Publicitat
Política · 22 de Maig de 2015. 09:39h.

"El segon mandat de Zapatero va ser horrorós"

Juan Pedro Pérez, alcaldable del PSC al Prat: "L’època anterior a Iceta va ser un desastre"

"El segon mandat de Zapatero va ser horrorós"

Juan Pedro Pérez

Juan Pedro Pérez: candidat del PSC a l’alcaldia d'El Prat de Llobregat i tot un personatge. És un tipus pausat i jove; n’he conegut pocs d’aquesta mena. I sempre parla bé dels seus adversaris, encara n’he conegut menys. És llicenciat en Ciències Polítiques, se li nota en el seu discurs ordenat, i les deixa anar amb la catxassa dels pagesos de l’interior... “si s’aguanta així, no plourà”. A les darreres eleccions van quedar tercers a quinze vots de la segona força, cosa que  havien estat sempre. L’actual alcalde ha fet bé la feina, el líder de la oposició del PP és un bon portaveu -afirma a mode concloent per a tots- però El Prat necessita un canvi. Un vídeo situat als anys 80 -“Coche fantástico” i “Gremlins” inclosos mentre l’alcalde era el mateix- ha estat la base de la seva campanya. El món ha canviat i els sistemes i hàbits d’aleshores ja no serveixen. I és que potser... aquell “tunejat” Pontiac Firebird del 68 de Michael Knight, interpretat pel guapo i musculat David Hasselhoff, no era tan “fantástico”.
 
 - Sr. Pérez, com es diu l’alcalde d'El Prat?
 
Lluís Tejedor Ballesteros, però vaja és el Luis Tejedor.
 
- Caram! Veig que se’n recorda bé.
 
És que no n’hi ha hagut cap més des que vaig néixer. I va ser nomenat quan jo tenia tres anys.
 
- Passa ràpid el temps.
 
Sí, però són trenta-tres anys, i una ciutat no és atemporal com ens recorda Gramsci, però més enllà de dues o tres legislatures la plasmació personal és repetitiva.
 
- Parla del Gramsci fundador del Partit Comunista?
 
Sí, i escriptor, polític i filòsof.
 
- A Tejedor el voten.
 
Sí senyor. I ben votat. Sempre guanya. És com el Real Madrid de les Copes d’Europa. Però... on està el codi ètic dels mandats limitats d’ICV?
 
-Futbol a part, per què els anys 80 quan el seu eslògan és “Un nou impuls”?
 
Precisament per això, perquè els socialistes formem part del govern de la ciutat des de fa tres mandats, quan Tejedor va perdre la majoria absoluta. Tal com funciona el món avui, no ens val un alcalde dels 80. I és un vídeo que volia ser divertit i no ofendre ningú.
 
- Jo l’he vist i no ofèn.
 
Bé, diguem que ha tingut una bona acollida.- Tejedor ho ha fet bé, ens diu vostè. Què s’ha de modificar?
 
La construcció d’una ciutat es basa en diversos criteris o sensibilitats, i és així només com un la pot imaginar.
 
- Com la imagina Juan Pedro Pérez?
 
Hi ha qui només la vol per descansar, o existeix el risc de transformar-la en Lloret. Avui, hi ha un desnivell cap a la tranquil·litat cosa que la fa  avorrida, i el jovent se’n va a Barcelona.
 
- Com s’equilibra sense caure a l’altre extrem?
 
Fomentant l’oci i els actius que  tenim. No només l’oci nocturn, sinó l’esport, la cultura, la música o el cinema.
 
- Parla també d’actius?
 
Una cosa s’ha fet molt i molt bé a El Prat: mantenir l’equilibri entre territori i infraestructures. L’error potser ha estat l’excés de protecció, que ens ha protegit de l’especulació urbanística, no hi ha dubte, però potser hem anat massa enllà. Parlo d’actius que es poden rendibilitzar molt més.
 
- Quins?
 
Incrementant la xarxa de restaurants a les masies, sense trinxar res, o augmentar lleugerament el model de platja per treure’n més partit.
 
- M’ha dit que es presenten amb un bon programa. Per què, si sembla que no els llegeix ningú?
 
El nostre programa ha estat molt participat, ja sé que ho diu tothom. Però ha estat un procés enriquidor i apartat d’aquella tradicional vanitat intel·lectual del jo sé el que convé i faig aquestes propostes. N’han sortit coses que ni havíem pensat.
 
- El mateix Sartre ho reconeixia. Algun exemple?
 
Poder comprovar, en un esmorzar amb nois i noies de divuit anys que voten per primer cop, no només el seu interès per la política sinó la seva interessant mirada. Així, no només els pots representar perquè saps el que volen sinó que aprens amb la teva feina. No se m’hauria acudit, per exemple, que hi ha joves d’aquesta edat -que no estudien però treballen- i pels quals si les biblioteques estan obertes o no a altes hores de la matinada els afecta ben poc. O les persones que estan juntes simplement perquè passegen el gos. I això, en un “gabinete de comunicación” o a la demoscòpia no surt.
 
- 33 anys de Tejedor, 23 de Pujol més CiU, 15 de Maragall més PSC, resultats guanyadors imbatibles del PSC a les generals (excepte les últimes) són tendències bastant sostingudes. Potser poden canviar persones però la inèrcia és més difícil.
 
Cert, avui hem de ser proactius.
 
