Publicitat
Política · 3 de Juny de 2009. 22:50h.

El PSC pressiona el PSOE cap a la dreta

Els socialistes catalans s'aproximen a les posicions empresarials davant la crisi

El PSC pressiona el PSOE cap a la dreta

Imatge d'arxiu de Zapatero amb Montilla

Mentre que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i la direcció del PSOE intenten mantenir una posició relativament socialdemòcrata per afrontar la crisi econòmica, els socialistes catalans pressionen perquè l'executiu espanyol adopti posicions molt semblants als què plantegen les organitzacions empresarials.

Zapatero i els socialistes espanyols han insistit des que van començar a manifestar-se els efectes de la crisi, que no pensaven donar un sol pas enrere en l'esquema dels drets laborals dels treballadors. A la campanya electoral de les europees, el president i el PSOE han reiterat aquest plantejament.

Les organitzacions empresarials exigeixen una reforma laboral que estableixi un denominat contracte de crisi (un contracte indefinit amb una indemnització d'acomiadament de 20 dies per any treballat); inici d'una certa privatització dels serveis de l'Inem; rebaixa generalitzada en les quotes de la Seguretat Social, i reducció de certs impostos.

El PSOE s'oposa i diu que aquests assumptes s'han de plantejar en el diàleg entre els agents socials (patronals i sindicats), però aquest diàleg està de moment bloquejat, perquè els sindicats es neguen a iniciar negociacions sobre els punts plantejats pels empresaris.

Tanmateix, a l'estructura governamental hi ha esquerdes importants en el plantejament socialista. Hi ha dos personatges en càrrecs d'importància que són molt pròxims a les posicions liberals dels empresaris. Es tracta de Javier Vallés, cap de l'oficina econòmica de La Moncloa, i de José Manuel Campa, un economista extremadament liberal, que ha substituït Javier Vegara a la secretaria d'Estat d'Economia.

De fet, les posicions de Vallés i Campa són molt coincidents amb les que mantenen els principals dirigents del PSC i del Govern de la Generalitat. Aquestes actituds les va exposar el president Montilla a l'última reunió del Cercle d'Economia, i tenen el suport del conseller d'Economia, Antoni Castells i del vicepresident, Josep Lluís Carod Rovira, d'ERC, però que ha evolucionat a |postures molt pragmàtiques i liberals.

Montilla va considerar que l'actual negociació col·lectiva és massa "rígida". La seva proposta va en la línia que cada empresa pugui arribar a acords "singulars" amb els seus treballadors, al marge dels convenis col·lectius sectorials. Les relacions laborals han d'incloure la vinculació del salari del treballador a la seva productivitat, i és necessari l'"abaratiment de l'ocupació". Montilla també va proposar retardar l'edat de jubilació i reformar l'actual sistema de pensions.

Aquest programa xoca amb els sindicats, coincideix amb els plantejaments empresarials i és molt semblant a les posicions que mantenen el cap de l'oficina econòmica de La Moncloa i el nou secretari d'Estat d'Economia. El problema és que, almenys aparentment, xoca amb la postura de la direcció del PSOE i de Zapatero, encara que sembla que al president no li costaria molt canviar de plantejament.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat