Publicitat
Política · 2 de Novembre de 2009. 22:06h.

El Sinn Féin veu Catalunya una "nació sense Estat"

L'impulsor de la Plataforma per la Sobirania es reuneix amb el viceprimer ministre d'Irlanda del Nord

El Sinn Féin veu Catalunya una "nació sense Estat"

Imatge de la trobada

El conseller nacional de CDC i impulsor de Plataforma per la Sobirania Víctor Terradellas, s'ha entrevistat a Belfast amb el viceprimer ministre d'Irlanda del Nord i dirigent d el Sinn Féin, Martin McGuinness, que ha inclòs Catalunya al "grup de nacions sense Estat".

L’entrevista -segons un comunicat de la Plataforma- "tenia com a objectiu analitzar els avenços en els respectius processos d’autodeterminació de Catalunya i Irlanda del Nord, tot emmarcar-los en el context europeu amb la resta de nacions que dibuixen la nova Europa del segle XXI, especialment Escòcia i el País Basc".

Pel que fa a la qüestió irlandesa, el dirigent Sinn Féin ha parlat de la inevitabilitat de la reunificació irlandesa, alhora que ha refermat “el meu compromís i vocació polítiques per tal que aquest procés sigui assumit, amb poques fissures, pel conjunt de la societat nordirlandesa”.

Així mateix, s’ha mostrat absolutament confiat en què
”és del tot impossible un retorn al passat violent. La reunificació d’Irlanda arribarà a través del pacte i l’entesa entre ambdues comunitats”.

Durant la trobada, McGuinness ha  refermat “el meu compromís amb el lliure exercici de dret a l’autodeterminació arreu d’Europa per part de tots aquelles nacions que es troben en disposició històrica, social i política d’exercir-lo. Conec i segueixo, de fa temps, el cas català i es troba clarament en aquest grup de nacions sense Estat".

De la seva banda, Víctor Terradellas ha expressat el seu convenciment que cal “un nou impuls a les relacions internacionals entre aquelles nacions que ens trobem, amb diferents situacions i velocitats, en processos d’alliberament”.

Terradellas ha proposat “la realització d’una cimera europea de nacions sense estat representades pels seus principals líders polítics, que representi i dibuixi la nova Europa del segle XXI. Una xarxa que hauria de néixer amb voluntat de futur i configurar-se com a lobby europeu de referència”"

I McGuinnes s’ha mostrat favorable a la proposta en la mesura que “l’exercici del dret a l’autodeterminació per part de nacions europees consolida i fonamenta la pròpia Unió Europea i en referma les seves essències democràtiques i participatives”.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Joan, Baix Llobregat, 03/11/2009 - 17:05

Als EEUU hi ha estats que no tenen la pena de mort i altres que sí que la tenen, i no per això els EEUU "se rompen". Aquí, en canvi, el fet que Catalunya sigui antitaurina ja pressuposa que ens estem segregant de la resta d´Espanya.

#8 Joan, Baix Llobregat, 03/11/2009 - 17:03

El problema no és que una nació no tingui estat, sinó que una de les nacions que formen un estat es cregui amb el dret de sotmetre la resta de les nacions estatals, com en el cas de Castella respecte a Catalunya, Euskadi i Galícia.

#7 Fran, Llinars, 03/11/2009 - 13:56

I aquets com veuen a l´Aran dins d Cat,com a nacio? com comarca? no la coneixen?.Renois quins amics es busca el pancatalanisme,tots amb uns precedents nets i polits.

#6 josep, Cornellà de Llobregat - Primera Línia de Front contra Espanya, 03/11/2009 - 11:19

Felicitats, Víctor

#5 Joan petit quan valla, Igualada, 03/11/2009 - 10:06

A Igualada no es permet ni fe una consulta popular sobre la independencia.
Gracies a la dictadura socialista que hi tenim