- Per què retrocedeix el PSC?
 
Estem en una època d’extrems. El PSC va arribar a tenir vint-i-una alcaldies al Baix Llobregat però la qüestió nacional, a la qual vam reaccionar tard i malament i ens ha fet molt de mal quan només canvia el matís. Abans érem el partit del ‘no però’, i ara som el del ‘sí però’.
 
- Així, volen la independència però...
 
No, no, no volem la independència, ja ens va bé una consulta i que la gent decideixi, però l’època anterior a Iceta va ser un desastre.
 
- MES, Avancem, uns amb Esquerra, altres van per lliure... això ha estat gairebé com la diàspora sense solució dels jueus.
 
La solució s’ha produït i qui no estava a gust ha marxat, o ha hagut de marxar.
 
- O sigui, plou sobre mullat. Més fragmentació sobre aquesta onada que sembla s’abraona sobre tot i tothom.
 
Aquí al Prat seguim els mateixos de sempre, amb algun cas molt puntual que, no obstant, segueix al partit perquè uns i altres sabem respectar principis i criteris.
 
- No tothom pot dir el mateix.
 
Cert, en d’altres indrets la qüestió ha estat més complexa. Per algun motiu hem perdut un trenta per cent de les candidatures.
 
- No s’havia d’arribar a aquest extrem?
 
No es pot saber, però el que sí queda clar és qui marxa del PSC quan s’ha reduït el poder. I manaven molt.  
 
- Geli, Tura o Ernest Margall són els que han manat al partit?
 
En tot cas, quan s’havia de fer un govern els consellers eren ells.
 
- El Baix Llobregat ha estat un gran poder.
 
Sí, municipal, però els consellers eren de Girona o de Sarrià.
 
- Els alcaldes sí ho eren del Baix Llobregat. I el municipalisme ha estat una de les principals eines del PSC.
 
Sí, la nostra principal força venia d’aquí. Però la direcció del partit ha tibat massa del municipalisme. Perquè un alcalde està acostumat a prendre decisions més executives i ràpides i deixa l’estratègia en segon pla. Al carrer Nicaragua hi ha hagut massa solucions precipitades de problemes d’acord amb aquesta mentalitat.
 
- Massa catalanisme i poc municipalisme?
 
Potser sí, tot i que al PSC mai hi hagut cap problema amb això. Sempre hi hagut un conflicte de baixa intensitat on uns hi posen els càrrecs i altres la feina. És a dir, el Baix Llobregat penja els cartells i els altres manen al partit. Ara bé, mai ha estat un problema de confrontació entre comunitats.
 
- José Montilla va arribar a president.
 
Sí, i molts dels que som nascuts aquí però tenim pares de fora pensàvem que les coses canviarien, i ja hem vist que tan sols s’han embolicat més.
 
- Són plebiscitàries aquestes eleccions?
 
Aquí parlem dels veïns i les veïnes, de res més.
 
- I no li pregunten amb qui voldria pactar després del 24?
 
Sí, i jo responc que ja ho veurem, però amb el PP no.
 
- Per què el PP no?
 
Perquè tenim una mirada del món diferent; no l’entenem igual.
 
- Sr. Pérez, insisteixo, vostè sempre parla bé de tothom? (Instantàniament –i em sorprèn personalment- Juan Pedro segueix amb la seva llengua materna cosa imperceptible uns segons abans).
 
Nosotros lo hemos hecho muy mal y el segundo mandato de Zapatero fue horroroso. Pero es que vamos treinta años para atrás con la ley mordaza, la del aborto, la enseñanza... y esa gente del PP son muy peligrosos. La gente este enfadada porque no tiene trabajo, y es lo más natural del mundo ese enfado, porque no sabe cómo caramba llegar a fin de mes; lo sabemos y es jodido. Pero no meteremos en el mismo saco a Zapatero que a Rato.
 
- Finalment, digui’m un èxit del consistori d'El Prat?
 
La “rara avis” del nostre servei d’aigua (municipal 100%) enmig el cosmos Aigües de Barcelona. Els nostres ciutadans la paguen un 30% més barata. M’acompanya en un dels nostres camions?
 
- Som-hi! /Una entrevista de Bernat Capell.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 Terraxa, Terrassa, 22/05/2015 - 14:17

Això, és una entrevista o una ensabonada?

#6 cavernario, barcelona, 22/05/2015 - 13:50

Poner en el mismo saco a ZP y Rato, sería como igualar un tsunami con una ventolera.

#5 A buenas horas, Terrassa, 22/05/2015 - 12:49

A buenas horas MANGAS VERDES si reconocemos esto sería justo reconocer que el señor Rajoy corrupción aparte, se vió obligado a tomar medidas extraordinarias
Solo daré un detalle mi hijo pagaba de hipoteca 1200 euros mensuales epóca Zp hoy 2015 paga por esa hipoteca 780 euros
GUSTE O NO GUSTE.....

#5.1 Joan, Barcelona, 22/05/2015 - 13:37

Ignorant, el valor del pis del teu fill també ha baixat dràsticament.. O potser et creus que es Rajoy qui fixa els tipus d'interès de les hipoteques?

#4 spanish, madrid, 22/05/2015 - 11:28

lo de ahora es cojonudo

#3 Joan, bcn, 22/05/2015 - 10:37

... el primer mandat va ser boníssim, boníssim!