Publicitat
Política · 30 de Setembre de 2009. 19:18h.

El PSC posa com a exemple Macià

Iceta recorda que va pactar l'Estatut del 32 per desmarcar-se de la consulta d'Arenys

El PSC posa com a exemple Macià

El president Macià i el comandant Pérez Farràs (esquerra)

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha apel·lat a Francesc Macià per desmarcar-se de la consulta sobiranista d'Arenys de Munt. Iceta, en el debat de poltíca general, ha afirmat que "la nació catalana necessita, avui més que mai, unitat. A la nació catalana l’afebliria, avui més que mai, la divisió. Ningú no pot negar l’ambició nacional del president Macià, el president que sense renunciar a res va acceptar el resultat d’una negociació ben difícil" en al·lusió a l'Estatut del 32.

"Macià va defensar el resultat de la negociació amb un gran sentit patriòtic. Va ser Macià qui va dir: «Penseu, catalans, que aquest estatut que ens arriba, i tot i no ser el que reclamàvem, ens dóna facultats per a la creació del nostre govern autònom, i aquestes facultats podran encara ser ampliades legalment a mesura que ho vagin exigint les nostres necessitats. Ja heu vist les lluites que ha provocat, les dificultats que ha calgut vèncer.» Ampliades legalment, diu Macià. Massa cops ens posem a la boca els noms dels nostres referents històrics, però no estic segur que sempre n’aprenguem del seu mestratge".

"Probablement llavors, com ara, exigeix més coratge acceptar l’acord possible que refugiar-se en aspiracions llunyanes. Però Macià va triar bé i no era una tria fàcil. Alguns van dubtar llavors del seu patriotisme. Fins i tot hi hagué qui li digué traïdor. De vegades el coratge és el pacte. I quan el pacte convé a Catalunya, llavors el coratge és defensar-lo, com va succeir amb l’acord de finançament subscrit al mes de juliol".

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Catalunya Catalana, Lleida, 01/10/2009 - 14:41

Socialistes, si Macià i els escamots d'estat català aixequessin el cap el primer que farien es anar a per vosaltres per alta traicio.. El psc s'ha de comparar amb lerroux i tota aquella colla de xarnegos anarkistes i delinquents.

#11 Enric, Manresa, 01/10/2009 - 11:11

sociates per parlar de Macià primer us renteu la boca i després us agenolleu. Visca catalunya lliure i catalana

#10 jm, martorell, 01/10/2009 - 10:32

Aquests socialistes haurien de repassar la història. Macià va intentar alliberar Catalunya de la dictadura espanyola per la via armada. I també va proclamar la república catalana.

#9 joanjordi, Sabadell, 01/10/2009 - 08:42

Cal recordar al senyor Iceta també que Macià va intentar alliberar Catalunya per la via militar (d'una forma una mica romàntica, això sí) i que va estar tancat a la presó per això.

#8 joanjordi, Sabadell, 01/10/2009 - 08:40

El senyor Iceta oblida que en Macià era militar i en un primer moment va declarar la república catalana, però va haver d\'acceptar l\'estatut del 32 (més ampli que l\'actual) perquè l\'alternativa era la invasió militar espanyola.