Publicitat
Política · 2 de Desembre de 2017. 10:51h.

"El procés ha subestimat la intel·ligència dels catalans"

Celia Canovas, senadora de Podem per Tarragona: "el dia de la DUI Puigdemont i Junqueras pràcticament no es parlaven"

"El procés ha subestimat la intel·ligència dels catalans"

Celia Cánovas

Celia Canovas és advocada des de fa 27 anys, especialista en dret civil, d'habitatge i hipotecari. Senadora per Tarragona per En Comú Podem, es defineix "podemita fins al moll de l'os". Vicesecretària segona a la Mesa de la Comissió de Justícia del Senat, portaveu a la Comissió d'incompatibilitats i vocal de la Comissió d'Administracions Locals, el procés li ha deixat un gust una mica amarg.

- Per què diu que amb el procés hem deixat de parlar d'altres coses?

Considero que amb el procés -tal com estan reconeixent ara mateix els partits que tant parlaven d'aquest assumpte- és un tema virtual, un tema que no es pot portar a efecte. Va ser una invenció d'un partit que a més mai ha estat independentista. És un partit de dretes. El PDECAT ha hagut de canviar-se fins i tot el nom.

- Per què s'ha canviat fins i tot el nom?

Potser per no relacionar-lo amb la corrupció inherent a Convergència, al senyor Pujol, al seu fill, a tota la família, etc ...

- De fet, ara ja no és ni PDeCAT és Junts per Catalunya.

Al Senat ja no sabem com es dirà el grup, si és que existeix! Considero que ho han fet per ocultar les retallades. Perquè l'opinió pública estigui pensant en altres temes. Han contribuït únicament a dividir-nos. Al final ha muntat tot això per arribar on estàvem.

- Vostè creu que hi ha fractura social a Catalunya?

Absolutament. L'he viscut personalment. Perquè no conec ningú que no ho hagi patit i ho estem veient en tots els nivells. Ara és blanc o negre.

- Per què diu "personalment"?

Per amistats, m'ha passat fins i tot a les meves pròpies xarxes socials. Tinc amics, que per haver opinat en contra d'alguna cosa que ha dit Puigdemont, m'han dit "t'esborro dels meus contactes". M'ha passat! O altres opinions de gent que m'arriben de seguidors de facebook o twitter. Paraules malsonants per opinar com penso.

- I de quins temes hem deixat de parlar?, o de quins temes no ha parlat el govern català?

El govern català no ha parlat que amb prou feines ha legislat a Catalunya, no ha parlat de la pobresa energètica, no ha parlat dels desnonaments, no ha parlat del que realment preocupa la gent: de la gran pobresa, de la gran disparitat de sous entre homes i dones, de la violència masclista, de moltíssimes coses!

- Si fos vostè presidenta de la Generalitat, quina seria la primera mesura que adoptaria?

Ufff.. Doncs primer de tot veure quant ha costat això... veure quant ha costat tot el tema del procés, a mi m'agradaria saber-ho. Seure amb Madrid, dialogar amb Madrid, no et pots tancar en banda, crec jo que és un gravíssim error perquè els fons ens arriben d'allà. Cal dialogar, primer per obtenir el màxim finançament possible per posar en marxa tots els plans socials que volem posar des del nostre partit, però deixar-nos ja de coses inviables totalment. Jo no malbarataria el temps i els diners en coses que la gent no necessita per viure.

- Vostè és senadora de Podem, parlava ara de plans socials, quin seria el primer pla social que hauria de posar-se en marxa a Catalunya?

Molts, molts, molts, no sé per on començar. Un pla d'habitatge, s'activaria una nova llei sobre l'habitatge que va ser recorreguda al Constitucional i que el PP s'ha preocupat que fossin anul·lats molts articles. És un tema que jo posaria a sobre de la taula a l'hora de negociar. Però hi ha qüestions com el dret a l'habitatge que per a mi no són negociables, que han d'estar per sobre de qualsevol valor. La pobresa energètica, el mateix. La gent parlant del Procés s'ha oblidat de tot això. S'ha oblidat que hi ha incendis en cases perquè la gent té una estufa, o perquè no reuneix les condicions. S'oblida que estan desnonant a centenars de persones, s'han reduït els desnonaments, això sí.

- Però en aquest cas també hi ha okupes que punxen il·legalment la xarxa elèctrica, no?

I tant!, hi ha okupes i okupes. Hi ha okupes per necessitat i hi ha okupes per caprici. L'altre dia comentàvem aquest assumpte amb un advocat i em deia: "Celia, a tu no t'agradaria que arribis a casa teva i t'hi trobis a gent ficada" i dic, "no home, no, cal valorar els procediments i veure en l'estat en què es troba la família, primer que sigui ràpid el desallotjament perquè estan a casa meva però buscar-los una reubicació si realment és una necessitat per a ells".

-Per què deia que el procés és virtual? M'ha semblat una definició bastant encertada.

Sí, em sembla que és una entelèquia, una cosa que s'ha creat. Van dir "d'aquí a 18 mesos serem independents".

- De fet aquest termini es va incomplir...

