Publicitat
Política · 12 d'Agost de 2009. 18:02h.

El TC divideix el sobiranisme

Les entitats independentistes mantenen posicions diferents davant la sentència sobre l'Estatut

El TC divideix el sobiranisme

Una imatge de la manifestació que va organitzar a Brussel Deumil.cat.

La manifestació en defensa de l'Estatut davant una eventual retallada per part del Tribunal Constitucional (TC), que promou Òmnium Cultural, ha provocat recels d'algunes entitats sobiranistes. La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Sobirania i Progrés (SiP) i Deumil.cat han qüestionat com Òmnium Cultural planteja aquesta marxa, ja que creuen que, si hi ha d'haver una mobilització, no ha de ser en defensa de l'Estatut, perquè consideren "morta" aquesta via. Per contra, el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) -i membre de la direcció d'Òmnium-, Alfons López Tena, sí s'ha mostrat a favor de la iniciativa de la entitat que presideix Jordi Porta.

El col·lectiu Deumil.cat, que ha promogut diverses iniciatives a favor de l'autodeterminació de Catalunya, entre elles una manifestació a Brussel·les, ha expressat la seva oposició a la convocatòria per Òmnium Cultural d'una manifestació unitària si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut català.

Aquesta entitat afirma en un comunicat que "és un greu error per part d'Òmnium fer una crida als catalans en defensa de l'Estatut d'autonomia. Una via, l'estatutària i constitucional espanyola, que s'ha evidenciat esgotada, fracassada i contrària als interessos nacionals de Catalunya. Hem de passar pàgina a l'encaix amb Espanya, que s'ha demostrat inviable i impossible".

"Creiem necessari", diu Deumil.cat, "que, aprofitant la futura sentència, la societat catalana doni una resposta unitària i massiva a l’Estat espanyol. Haurem de tornar a mobilitzar-nos, però en defensa de l'Estat propi".

S'afegeix que "fem una crida als milers de catalans que varen manifestar-se a Brussel·les, i a tots aquells altres catalans que no ho varen poder fer que estiguin atents a les properes mobilitzacions arran de la futura sentència del TC espanyol. I quan arribi l'hora, responguin, com a Brussel·les, en defensa del nostre Estat propi".

De la seva banda, la plataforma Sobirania i Progrés també creu, segons un comunicat difós al respecte, que no s'ha de mantenir-se la reivindicació de l'Estatut. Aquest col lectiu afirma que la "mobilització de rebuig a la sentència del TC no ha de produir-se sota el paraigua de la reivindicació estatutària. Si alguna cosa demostraria una nova retallada de l'Estatut seria la mort definitiva de la via autonomista com a estratègia de regeneració nacional".

"Considerem, a més", diu Sobirania i Progrés, "que no tindrà sentit denunciar una sentència del TC i alhora reclamar respecte a la integritat de l'Estatut aprovat en referèndum el 2006. L'acceptació de la via estatutària significa l'acceptació de la legalitat espanyola, i aquesta atorga al TC la funció de vigilar per l'estricta adequació de totes les lleis (inclosos els Estatuts d'autonomia) a la lletra i l'esperit de la Constitució espanyola, de la qual és intèrpret suprem".

També afirma que "dins la legalitat espanyola, la lectura que el TC faci de l'Estatut és la que compta a efectes jurídics. Qualsevol esforç per contradir-la des de dins de la legalitat espanyola serà inútil, i constituirà un irresponsable exercici d'irrealisme que només conduirà a la frustració i al desencís entre la ciutadania".

Segons Sobirania i Progrés, "ha arribat el moment que la societat civil i la classe política catalanes apostin per l'únic projecte que pot dotar el poble català de les eines necessàries per garantir-se un futur de progrés, llibertat i benestar: la construcció d'un Estat propi".

La responsable de l'àrea de comunicació de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Carme Forcadell, ha deixat clar que aquesta entitat "no sortirà al carrer per defensar l'Estatut. Ja ens vam manifestar en contra d'aquest Estatut, que no va ser aprovat pel Parlament de Catalunya, sinó pel Congrés dels Diputats", ha afirmat.

Forcadell creu que ara seria "incongruent" sortir a defensar l'Estatut en una manifestació. "PDD", ha indicat, "ja va dir que votaria en contra d'aquest Estatut, i seria incongruent que el sortíssim a defensar". A més, ha explicat que Òmnium Cultural no s'ha posat en contacte amb la PDD per informar-los sobre la iniciativa, tot i que ha reiterat que ja han dit en altres ocasions que no es mobilitzaran per defensar l'Estatut, perquè consideren que aquesta és una via "morta".

Per contra, el president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES), Alfons López Tena, sí dóna suport a la manifestació que està preparant Òmnium. El president del CES -que també és vocal d'Òmnium- ha dit que cal "reaccionar de manera forta i rotunda" a una sentència adversa que "deixarà sense efecte l'autonomia de Catalunya en el règim constitucional espanyol actual".

Per López Tena, el TC és "una terminal de PP i PSOE", que "fa temps que tenen acordada la sentència. Només falta per tancar quines coses concretes s'anul·len". Ha assegurat que "diran que predomina per sobre de l'Estatut qualsevol norma que facin el govern espanyol o les Corts espanyoles". Aixó, per López Tena, convertirà la Generalitat en una "diputació provincial", i creu que, si passés, quedaria "tancada la via autonòmica dins de l'actual règim constitucional espanyol". Per això, creu que els catalans han de "reaccionar de manera clara i rotunda".

Text del comunicat de Deumil.cat

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#19 PROU ESTATUT.!!, i cap a l'INDEPENDÈNCIA, 13/08/2009 - 12:58

TITULAR FALS. El TC, no divideix el sobiranisme. El sobiranisme es unionista. Per tant i en tot cas, es divideix al UNIONISME...claudicant de CDC i PSC. La PDD SiP i Deumil.Cat no hi seran per no caure a la trampa que prepara Espanya als catalans.

#18 Pere, Barcelona, 13/08/2009 - 10:36

La PDD ja no pinta res, ni te interlocució ,ni te transversalitat i son quatre gats. És una llàstima que hagi acavat així, en aquest país tenim molts freaks i revotats.

#17 prim i mort de gana, itaca, 13/08/2009 - 10:33

La solució "unitària" és senzilla, tant senzilla com convocar una altra manifestació al mateix dia i hora, per recorregut paral·lel, demanant la independència. La suma de les dues manifestacions seria un cop a la taula.

#16 Joan, BCN, 13/08/2009 - 10:09

Si os manifestais por la independencia no os manifestais contra España sino contra el 80% de los catalanes que se sienten de una u otra forma españoles. Os apropiais de la identidad catalana y hablais en nombre de todos.Existen otras maneras de sentir Cat

#15 Joan, Sant Quirze del Vallès, 13/08/2009 - 09:36

Xavi, els polítics, dius? Estem parlant de societat civil. Sempre els polítics a la boca! Que simple tot plegat!