Publicitat
Política · 13 d'Abril de 2015. 10:10h.

"El projecte polític de CDC no és la independència"

López Tena: "La frase 'Espanya ens roba' és certa i raonada"

"El projecte polític de CDC no és la independència"

Alfons López Tena

Alfons López Tena, notari de professió, va militar a CDC. A proposta d'aquest partit, va ser vocal del CGPJ des del 2001 al 2008. Durant la legislatura 2010 a 2012 va ser diputat del Parlament de Catalunya per Solidaritat per la Independència.

- Té fama de ser molt sever i rigorós. Em disculparà si l'entrevista no està a l'altura?

I tant! Només faltaria...

- Vostè va ser notari a Sagunt, al País Valencià....

No, no...

- Comencem bé!

Vaig néixer a Sagunt i n'és la família. Com a notari vaig exercir a Tàrrega, a Xàtiva i a Barcelona.

- I sent vocal del CGPJ, a proposta de CiU, va ser sancionat per la Direcció General de Registres i Notariat. Per unes irregularitats en els llibres de protocols?

Durant unes hores. No hi va haver ni investigació. Es tractava d'imposar-me una sanció ecnòmica i de pèrdua de  no recordo quin grau de l'escalafó. Va ser molt barroer, tot plegat. El recurs d'alçada posterior ni tan sols va tenir resolució. Per això dic que ve tenir una durada d'hores. Sí que és veritat que després el ministre de justícia, José M. Michavila, va enviar l'informe a la fiscalia del TS per si pogués ser constitutiu de delicte. I va resultar que la fiscalia va emetre un informe en què deia que no s'havia ni tan sols respectat els drets de defensa en l'expedient que se'm va obrir i que els fets dels quals se m'acusava, en el cas que haguessin estat certs, no tenia cap rellevància penal ni administrativa. Era una pura persecució política.

- Mercè Pigem, vocal també per CiU, ha de dimitir per irregularitats fiscals. Casualitat?

Cap irregularitat fiscal. Es tractava d'una sortida de diners perfectament legal. Hi ha altres vocals catalans al CGPJ que no n'han tingut cap, de problema. La cosa funciona d'una manera molt simple. Qui no es posa al seu servei, rep represàlies, i ja està. Ho van fer passar primer pel sedàs mediàtic, via Lara (ja m'entén Antena, El Periódico, etc), Quan tens un govern que va per tu, és molt dur. I en qualsevol cas, "calumnia que algo queda"... En el meu cas, encara ara corren comentaris que estic expulsat del notariat. Tot fals, però... Mercè Pigem no va voler passar pel calvari que jo vaig passar i va dimitir.

- Va formar part del CGPJ del 2001 al 2008. Com són els jutges espanyols sense toga?

Hi ha de tot. N'hi ha de treballadors, d'altres que s'aprofiten del càrrec, d'altres que fiquen mà a la caixa... Algun es manté en una independència respecte al partit que els ha nomenat, però el gruix hi estan completament al servei. O del PP o del PSOE.
 
- Essent encara vocal del CGPJ, vostè va declarar a CatRadio una frase antològica. "La justícia fa com els peixos. Es comencen a podrir pel cap"...

La justícia espanyola, en els nivells que no són cúpula, funciona imparcialment. A partir del moment que són càrrecs de designació, amb rellevància pública forta, la pressió del govern és molt forta.

- "La nació en pau, pot promoure lletrats. La nació en perill, crida els lluitadors" . la Cita és del xinés Han Fei i vostè la recull al llibre "Catalunya sota Espanya". És per això que va deixar la notaria i va entrar en política?

Jo he fet política des del 14 anys, al batxillerat. I no se sabia que la dictadura estava a punt d'acabar-se. La meva idea no era tenir càrrecs. Després vaig fer el pas. És necessari que a la política hi arribin professionals de fora, de molts camps diferents.

- Vostè ha estat militant de CDC, fins i tot membre del consell nacional. No es creu que CDC sigui independentista?

No és una qüestió de ser independentista. Com no és la qüestió si algú és catòlic. El que hem de mirar és si és practicant. El projecte polític de Convergència no és la independència. Quan jo hi era, pensava que el partit seria capaç de moure's en la direcció correcta. Després ja s'ha vist. No es tractava de parlar d'horitzons i de treure estelades. Això també és fer la puta i la Ramoneta. Es tractava de fer un procés cap a la independència i posar-lo en marxa de debò.

- Però d'Esquerra dubtarà menys...

És el mateix cas. Em remeto a una cosa: que han fet del 2010 al 2012? Intentar un pacte fiscal. I del 2012 al 2014? Prometre una consulta i no fer-la. Què plantegen ara? Una altra vegada que d'aquí a dos anys, farem una consulta...

