Publicitat
Política · 5 d'Abril de 2016. 08:49h.

El 'somni' de la Francofonia

La cambra participa en l'assemblea parlamentària dels països de llengua francesa per tenir "relacions privilegiades amb parlaments d'altres estats"

El 'somni' de la Francofonia

Palomares, Wahl, Forcadell i Benach, durant la presentació

El Parlament ha acollit la presentació del llibre ‘La participació del Parlament de Catalunya en l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia’, de Miquel Palomares, lletrat de la cambra, i ha destacat l’oportunitat que és per al Parlament formar part de l’APF com a observador, ja que aquest fet li permet establir “una xarxa de relacions privilegiades amb representants de parlaments d’altres estats”.

Palomares ha explicat que aprofitar més les possibilitats que implica ser membre de l’ens li permetria “l’exercici de la funció de representació i d’informació directa de la realitat política i social de Catalunya”.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha destacat que ser membre de l’APF comporta per a la cambra “la possibilitat de transmetre de primera mà a representants d’arreu del món” els projectes del país. “És una finestra d’oportunitats, i aquest Parlament té intenció d’aprofitar-la”, ha refermat.

Forcadell ha dit que el llibre és “molt oportú” tenint en compte que la cambra té el repte d’exercir la diplomàcia parlamentària mitjançant la participació a l’APF i “l’extensa xarxa de relacions internacionals de caràcter institucional teixida en anteriors legislatures”.

El responsable de missió de la regió europea de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), Jean-Paul Wahl, ha repassat la història de l’APF, nascuda el 1966, i la seva evolució fins avui, amb més de vuitanta parlaments d’arreu del món que en formen part. Així mateix, ha destacat la voluntat d’involucrar cada vegada més en la tasca de l’ens “la societat civil i els mons acadèmic i empresarial”, i ha afirmat que ser-ne membre significa poder “ser actor de cooperació i desenvolupament”.

Finalment, l’expresident del Parlament, Ernest Benach, ha recordat que va passar a ser membre de l’APF durant la seva presidència i ha indicat que en aquell moment “vivíem en un món cada vegada més global, i per tant era molt important la presència de Catalunya al món”. Benach ha argumentat l’entrada de la cambra a l’ens amb motius diversos, com la Catalunya Nord, els immigrants que tenen el francès com a llengua d’ús o parlaments avaladors com el del Quebec.

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#17 Maria Garcia Lopez, Más de lo mismo incongruencias a tope!, 05/04/2016 - 23:55

Q mas quisiera yo q Cataluña fuera francesa!!
Anda q a todos estos fantoches de ERC, ANC, CDC, Podem, CUP PSC, no los iban a poner en orden!!!
Suerte tienen q están en España q. Son unos gilipollas...
Aprovechar una crisis economica mundial para engañar al pueblo llano es d rastreros d q presumen ?

#16 Timbaler del Bruch, Bruch, 05/04/2016 - 20:23

Sí, home, sí...i després va en Mas i en una de les seves "astúcies" li escriu cartes d'amor desesperades a Hollande...en anglés.

Crec que els francessos encara se la guarden calenta, aquesta jajaja.
I com el temps de l'Astut ja ha passat, li ho posaran al compte del seu hereuet.

#15 Pep, BCN, 05/04/2016 - 17:11

Sí, sí. Observadors amb el permis exprés del govern d'Espaya...podia haver acabat la presentació am un "gràcies Mariano".

#14 sid, bcn, 05/04/2016 - 15:46

amb Pau Claris ja vam comprobar q això de la Francofònia no és bon negoci

#14.1 el talp venjador, barcelona, 05/04/2016 - 16:46

si fem història, França ha estat sempre l'enemiga de Catalunya,tant enemiga com ho ha pogut ser Castella.No he entès mai aquesta francofilia envers tot lo francès.Només cal veure amb quina dedicació s'ha esforçat a eliminar el català a la Catalunya nord (i ho ha aconseguit)

#14.2 sid, bcn, 05/04/2016 - 18:18

de fet Castella ha sigut el màxim aliat i aquesta unió ens ha permes ser rics, més rics q el nostre entorn. No és pot comparar França amb Espanya ni Paris amb Madrid

#13 Albertino , Barcelona, 05/04/2016 - 14:20

Una puntualización. No hace falta ser un país de habla francesa para pertenecer a la Organización Internacional de la Francofonía. Quienes hacen esos comentarios desconocen por completo su funcionamiento y su características. Antes de opinar, mejor documentarse. Saludos.