Publicitat
Política · 20 de Juliol de 2010. 19:11h.

El PSC tria Zapatero

Els socialistes catalans voten diferent a Catalunya i a Madrid

El PSC tria Zapatero

Una imatge dels diputats del PSC al Congrés dels Diputats a Madrid

Fa dos anys, en concret el 21 de juliol de 2008, durant el XI congrés del PSC, el primer secretari del partit i president de la Generalitat, va dir dirigint-se al secretari general del PSOE i president del Govern espanyol, en plena negociació del nou model de finançament: "José Luis, te queremos mucho, pero queremos más a Catalunya". Tanmateix, aquest dimarts, al Congrés dels Diputats, no ha estat així.

Els 25 diputats del PSC al Congrés han preferit mantenir la disciplina de vot amb el PSOE en comptes de la unitat dels partits catalans. Malgrat tot, la proposta de resolució pactada entre el PSOE i el PSC sobre la sentència del Tribunal Constitucional relativa a l'Estatut ha estat derrotada en el ple del Congrés, en l'última jornada del debat sobre l'estat de la nació.

Els socialistes no han aconseguit aprovar el seu text, que ha sumat 174 vots en contra (del PP, CiU, ERC, el PNB, Nafarroa Bai i Unió, Progrés i Democràcia). A favor només hi han votat els 169 diputats del grup socialista, que no ha aconseguit atraure ni un sol vot de la resta de l'hemicicle, mentre que els diputats d'IU, Gaspar Llamazares, i d'ICV, Joan Herrera, han optat per l'abstenció, igual que els altres dos membres del grup mixt.

Tant CiU com Esquerra Republicana havien anunciat el seu vot en contra de la proposta de resolució de PSOE i PSC sobre el futur de l'Estatut, al negar-se els socialistes a afegir la declaració que va aprovar el divendres al Parlament, basada en el preàmbul de l'Estatut.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, havia descartat l'abstenció anunciant que els nacionalistes votarien en contra de la proposta dels socialistes al no haver afegit el preàmbul de l'Estaut, proposat pel Parlament. En els mateixos termes s'havia pronunciat el portaveu d'ERC, Joan Ridao, que havia apuntat que votaria en contra "per un mínim de dignitat".

Duran havia advertit que seria "una vergonya" que els 25 diputats del PSC no donessin suport a la proposta de resolució de CiU, que recull les primeres paraules pronunciades per Montilla després de conèixer la sentència, i el preàmbul de l'Estatut ratificat el divendres pel Parlament.

De la seva banda, Joan Ridao havia destacat que la incapacitat de segellar pactes al Congrés evidència que cadascú té la seva pròpia estratègia per afrontar el panorama obert després de la sentència del TC. Així, havia explicat que mentre PSC i CiU volen "posar espadraps" i dur a Catalunya de nou a la "casella zero", ERC aposta per col·locar el dret a decidir en l'agenda política.

Pel contrari, el portaveu del Grup Socialista, José Antonio Alonso, ha defensat que la resolució de PSOE i PSC és la més "completa, equilibrada i respectuosa amb totes les institucions", i l'única que a més parteix amb una majoria: 169 diputats, entre ells 25 catalans, i onze milions de vots.

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#31 Pep, Alt Empordà, 21/07/2010 - 12:19

Per això presisament ERC va fer Montilla president i a en Maragall li va colar com a programa de govern fer un nou estatut.. perquè el PSC arribès a aquest atzucac i devant la previsible reacció d.espanya la gent opti per posicions sobiranistes..Bé ERC

#30 kim, hospi, 21/07/2010 - 11:53

PSC BUTIFLERS !!! ens veurem a l'octubre.

#29 Fotem-los al carrer, Barcelona, 21/07/2010 - 11:16

I que encara tinguem que aguantar aquesta rata d'en Dani Fernandez donant les culpes a CiU! Vergonya senyors, vergonya!

#28 Montilla el Gran, bcn, 21/07/2010 - 11:10

Ha fallat la comunicació

#27 manel, Igualada, 21/07/2010 - 10:03

Els hi hauria de caure la cara de vergonya, aqui anar pregonant que son molt catalanistes i molt independents de Madrit i allí giren cua i fan de filial, com sempre. Iceta, com ho justificaràs ara?