- I de les CUP? Se'n refia més?

En aquest sentit no. Tenen un projecte d'una altra mena. Per a ells la independència és un mitjà per a canviar-ho tot. No és un objectiu en si mateix. Va en un paquet general en què hi ha moltes coses. I ja ho diuen els castellans: "quien mucho abarca, poco aprieta"... La independència té una finalitat molt clara: a partir que ets independent, les decisions es prenen pels representants del nou poble. És un marc. Les CUP posen en el mateix sac la independència, el socialisme, etc. No es dediquen específicament a aconseguir ser independents.  Parlamentàriament no han fet res. De fer voleiar estelades, molt. Insisteixo, no és qüestió de ser, sinó de practicar. No dubto que hi ha molta gent a CiU , a ERC, a les CUP que tenen bona fe, però no és la seva prioritat.

- A Santa Coloma vostè mateix va dir que quan el T.C. va declarar anticonstitucional la declaració de sobirania, hi va haver una situació de pànic. D'aquí va sorgir la pregunta SI+SI

El projecte d'aquests partits és el d'arribar a una entesa amb Espanya, pensant-se que arribarà un moment que Espanya acceptarà, potser gràcies a la intervenció europea. I per això allarguen i allarguen, per esperar a veure si des de l'estat els deixen fer la consulta,. Quan van constatar que no hi havia res a fer, els va agafar l'atac de pànic. I no tenien res preparat. I com que l'estat no cedeix, cedeixen ells.

- Per això diu que no hi ha procés d'independència...

Polític no. Hi ha un procés popular. És imprescindible que hi sigui, però portem dos anys i mig així, sense que Convergència i ERC, que són el gruix principal, facin res. Van prometre estructures d'estat i no han fet res. Van prometre una consulta sí o sí, i no la van fer. Van complir amb la declaració de sobirania al Parlament, però quan el TC la suspèn, reculen. Quins són els resultats, en dos anys i mig?

- M'està dient que els fulls de ruta no duen enlloc?

Aquests no! Miri les estructures d'estat promeses... Només si acceptem, com a broma, que la loteria de La Grossa ho és, podrem dir que han complert. I és que és lògic. No poden fer res. No pots muntar un estat independent quan ets una comunitat autònoma dependent. I ara diuen que preparen una constitució dins d'Espanya perquè la gent voti en un referèndum si vol aquella constitució que declara Catalunya com estat independent. Com pensen fer-lo, aquest referèndum? Uns de bona fe i altres amb un gran cinisme, no fan res més que xutar pilotes endavant, a veure si en una conjunció astral, i Espanya s'hi posa bé. L'única manera de fer la independència és de forma unilateral.

- Mariano Rajoy es vantava l'altre dia que el Tresor havia col·locat per primera vegada deute a interès negatiu. Els mercats han descomptat que Catalunya pugui ser independent?

Totalment. Aquesta n'és la prova. Què va passar els mesos anteriors al 9N? Res. La borsa no es mou, la prima de risc està més baixa que mai. Tenen la percepció que és un estat sense inestabilitats i solvent. Ni políticament, nio econòmicament hi ha cap mena de percepció internacional que aquí hagi de passar res. No veuen cap possibilitat que Catalunya s'independitzi. El seu raonament és: "diuen que volen fer una consulta si l'estat els dóna permís. Molt bé, com que no els el dóna, no la fan, i ja està".

- Renega de l'"Espanya ens roba"?

En absolut. És una frase certa i raonada.

- I continua defensant que se'l va inventar vostè? Hi ha qui l'atribueix al tànde Colom-Rahola, i altres a Ramon Tremosa...

Fals. Tremosa va inventar l'expressió "espoli fiscal". Jo volia donar síntesi a una expressió massa acadèmica. No va ser fruit d'una escalfada.  

- Deixem l'autoria. No s'assembla molt a la Roma ladra de la Lega Nord?

Crec que no. Fixi's que no parlem de Madrid, parlem d'Espanya. La Lega Nord plantejava una distribució de recursos dins d'Itàlia. Nosaltres ja no plantegem pactes fiscals ni redistribucions. Volem tenir independència d'Espanya i que ella no controli els nostres recursos. És el mateix plantejament que es va fer en el procés independentista indi, als anys 10/20 del segle XX.

- Creu que aquesta excessiva agressivitat parlamentària els va deixar fora del Parlament?

No, el que ens va deixar fora va ser que la gent va creure que, en efecte, CiU i ERC havien canviat i es posarien les piles. Per tant SI ja no calia, perquè calia concentrar el vot. Si això hagués estat cert, fantàstic. El problema és que no ho ha estat. Això deixant de banda, és clar, els think tanks de cada partit, que donen consignes a periodistes i opinadors per anar a desacreditar el contrari.

