Publicitat
Política · 23 de Setembre de 2020. 17:03h.

"El procés ha estat una operació d'enginyeria social"

David Álvaro, politòleg: "l'educació, els mitjans, la llengua, els Mossos i les entitats són els pilars del relat independentista"

"El procés ha estat una operació d'enginyeria social"

David Álvaro, politòleg

El politòleg David Álvaro ha afirmat aquest dijous que "el procés ha estat una operació d'enginyeria social" i ha apuntat que "l'educació, els mitjans de comunicació, la llengua, els Mossos i les entitats de la societat civil" van ser els pilars que van ajudar a construir el relat independentista.

L'autor del llibre "Cataluña. La construcción de un relato", que ha concedit una entrevista a e-notícies, ha indicat que aquests elements van contribuir a configurar el sentiment independentista a la societat catalana.

"A ningú se li escapa que són l'educació, els mitjans de comunicació, la llengua, els Mossos, i totes aquelles entitats de la societat civil que aparentment són independents de la política però que en el fons són associacions subvencionades per l'independentisme català per construir un marc discursiu que impregnés en la societat catalana" ha explicat en l'entrevista. "L'independentisme ha creat un ideari polític des de la transició" ha assenyalat.

David Álvaro també ha afirmat que "els constitucionalistes han de fer autocrítica" perquè "no van pensar que el procés arribaria tan lluny". L'autor del llibre "Cataluña. La construcción de un relato" també ha manifestat que "es confiava en que en algun moment la situació es reconduiria".

"Els mateixos constitucionalistes -i això és una autocrítica que crec que hem de fer al bloc constitucionalista entre PSC, Ciutadans i PP- sempre tenien la sensació que mai s'arribaria tan lluny, que mai s'arribaria a un escenari de trencament absolut del sistema i del model d'Estat" ha explicat el politòleg.

"Confiaves que, en algun moment, tot es reconduiria i que es tornaria a una espècie de procés negociador on del que es parlés fos de competències, sistema de finançament, avançar una mica més en l'autogestió. Però l'escenari rupturista total jo crec que al final pensaven que anava a succeir" ha assenyalat en l'entrevista. "Jo sí que apostava perquè això podia succeir, bàsicament perquè el full de ruta de l'independentisme estava clarament abocada a l'objectiu final d'aconseguir la independència" ha dit.

"El discurs de la llei, llei i llei que ha emprat el constitucionalisme no conquista la gent, únicament amb aquest argument cerebral, has d'anar a un argument sentimental o emocional, el problema que ha tingut el bloc constitucionalista és que només s'han basat únicament en la llei" ha considerat. El politòleg ho ha contraposat amb l'independentisme, que sí que creu que "ha aconseguit crear un relat polític".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 Pere que tomba, BCN, 25/09/2020 - 10:29

Un que cau de la parra, ara s'adona de com funcionen els estats, els catalans només hem fet una dècima part del que fan tots els altres, sobretot l'espanyol.

#13 David, FOLGUEROLES, 24/09/2020 - 20:42

¿A quien se lo cuenta usted, señor Alvaro? Eso se lo dice usted a los diferentes gobiernos de España, esos si que son los verdaderos culpables de lo que ha pasado y de lo que pasará.

#12 Pepe, Alacant, 24/09/2020 - 11:53

El error de los políticos españoles, es el mismo que cometen en otros muchos aspectos cuando gobiernan, incompetencia, irresponsabilidad, y negligencia. La causa del éxito del independentismo, es la temblorosa actitud de los gobiernos centrales a la hora de enfrentarse a sus exigencias, y tras lo sucedido, sigue ocurriendo.

#11 Peculiaritats de la ceba, Girona, 24/09/2020 - 09:55

Els mitjans, la llengua, etc. pero el més important una colla de babaus abduïts. LLegiu el llibre Patria que tracta de la ETA, un personatge que ha perdut el fill militant de la ceba vasca diu a un altre que "uns quants aprofitats es valen dels abduïts per fer la feina bruta mentre ells van endavant". Ho deixo aquí.

#10 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 23/09/2020 - 22:42

"Els mateixos constitucionalistes -i això és una autocrítica que crec que hem de fer al bloc constitucionalista entre PSC, Ciutadans i PP- "
¿El PSC constitucionalista? Je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je, je