Publicitat
Política · 25 de Juliol de 2012. 14:30h.

El somni del pacte fiscal

El text aprovat pel Parlament toparà amb la majoria absoluta del PP

El somni del pacte fiscal

López Tena, amb els ulls tancats, en un moment del debat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apel·lat fins i tot a l'esperit olímpic -avui fa 20 anys de Barcelona'92- per intentar convèncer als partits de l'oposició sobre el pacte fiscal. "Avui, vint anys després, el nostre país Catalunya encara necessita més, amb més intensitat aquell mateix esperit", ha manifestat.

"Aquell esperit de consens amb positiu, aquell esperit de fer pinya, aquell esperit d’anar de bracet, més enllà de les disfuncions que segur que hi haurà també en aquest debat", ha continuat.

Mas també ha insistit que "el pacte fiscal no és un caprici", sinó "una necessitat amb majúscules" no perquè sigui "un projecte estrella del Govern", sinó "del país en el seu conjunt".

El president ha exposat una sèrie de raons a favor del pacte fiscal atès que, en la seva opinió, "és una oportunitat d'or" i "Catalunya necessita prou recursos per ella mateixa". "El dèficit fiscal és insostenible", ha reiterat.

Però com va passar en la darrera cimera de l'Estatut, cada partit ha expressat punts de vista diferent. La portaveu del PSC, Rocío Martínez Sampere, ha alertat que "no podem alimentar una nova frustració deixant-nos emportar" tot citant Vicens-Vives.

"Que Madrid ens atorgui gràcilment la decisió exclusiva en mans de l’Agència Tributària de Catalunya? Això és, en el millor dels casos, fer volar coloms. Seria molt més raonable buscar un pacte fiscal català propi, amb resultats equivalents", ha continuat.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, li ha demanat per la seva banda que "digui la veritat: la seva proposta de pacte fiscal no es pot aprovar al Congrés dels Diputats". “Avui -ha continuat- el president hauria d’estar donant explicacions als catalans sobre la situació d’emergència financera que està vivint Catalunya”.

Joan Herrera, que ha començat citant el cas Palau i Eurovegas, ha manifestat que "és hora que encarin d'una vegada per totes el pacte social" però que hauran de demanar el rescat "al macarra". El líder d'ICV ha afirmat també que fan "política virtual" perquè "no podem fiar-ho tot a què passarà dintre de dos anys".

El dirigent d'ERC Joan Puigcercós ha recordat que "Catalunya ja ha fet cinc pactes fiscals" i que falten "dos anys" per renegociar el finançament autonòmic. "I ara què?", s'ha preguntat.

Puigcercós també ha alertat que "el no de l'Estat serà contundent" i que, després de l'Estatut, "hi ha fatiga, hi ha escepticisme" per això "l'únic camí és la sobirania plena".

Albert Rivera, de Ciutadans, ha començat assegurant que "Catalunya ha estat rescatada per la mala gestió de la Generalitat" i que el debat del pacte fiscal és "agenda propagandística". Rivera li ha advertit a Mas que, si no surt bé, "el responsable serà vostè".

Uriel Bertran ha destacat que "l'Empordà encara fumeja" i ha recordat, com Puigercós, que ja s'han negociat cinc acords de finançament autonòmic per la qual cosa li ha reclamat "un front sobiranista per fer la transició nacional a la independència".

Publicitat
Publicitat

45 Comentaris

Publicitat
#39 Josep Pages Canaleta Cardedeu, CARDEDEU, 27/07/2012 - 12:35

Ja podeu mirar com pateixen els politics per els Aturats i families pobres he quina tranquilitat tenen he ala a votar-los he

#38 Lluís, Tortosa, 26/07/2012 - 19:02

A mi em passa això quan fan futbol a la tele.

#37 alicantino, alicante valencia españa, 26/07/2012 - 13:42

En la foto parece que el cerdo ha comido más de la cuenta. Es que estos charnegos asimilados viven como los faraones. Ahora entiendo porqué no se dedica a su profesión de notario, siendo pseudopolítico se puede permitir el lujazo de vidorra que se da el menda con el aplauso de sus palmeros CdM.

#36 Miquel, Barcelona, 26/07/2012 - 11:14

Gràcies SI, per la vostra coherencia, heu estat l'únic partit que ha preguntat a la seva base. Això , és diu democràcia. Com ve dieu, el pacte fiscal és, "marejar la perdiu". Gràcies SI.

#36.1 Carme, Barcelona, 27/07/2012 - 10:13

Es fàcil preguntar a la seva militancia, son quatre......

#35 Patriota, Barcelona, 26/07/2012 - 10:25

Aquests autèntics desconeguts de SI estan més q condemnats al fracàs i a la no continuitat al Parlament. La independència hauria d'anar més enllà d'un eslògan de concert i dotar-la de contingut i propostes viables. Per començar, integrem als immigrants i deixem de ser paradís de la delinqüència.