Publicitat
Política · 25 de Juny de 2009. 14:26h.

El PSOE divideix el tripartit

Posicions diferents en la primera votació sobre els pressupostos de l'Estat

El PSOE divideix el tripartit

El tripartit s'ha dividit en la primera votació dels pressupostos de l'Estat

Les maniobres del PSOE han aconseguit dividir el tripartit i el conjunt de les formacions catalanes davant de la primera votació de mesures relacionades amb els pressupostos generals de l'Estat de 2010, la proposta del sostre de despesa i estabilitat pressupostària. En aquesta votació, és suficient la majoria simple perquè la proposta del Govern de Zapatero surti endavant. Cada una de les formacions del tripartit ha votat de forma diferent.

Després de la marxa enrere del PSOE en el seu pacte amb IU-ICV sobre reformes fiscals, per garantir-se l'abstenció de CiU, que d'aquesta forma ha facilitat l'aprovació de la proposta, els partits catalans han quedat completament dividits.

Mentre CiU s'ha abstingut, igual que ICV, malgrat la ruptura del seu pacte amb el PSOE, Esquerra Republicana ha votat en contra, i el PSC, com és habitual, ha acceptat la disciplina de vot dels socialistes espanyols i ha votat a favor.

En el debat sobre l'assumpte, al Congrés, Joan Herrera (ICV) ha insistit  a mantenir el seu compromís malgrat la ruptura del seu pacte amb el PSOE. "Perquè vegin que quan ens claven una bufetada, nosaltres estenem la mà. I sàpiguen que, si volen, poden fer polítiques progressistes", ha dit.

Joan Ridao (ERC), ha qualificat de "disfressa subtil" la revisió del quadre macroeconòmic, i ha advertit que no aconsegueixen "emmascarar un fracàs clamorós en la gestió". També ha criticat que els únics "brins verds que es veuen és l'augment d'impostos". I sobre CiU, ha considerat "inexplicable" l'abstenció de la federació davant la proposta del sostre de despesa, una posició que, segons Ridao, no s'entén des el punt de vista català. "En plena crisi i en plena negociació autonòmica [del finançament] ens imposen un esforç brutal de contenció de la despesa sense precedents", s'ha queixat. "El senyor Duran i Lleida salva els mobles al PSOE i evidentment també al PSC. És la quadratura del cercle", ha afegit.

I Josep Sánchez Llibre (CiU) ha anunciat que la posició de la federació nacinalista sobre la política econòmica del Govern espanyol és "altament crítica", i acte seguit ha dit que s'abstindrien en la votació de la proposta de sostre de despesa. Ha acusat l'Executiu de Zapatero de "passivitat" davant la crisi, ha reclamat una reforma laboral i ha avisat que, si el govern espanyol té previst un augment d'impostos per complir el sostre de despesa, el seu grup hi estarà "radicalment en contra".

Finalment, han votat a favor de la proposta el PSOE (amb els diputats del PSC), Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès, i en contra PP, ERC, el PNB i UPyD. S'han abstingut CiU, IU-ICV, BNG i Nafarroa Bai. El sostre de despesa i els objectius d'estabilitat pressupostària hauran de passar ara pel Senat, on és probable que es rebutgin perquè el PSOE no compta amb majoria suficient, la qual cosa faria necessari un ple extraordinari del Congrés el juliol per aixecar el vet.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 catalanista, Rubí, 25/06/2009 - 18:25

"Si guanya Zapatero, guanya Catalunya"
ja, ja, ja...... Que en som de mesells, senyor!