Publicitat
Política · 4 de Desembre de 2014. 14:45h.

El Suprem dóna la raó a Agbar contra Acciona

El Tribunal troba "difícilment explicable" l'actitud de la Generalitat amb Aigües Ter-Llobregat

El Suprem dóna la raó a Agbar contra Acciona

Mas-Colell i Mas, en una imatge d'arxiu

El Tribunal Suprem torna a donar la raó a AGBAR, i desestima les mesures cautelars sol·licitades per la Generalitat per aconseguir que els tribunals de justícia li permetin mantenir a Acciona en el contracte d'ATLL mentre dura el recurs contenciós administratiu contra la decisió de l'OARCC que va anul·lar el contracte d'Acciona.

El Tribunal Suprem recorda que l'OARCC en dir que Acciona va haver de ser exclosa del procediment de licitació d'ATLL el que va fer va ser anul·lar el contracte. Per tant, Acciona porta des del passat 2 gener 2013 prestant el servei sense contracte.

El TS afirma que no es poden demanar mesures cautelars davant els òrgans jurisdiccionals amb la finalitat d'aconseguir "l'execució d'un contracte anul·lat".

Qualifica l'actitud de l'Administració que executa un contracte anul·lat per un òrgan imparcial de resolució de recursos contractuals com una actuació que "entra en col·lisió amb el que disposen els arts. 35.1 i 49.2 TRLCSP ", i en conseqüència, "malament pot pretendre que una actuació de l'Administració que és de per si contrària a dret, pugui tractar d'imposar a la resolució anul·ladora i pretendre'n la protecció de la suspensió”.

Qui no té contracte, no pot invocar davant els tribunals l'interès en què es mantingui la vigència del que no té. En aquest sentit el TS recorda que "l'interès públic en l'execució d'un contracte anul·lat no pot considerar-se un interès jurídicament protegible".

El TS, igual que va fer en la sentència de 23 d'octubre de 2014, recorda que els perjudicis econòmics no poden ser tinguts en compte per a suspendre l'eficàcia de les resolucions dels òrgans imparcials de recursos que anul·lin l'adjudicació d'un contracte.

La finalitat del recurs especial davant òrgans imparcials com l'OARCC és, com diuen les directives europees, la d'evitar "una signatura molt accelerada del contracte per part de les entitats contractants". Això és el que va passar en l'assumpte ATLL, on com recorda el TS, es va signar el contracte un dia abans que vencés el termini perquè l'OARCC dictés resolució en el recurs interposat per AGBAR.

El TS declara que "tot el perjudici econòmic (...) deriva d'una actitud de l'Administració difícilment explicable, i no explicada en termes convincents en el recurs”.

En definitiva, el TS qualifica l'actitud de la Generalitat com una "actitud censurable de l'Administració" i una "actitud de resistència enfront del desenvolupament normal del recurs especial". Com a conclusió, el TS li diu la Generalitat que "les conseqüències derivades de l'actitud contrària a dret de l'Administració, al marge de quina sigui la seva magnitud, no poden servir de cobertura per a continuar en l'execució".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#13 Sergi, Barcelona, 05/12/2014 - 19:22

I qui ho pagara tot aixo?
Dons el de sempre nosaltres.
Que llestos son sempre els politics amb el cales dels altres.

#12 Carles, El Vendrell, 05/12/2014 - 09:14

LLUIS RECODER!! Que dius d'això, vas marxar ràpid de l'Alcaldia de Sant Cugat, per ser conseller, i vas marxar molt ràpid de cosceller ( això si, en funcions, adjudicant a ACCIONA el contracte de l'aigua ), i als pocs dies, vas fer un mailing dient que treballaves en un bufet d'advocats. FA TUFA!!

#11 nedland, Roses, 04/12/2014 - 22:59

Ara qui pagara tot aixo..per que clar el govern segur que no..i son uns quants euros..Acciona amb el Ara que coses...tot podrit

#10 zampador, Valladolid, 04/12/2014 - 22:39

La verdad no sabia del asunto, no se catalan y resulta de primeras denso (tantas siglas), asi que al final he hecho uso del traductor. Pense que seria una chapuza que les ha salido mal... cosas que pasan... Que va. Mas es el politico mas desvergonzado desde Jesus Gil. Es un prevaricador compulsivo.

#9 Onofre, La Fullaca(Osona), 04/12/2014 - 20:39

Crec que un tal Recoder,aspirant a President ,va ésser qui va prendre la decisió sen Conseller:¿Per això ha desaparescut?