Publicitat
Política · 8 de Març de 2018. 15:37h.

El procés torna a començar

JxCat i ERC pacten un procés constituent per a "la construcció de la República Catalana"

El procés torna a començar

Eduard Pujol i Elsa Artadi, la nit electoral

Junts per Catalunya i Esquerra han tancat un acord d'investidura per a la "construcció de la República Catalana" i han traslladat el document a la CUP. El nou acord planteja un procés constituent que culminaria amb diverses consultes ciutadanes i amb uns treballs que servirien de base per una futura constitució catalana.

Les dues formacions fixen com a "criteris essencials de la legislatura" la "construcció de la República", "la restitució de les institucions" i "construir la República a l'Espai lliure de l'exili" a través de l'Assemblea de Representants, Presidència i Consell.

Les dues formacions també es comprometen a "transmetre en seu parlamentària els debats i propostes que emanen del compromís de construir república sorgit a les urnes el passat 1 d'octubre" i a "la defensa dels drets civils i polítics vulnerats i amenaçats per les actuacions dels poders de l'estat espanyol".

La proposta fixa que el procés constituent sorgiria d'un gran debat ciutadà que s'impulsaria conjuntament amb el Consell de la República des de Brussel·les i l'Assemblea de Representants i que acabaria en una primera fase amb un gran Pacte Nacional.

Després, el Parlament canalitzaria els seus reptes amb diverses comissions d'estudi. En una fase final, ho hauria de ratificar la ciutadania i es redactaria i aprovaria un text base per una futura constitució.

Sobre les polítiques socials, l'acord proposa no renovar els concerts a les escoles que segreguen per sexes, reduir la pressió fiscal a les rendes més baixes, recuperació pública de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat i crear una comissió mixta Govern-Parlament per una futura Banca Pública.

Publicitat
Publicitat

101 Comentaris

Publicitat
#85 M, Sabadell, 09/03/2018 - 14:58

La segunda hornada de políticos independentistas se cree que van a conseguir lo que no han conseguido sus antecesores, lo único que conseguirán será hacer compañía a algunos de sus maestros.
Jugar al poker con malas cartas, sin fondos, sin experiencia y delante de profesionales, además de temerario es de ignorantes.

#84 Alejandro, Barcelona, 09/03/2018 - 12:27

Pues esta decisión no les beneficia en nada a los presos preventivos, es más, les perjudica. Y se dicen compañeros , y llevan lacitos de metro y medio pero los lacitos no los va a sacar de la cárcel, la vuelta a la normalidad democrática, Sí les ayudaría a que pudieran salir y retomar su vida familiar .¿ y dicen que los apoyan? ¡¡Y una M como

#81 Didac Baila Rabella, Sant Cugat del Valles, 09/03/2018 - 10:29

Endavant República!
La repressió i enganys del govern espanyol sobre l'economia s'ha de combatre.
....Hi ha va siendo hora que los españoles se den cuenta de lo que les han quitado. Y La mejor vida que podrían tener.
..Este maravilloso gobierno y constitución.

#81.1 pepe.----, andorra, 09/03/2018 - 11:52

si, por supuesto, pero si no hay mas pensiones, ni mas hospitales ni mas policia ni mas jueces, es pq los politicos se lo han llevado todo, nunca ha habido en España mayor inseguridad, nunca ha habido mas pobreza y los politicos diciendo q si ganas mas de 60.000 al año eres rico y has de pagar el 45%.....El problema son estos politicos, todos.

#80 Wil, Valencia, 09/03/2018 - 09:03

Está más que claro. Estos quieren que siga el 155 para seguir cobrando, no gobernar y encima ir de victimas...

#79 a ver si me aclaro, Barcelona, 09/03/2018 - 08:51

Y luego pretenden que el juez Llarena suelte al pajarito Sánchez. Por Dios, que gente...