Es va incomplir totalment. Atenció, jo ja ho deia!. Ho vaig pensar perquè em considero amb certa perspectiva i vaig pensar: siguem realistes, no? Primer perquè no pots parlar de forma unilateral. Formem part d'un Estat, ens agradi o no ens agradi. Sóc una persona molt realista i pragmàtica. Cal posar-se a parlar amb l'Estat de tot aquest tema si realment vostè vol la independència o les seves aspiracions són aquestes. No es pot dir "d'aquí a 18 mesos em desconnecto", això no va així.

- De fet el sobiranisme potser va subestimar la força de l'Estat, no?

Totalment. Però potser no la va subestimar potser va subestimar als catalans, la intel·ligència dels catalans, potser ha estat més això... Perquè jo crec que hi ha d'haver ara mateix una quantitat de gent molt descontenta amb les mentides, perquè ho han dit clarament ells no ho dic jo. No és veritat el que han dit, no hi havia diners per desconnectar, no hi havia finançament.

- Les famoses estructures d'Estat.

No hi havia cap tipus d'estructura, no hi havia res! El dia de la famosa DUI al Parlament Puigdemont i Junqueras pràcticament no es parlaven. El llenguatge corporal diu molt, estaven asseguts un al costat de l'altre mirant cap a costats diferents perquè les decisions es van prendre d'una manera molt precipitada. Jo crec que aquí subestimen i sobretot enganyen i jo em sento estafada en aquest sentit i crec que com jo moltíssima gent.

- Vostè és de Podem, sempre se'ls acusa -a vostès o als comuns- no ser ni carn ni peix, que estan a favor del dret a decidir però no de la independència.

Jo el que no admeto de cap manera és que es declari la independència de forma unilateral i incomplint totes les lleis i desconeixent el que diu la Constitució. La Constitució és la que és, volem canviar-la, però per això es necessita un procés i unes negociacions. Parlem d'un procés constituent, però a nivell estatal: es necessita una nova Constitució, es necessita saber quin model de territori volem i aquest model ha d'estar consensuat per totes les forces polítiques que representin tots els interessos, no només una part.

- Però si estàs a favor de la independència lògicament vols trencar amb la Constitució.

Vols trencar-la, val molt bé. Jo vull trencar aquesta Constitució però jo no utilitzaria aquest terme 'trencar'. Jo vull que aquesta Constitució es modifiqui, reformar-la, llavors a partir d'aquí pot haver-hi moltíssims encaixos que no sigui una independència unilateral.

- Una última pregunta, vostè és advocada, ha estat molt en el torn d'ofici, si vostè fos la lletrada de Puigdemont què li recomanaria? Això d'anar fent tuits des de Brussel·les l'afavoreix?

En primer lloc, jo mai li hauria recomanat que anés a Brussel·les perquè està donant l'excusa perfecta per dir que eludeix l'acció de la justícia. Qualsevol jutge té ara l'excusa perfecta per ficar-lo a la presó. Si tenia alguna possibilitat d'haver sortit en el seu moment lliure, se l'ha carregat ell solet. El que està fent és totalment incorrecte a nivell jurídic. Jo mai li hauria aconsellat això. I políticament, també penso que és un error. /Una entrevista de Xavier Rius.

16 Comentaris

Publicitat
#12 Tirant, Barcelona, 02/12/2017 - 19:47

Creo que estos/as son peores que los separatistas porque ocultan sus verdaderas intenciones.

#12.1 Purria Espanyola, Bcn, 02/12/2017 - 20:36

Ohh no van hacer a Ines presidenta....con la ilu que le hace

#12.2 Alejandro, Barcelona, 03/12/2017 - 14:08

¿Las mismas intenciones que los indepen desde el año 90 nos ocultaron? Hay que reconocer que la estrategia organizada para la búsqueda de un enemigo, el Estado, que utilizaría para el adoctrinamiento de las masas más descerebradas y débiles les ha dado buen resultado en cuanto al adoctrinamiento, pero no en el objetivo final

#11 Andreu, Mataro, 02/12/2017 - 18:50

Seria bò que aquesta senyora que es veu asenyada i d'esquerres de veritat, no com Iglesias, Colau i d'altres, fes veure als seus caps l'error que estan cometent donant suport a la titella del gran capital de les energies Nicolas Maduro. Han destruit un pais. De dalt a baix, no queda mes que miseria per el poble i s'han quedat amb tots els recursos.

#10 Leonidas , Santa Coloma , 02/12/2017 - 18:44

Yo le preguntaria a esta Sra. ¿Que ha hecho Podemos hasta ahora para modificar esta España del 155? Y le doy una pista: absolutamente nada de nada. ¿Para modificar las políticas sociales? Lo mismo, etc, etc, etc

#9 Alejandro, Barcelona, 02/12/2017 - 17:57

Sra. Dos millones de catalanes han caído en la trampa, en el engaño, que desde los años noventa Pujol y su entorno empezaron a diseñar la estrategia de adoctrinamiento, así que no irían muy desencaminados en su valoración de la inteligencia del pueblo catalán. Dos millones que parece que sus neuronas hacen turismo en sus cerebros.

#8 Sergi, Barcelona, 02/12/2017 - 17:43

Todas las mentiras han ido cayendo una a una, todo el engaño ha quedado al descubierto, la estafa ha sido descubierta, ahora a llorar.