- Què tal, les relacions amb Laporta?

No hi ha relacions, ni bones ni dolentes. Es va passar a Convergència al cap de dos mesos, quan li va demanar que anés amb ERC a l'Ajuntament.

- Carretero, la sobrietat. Laporta, l'audàcia. López Tena, l'estratègia. El triumvirat que no va poder ser?

Sí, però els think tanks que dèiem es van dedicar a llençar tot tipus d'intoxicacions per evitar l'acord.

- Per què ningú està per la DUI, llevat de vostè i Joan Carretero?

Per una raó: perquè tant ell com jo pensem que serà impossible arribar a cap entesa amb Espanya per pactar una independència o la possibilitat de consultar-la. Una declaració unilateral no és declarar-la en un balcó. Suposa prendre el control efectiu de la població al territori. Prendre la sobirania,. És difícil, dur, arriscat i no hi ha cap garantia que funcioni. Si la població catalana no està preparada per assumir això, no serà independent. L'exemple són els països bàltics, els EE.UU d'Amèrica, etc. Si els catalans pensen que podrem arribar-hi amb permís de l'estat espanyol, aleshores que se n'oblidin.

- Queda alguna cosa de l'esperit unitari d'Arenys de Munt?

Sense cap mena de suport institucional, la gent es va organitzar per fer possible un referèndum rigorós malgrat que sense recursos. Quan els partits van veure que la gent se'n sortia, van fer tot el possible a liquidar-ho.  Se'ls havia escapat de les mans

- Un dia va declarar que per vèncer els espanyols se'ls havia de conèixer bé i lluitar amb les seves armes. Els coneix bé, vostè?

Sí. Per raons de família. El meu pare era notari (un cos d'elit de l'estat). El meu oncle era Cap d'Estat Major de l'Armada. El meu besavi era el metge de la reina Maria Cristina... I per la meva banda, perquè he estat set anys al CGPJ. Els conec la idiosincràcia i el tarannà. Un dels defectes que tenen en Mas i en Junqueras és que no han estat a Madrid, ni com a càrrecs, ni com treballadors, ni com empresaris... Per això estan tan convençuts que arribaran a la independència amb un somriure.

- "Fes allò que el teu enemic s'avergonyiria de fer" (Llibre d'Han Fei). Hi ha alguna cosa que poguessin fer els catalans i que els espanyols no gosarien mai fer?

N'hi ha, però no la diré. Com sé també com es pot fer un referèndum dintre de la legalitat espanyola. Però aquesta mena de coses només s'han de dir quan s'executen. Dir-les prèviament només serviria perquè advertir l'altra banda. /Una entrevista de Ramon SargatalPublicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#22 BEJOTA, bcn, 13/04/2015 - 18:00

Nanos, això de la unitat d'España ho veig cada vegada més cardat. Els catalans estan farts de subvencionar l'estat per rebre a canvi unes inversions pírriques. És evident que l'expoli fiscal permanent, debilita greument l'estat del benestar a Catalunya.

GAME OVER SPAIN

#21 BEJOTA, BCN, 13/04/2015 - 16:38

'Forbes' adverte a Mas

"La ruptura no interesa a EEUU, a Europa, a España ni a Cataluña".

Un analista de la prestigiosa revista estadounidense critica el plan independentista que promueve Artur Mas y le acusa de esconder los elevados costes que conllevaría la secesión de Cataluña.

#21.1 ambaixadorCAT, UK, 13/04/2015 - 16:45

de fet és un analista no prestigiós de pacotilla, que no sé per quin misteri de la humanitat, treballa a la prestigiosa revista Forbes.

#21.2 Gurú, Matadepera, 14/04/2015 - 12:00

Si aquests imbécils de Forbes parlen de "Plan independentista que promueve Mas" és que no saben res de la realitat catalana.

#20 ambaixadorCAT, UK, 13/04/2015 - 16:35

Una llàstima que aquest home no sigui el president de la generalitat.

#19 Scott, Lérida, 13/04/2015 - 16:23

Lleva la razón López Tena:

Espanya ens roba, sí.

En efecto, el estado nos roba a todos los españoles con su actitud permisiva hacia el gobierno de la Generalidad, permitiendo que ésta malgaste ingentes cantidades de dinero público en embajadas, medios afines, campañas identitarias...

#19.1 ambaixadorCAT, UK, 13/04/2015 - 17:21

teniu uns collons com un toro els nacionalistes espanyols

#18 jordic, bcn, 13/04/2015 - 15:43

Enredar-nos, entrebancar-nos no ajuda perquè acabarem: Así de claro y rotundo hay que decirlo. Cataluña es España. El futur que ens espera si no apostem per un futur radicalment diferent, un futur independent.

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2015/04/cataluna-es-espana.html