Publicitat
Política · 18 de Febrer de 2009. 16:09h.

El Síndic de Greuges hi serà sis anys

El Govern amplia el mandat de quatre a sis

El Síndic de Greuges hi serà sis anys

Rafael Ribó, Síndic de Greuges, aquest dimarts al Parlament

El Parlament de Catalunya ha donat llum verda a la tramitació del Projecte de Llei del Síndic de Greuges, que amplia l’àmbit de supervisió del Síndic en compliment del nou Estatut d’autonomia i el converteix en un òrgan de prevenció de la tortura. Després de superar el debat a la totalitat (només Ciutadans havia presentat esmena a la totalitat), el projecte restarà a  l’espera de l'obertura del termini de compareixences de les organitzacions i grups socials. Després, serà el torn de la negociació de les esmenes parcials.
 
En la presentació del projecte de llei, el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha destacat “l’ampliació de competències i potestats, que situa el Síndic de Greuges al nivell dels països més avançats i amb més tradició en aquest àmbit”. També ha ressaltat que, amb la creació del mecanisme per a la prevenció de la tortura, Catalunya torna a ser pionera en la defensa dels drets humans.

La principal novetat del projecte de llei és que s’amplia notablement l’àmbit d’actuació del Síndic, ja que per exercir la seva funció de protecció i defensa dels drets de les persones podrà supervisar no solament l’activitat de l’Administració de la Generalitat i l’Administració local de Catalunya, sinó el conjunt del sector públic, incloent les empreses privades gestores de serveis públics o que acompleixen activitats d’interès general (llum, telefonia, gas, etc.). També preveu que, mitjançant conveni amb el Defensor del Poble, el Síndic pugui supervisar l’activitat de l’Administració perifèrica de l’Estat a Catalunya.
 
D'altra banda, regula el règim d’incompatibilitats, el sistema d’elecció i la durada del mandat, que es fixa en sis anys (fins ara, 5). Per garantir i reforçar la independència de la institució, el text diu que el Síndic no pot optar a la reelecció. La llei també contempla el nomenament d’un adjunt/a general i un adjunt/a per a la defensa dels drets dels infants i adolescents, figures ja existents, i crea la figura dels adjunts/es sectorials.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Ged, Girona, 18/02/2009 - 23:19

L'institució del síndic de Greuges és de les poques institucions què realment funcionen, el problema és que davant el maltracte institucional de les diferents conselleries el Síndic no te poder sancionador.

#6 Josep, Girona, 18/02/2009 - 20:47

I ens queden sense el Defensor del Pueblo. Tots sabem que el Síndic va al que digui al govern. Cada cop ens quedem sense menys llibertats. Europa ajuda'ns!

#5 pere, bcn, 18/02/2009 - 19:55

"el sindic estarà 6 anys" a on estarà 6 anys? Què! que ja no usem els prenoms febles?:
"El síndic de Greuges HI estarà sis anys".

Quan escriviu en espanyol també hi poseu "dos cuartos de ocho"?

#4 txaviees, Barcelona, 18/02/2009 - 19:51

El defensor de la desviació de poder, per part de determinats alts càrrecs del Departament de Justícia, com a eina per castigar al seu personal de base, segons consta en sentència judicial. No et mereixes el càrrec que representes.

#3 Kropotkin, Vic, 18/02/2009 - 17:53

Lo tenemos claro si no ha de defender este individuo. Este solo quiere llegar a la jubilación con cohe oficial y comiendo caviar y bebiendo champagne a costa de nuestros impuestos.