Publicitat
Política · 25 de Novembre de 2019. 11:25h.

El PSC demana reconèixer Catalunya com a nació

També escollir el director de TV3 mitjançant concurs

El PSC demana reconèixer Catalunya com a nació

El PSC inclou "reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un Estat plurinacional" en el document marc que el partit vol aprovar en el seu XIV congrés que se celebrarà entre els dies 13 i 15 de desembre. "És la nostra manera d'entendre la nostra unió i la igualtat en la diversitat", argumenten els socialistes catalans.

El PSC reconeix que a Catalunya s'ha instal·lat "una divisió important" i una "crisi institucional sense precedents", fruit de "dècades de nacionalisme conservador hegemònic" i la seva decisió de "exacerbar els sentiments, dividint-nos entre els que consideren qui és i qui no és català".

"Un conflicte permanent agreujat pel victimisme a través de la tergiversació de la història i de la situació de Catalunya", sosté el PSC, que critica així mateix el "ús partidista de les institucions" i "la manca d'imparcialitat i neutralitat dels mitjans de comunicació públics".

Considera que TV3 i Catalunya Ràdio s'han convertit, en una part de la seva programació, "en instruments d'agitació i propaganda a el servei d'una determinada idea política a Catalunya", i proposa contractar mitjançant un concurs internacional les noves direccions de la televisió i la ràdio públiques catalanes. El PSC defensa "uns mitjans de comunicació lliures i responsables" que siguin capaços de recuperar "la credibilitat per part de tota la ciutadania"

Els socialistes catalans veuen en el federalisme la solució a l'conflicte polític a Catalunya, atès que ofereix la possibilitat de "reconèixer, respectar i integrar les diverses identitats nacionals que conviuen, sense disminuir la cohesió social i la igualtat entre espanyols".

"La reformulació en sentit federal és la més viable políticament, la més estable econòmicament, la més justa socialment i l'única capaç d'aglutinar un ampli suport social", remarca el PSC, que entén que federalisme és també sinònim de "reconeixement, autogovern i govern compartit, finançament just i suficient ".

En matèria lingüística, els socialistes creuen que en les últimes dècades "s'ha trencat" el pacte de convivència que regia en aquest àmbit per la "instrumentalització" que en nacionalisme ha fet de la llengua, pel procés independentista, i per una utilització partidista de l'català a l'escola.

Per això, davant el risc que la llengua materna es converteixi en un factor de divisió social, els socialistes aposten per "fer tot el possible per a una convivència efectiva i afectiva de l'català i el castellà, fent desaparèixer la confrontació entre llengües que està posant en risc la convivència i el patrimoni lingüístic comú".

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#32 Agustino, Barcelona, 26/11/2019 - 09:11

Que ganas que tengo de ver fuera de la política al gordito bailarín.

#31 Mir de Tost, Bcn, 25/11/2019 - 22:14

Tothom ho sap i és profecia: Catalunya és una nació mil.lenària i Espanya és un invent modern.

No us deixessiu pas enganyar pel que us han venut falsos historiadors encaterinats amb el poder d'uns arrogants vencedors..... a poc a poc les aigües aniran tornant a mare.

#30 Decebut, bcn (tbn), 25/11/2019 - 20:23

El nostre problema principal avui dia és aquest.
El dels bizantins al segle XV era el del sexe dels àngels.

#29 Decebut, bcn (tbn), 25/11/2019 - 20:17

Uno de los mayores interrogantes de la política catalana de las últimas décadas: ¿Por qué el PSC se ha empeñado en conseguir llegar a ser absolutament irrelevante?

#28 T Creus, Corruptaluña 3 % - 4 %, 25/11/2019 - 19:21

Los hermanos Marx eran aprendices ante tanta clarividencia y talento.