Publicitat
Política · 23 de Juny de 2009. 19:18h.

El PSOE s'allunya d'IU-ICV per apropar-se a CiU

Convergència i Unió da llum verda al primer tràmit dels pressupostos de l'Estat

El PSOE s'allunya d'IU-ICV per apropar-se a CiU

Zapatero, amb Mas i Duran

Poc després que el grup parlamentari socialista presentés una esmena, acordada amb IU-ICV, per realitzar diversos canvis fiscals, finalment ha decidit retirar-la per un desacord d'última hora. El problema consisteix que el PSOE volia que dijous vinent IU-ICV votés a favor del sostre de despesa proposat als pressupostos generals de l'Estat. El PSOE considerava que, com donaba suport a la moció d'IU-ICV per reorientar la política fiscal, com a contrapartida la seva proposta de despesa rebria el vot a favor de la coalició d'esquerres. Dirigents del PSOE van parlar amb Herrera i Llamazares, però l'acord no va ser possible. El motiu real de la ruptura és una aproximació del PSOE a CiU.

Una vegada que el PSOE retiri formalment la seva esmena de substitució a la moció, els deu diputats de CiU s'abstindran dijous en votar l'acord del Govern que fixi el límit de despesa de l'Estat per a 2010, la qual cosa facilitarà la seva aprovació per majoria simple.

CiU havia condicionat la seva abstenció en aquest punt que el PSOE no donés suport a la pujada d'impostos, i els socialistes han optat per garantir-se les deu abstencions dels nacionalistes catalans.

No obstant això, el portaveu parlamentari socialista, José Antonio Alonso, ha insistit a desvincular aquest replegament d'un possible acostament amb CiU i ha reiterat que el PSOE negociarà amb tots els grups per tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat quan es negociïn en les Corts a la tardor.

Després de la ruptura del pacte entre el PSOE i IU-ICV, el Congrés va rebutjar la moció d'aquesta formació amb les mesures fiscals que figuraven al pacte. La moció, presentada oficialment pel grup parlamentari ERC-IU-ICV, va ser rebutjada perquè el PSOE va retirar la seva esmena per donar llum verda a aquesta iniciativa i, d'aquesta forma, aconseguir el suport de CiU al sostre de despesa per a 2010 que fixa el projecte de pressupostos generals de l'Estat.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat