Publicitat
Política · 12 de Maig de 2018. 12:49h.

El procés torna a començar

Quim Torra: “farem república”

El procés torna a començar

El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha deixat clar que el procés tornarà a començar en el cas que sigui investit. Lluny de rectificar, ha començat acusant l’Estat de “vulnerar les regles democràtiques més elementals” i ha anunciat que “farem república”.

També ha deixat clar que ell és un president provisional i que qui ho hauria de ser és Carles Puigdemont. “Persistirme i l’investirem”. En el seu discurs ha demanat, d’altra banda, “diàleg” de govern a govern a Mariano Rajoy i ha tingut paraules pel Rei i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker.

Com ja va fer ahir en la seva primera entrevista a TV3 ha comparat els presos amb una “crisi humanitària”. I ha insistit que “aquest és un procés de baix a dalt” i ha reclamat a l’Estat “rectificar, reparar i restituir” les institucions i els presos.

Finalment, ha acusat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, de malversació de cabals públics pel desplegament de la policia a l’1-O.

“Jo avui no hauria de ser aquí, hi hauria de ser en Carles Puigdemont”, ha començat Torra, que ha reivindicat la “victòria inconstestable de les forces independentistes el 21-D”. “Excepcionalitat, provisionalitat, responsabilitat, fer Govern, diàleg i vida”, han estat els objectius que ha enumerat.

Torra ha deixat clar que ”persistirem, insistirem i investirem Puigdemont”. "Vull deixar ben clar que el nostre president és Carles Puigdemont, i serem fidels al mandat de l'1 d'octubre: construir un Estat independent en forma de República, vetllar per la riquesa i per la cohesió social”, ha dit.

També ha lamentat que ”no hi ha respecte pels ciutadans catalans ni per la seva voluntat”. "He acceptat tirar endavant amb aquesta investidura per la situació de provisionalitat que tenim. En la nostra opinió, fer Govern és l'única manera de revalidar el fil republicà que va sortir de l'1 d'octubre. Però no n'hi ha prou amb un Govern provisional. Ens caldrà un Govern fort, més que jo”, ha assenyalat.

"Només nosaltres, només el Govern que sorgeixi d'aquesta investidura, podrà respondre de les nostres accions. Mai es podrà demanar comptes a les persones que estan a la presó o a l'exili”, ha remarcat.

Torra ha recordat unes paraules del Rei Felip VI on afirmava que “Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui". "Doncs resulta, Majestat, que hi ha presos polítics en aquest país, exiliats, centenars de persones investigades. Majestat, així no”.

"No sortirem d'aquesta si no posem de manifest que la crisi política a Catalunya és una crisi humanitària. Hem de donar una resposta política sincera i unitària que afirmi, per sobre de tot, el respecte per l'altre. Estem disposats a fer el que calgui perquè en aquest país es parli de vida”, ha indicat.

També ha dit que “no es pot recórrer a l'insult”, paraules que han aixecat els aplaudiments irònics de Ciutadans. “En aquesta legislatura volem aconseguir la restitució de les nostres institucions i elaborar un projecte de Constitució”, ha avançat.

Torra, que ha reivindicat que ”l’1 d'octubre vam apostar per ser lliures”, ha remarcat que “donarem tot el nostre suport als mitjans de comunicació públics com a instruments necessaris per a garantir el dret a la informació independent”. “Restablirem i ampliarem la xarxa de delegacions de la Generalitat de Catalunya”, ha anunciat.

Publicitat

51 Comentaris

Publicitat
#35 Jordi Bonastre Thió, Barcelona, 14/05/2018 - 21:15

Mandat 1-O:
1) Ref. convocat per Puigdemont perque CUP aprovès pressup. 2016
2) Ref.: pantalla pasada per JxSi.
3) Cens irregular
4) Observadors intern.: cap credibilitat del ref
5) Inhibiciò ME. Consequencia: terrible represio PN
6) Vota el 40% del cens (irregular)
Amb honradesa, això es un mandat democràtic?

#34 Jordi Bonastre Thió, Barcelona, 13/05/2018 - 11:05

Es totalment injusta la situaciò de 22 empresonats i exiliats. Desprès del 6 d'octubre de 1934, tot el Govern de la Generalitat va ser empresonat i condemnat a 30 anys de presò.
Ara, parlar de "crisi humanitària" veien el que pasa a Sìria, al Yemen, a Sudan del Sud o la Mediterrànea,
ès, com a mìnim, una comparaciò inconsistent.

#33 opinador, Barcelona, 13/05/2018 - 09:43

el lado bueno es que por fin se levantan del todo la careta ante todos los españoles y los europeos y se ve su naturaleza totalitaria, supremacista y cleptómana

el lado malo es que con sus acciones se ha derivado hacia la ruptura definitiva de la sociedad catalana y por ende en el caldo de cultivo de un conflicto civil entre catalanes

#32 Ramón españa, Tarragona, 13/05/2018 - 08:13

El ejército será la solucion.

#31 Sergi , Barcelona, 12/05/2018 - 22:23

Catalunya va de guatemala a guatapeor, del "sonat de Girona" al racista-xenofobo Torra, pero que hemos hecho para merecer que nos gobiernen tantos tarados???