonsat però ell content del que ha fet, o és un cínic com una casa de pagès o és curt de gambals. O totes dues coses, probablement.