Publicitat
Política · 15 de Juliol de 2020. 19:45h.

“El Pròxim Orient no té solució”

Tomás Alcoverro, excorresponsal a Beirut: “L'islamisme radical no ha desaparegut”

“El Pròxim Orient no té solució”

El periodista Tomàs Alcoverro, que ha estat corresponsal de La Vanguardia a Beirut durant més de 50 anys, afirma que “el Pròxim Orient no té solució” i afegeix en una entrevista a e-notícies que la negociacions de pau entre Israel i Palestina “fa molts anys que estan mortes”.

Alcoverro explica que “la complicació del Pròxim Orient en aquests 50, 60 o 70 anys està arribant a un extrem -que evidentment continuarà- de desbordament complet i sense que hi hagi cap esperança de cap acord en res”.

El periodista assegura que “la fórmula clàssica de pau per territoris es va acabar” a causa del 'Pla de segle' -la iniciativa de el president dels EUA, Donald Trump, per aconseguir la pau a la zona- i per la intenció d'Israel de annexionar una part de Cisjordània. “Això ja dóna un cop final al poc que ja quedava de la negociació de pau palestino-israelià que ja fa molts, molts, molts anys que està completament morta”, sentencia.

El corresponsal de La Vanguardia a l'Orient Mitjà des de 1970 també assenyala altres problemes com “la situació horrible a l'Iraq, la guerra inacabada a Síria o el problema tan complex del Líban”, on “s'ha barrejat el tema de la pesta del coronavirus amb una situació angoixant de la desvalorització de la moneda local que és terrible”.

Respecte l'islamisme radical, el periodista expert en el Pròxim Orient diu que amb l'actual situació de la pandèmia del coronavirus “ha quedat una mica relegat”, però que “no ha desaparegut”. Alcoverro explica que l'islamisme radical té “èpoques”. “Hem viscut una època, fa tres o quatre anys, que ara aparentment està menys viva, però evidentment això no ha desaparegut”.

Tomás Alcoverro compila les seves reflexions sobre l'Orient Mitjà, relata situacions, escenes quotidianes i personatges de la capital libanesa en el llibre 'Un barceloní a Beirut' (Editorial dièresi). Altres llibres del periodista són '¿Por qué Damasco?', 'Atrapados en la discordia', 'Espejismos de Oriente' o 'El decano: de Beirut a Bagdad'.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#7 Pepe, Alacant, 16/07/2020 - 21:45

El gran problema del Próximo Oriente, es el estado de Israel, mientras exista, y tenga el apoyo explícito e incondicional, de los USA y Europa, la desestabilización continuará hasta la eternidad, y como eso no deja de ser una utopía, el problema no tiene ninguna solución.

#7.1 Republica catalana de Can Pixa , Lleida , 17/07/2020 - 13:54

Que tuvo que ver Israel con la guerra Iran-Irak, con la guerra del Yemen,con la de Libia o con la de Siria o con la del Libano en su dia?. El problema es el enfrentamiento mortal entre los chiitas y los sunitas para imponer su ideologia y el patrocinio del terrorismo por parte de Iran.

#6 Conclusió, Girona, 16/07/2020 - 12:30

La solució (impossible) sería que Israel ocupès tot Palestina i donès un status de ciutadanía als àrabs respectant llur idiosincràcia, ja sabem que aixó no passarà ja que hi ha condicionaments religiosos oposats, pero fora d'aixó tot son elucubracions sense sortida.

#5 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla destroza cerebros..., 16/07/2020 - 10:36

Es señor Alcoverro es... lo que ¨Butanito García¨ definía como... ¨un notario de la noticia...¨ ahora, lo que es mojarse, el tío no se moja ni debajo de la ducha... Por algo tiene la encomienda de la orden de Isabel la Católica y también la Creu de Sant Jordi...

#4 Masias , Mis posaderas , 16/07/2020 - 08:55

A los que tengáis Netflix, os recomendaría la serie Fauda basada en el problema palestino israelí.
Apasionante.

#4.1 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla destroza cerebros..., 16/07/2020 - 10:26

Suscribo la propuesta...

#3 Onofre de Dip, Barcelona, 15/07/2020 - 21:59

En mi adolescencia y primera juventud leía con verdadero interés todas sus crónicas. Él es, sin lugar a dudas, uno de los grandes especialistas en Oriente Medio de toda Europa, auténtico testigo de la Historia.