Publicitat
Política · 1 d'Octubre de 2010. 16:32h.

El TC rebutja el recurs de Múrcia contra l'Estatut

Qüestionava les competències de Catalunya en matèria d'aigua

El TC rebutja el recurs de Múrcia contra l'Estatut

L'edifici del TC i un exemplar de l'Estatut, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs interposat pel Govern de Múrcia contra l'Estatut de Catalunya. El TC ja va rebutjar el passat 9 de setembre els recursos interposats pels Governs d'Aragó, Illes Balears i el País Valencià contra l'Estatut, i encara ha de resoldre els plantejats per la Rioja i el Defensor del Poble.

En aquest cas, el Govern de Múrcia va recórrer diversos aspectes de l'article 117 de l'Estatut, relatiu a l'aigua i les obres hidràuliques. Els preceptes recorreguts per Múrcia es refereixen a l'apartat 117 de la norma bàsica catalana, segons el qual correspon a la Generalitat, la competència exclusiva en matèria d'aigües que pertanyin a conques hidrogràfiques intracomunitàries.

A més es rebutja l'article en què la Generalitat assumeix competències executives sobre el domini públic hidràulic i les obres d'interès general, i pel que correspon a aquesta comunitat la participació en la planificació i la programació de les obres.

Un altre dels apartats de l'article 117 no admès és el relatiu al de la participació de la Generalitat en la planificació hidrològica i en els òrgans de gestió estatals.

Segons aquest apartat corresponen a la Generalitat, dins del seu àmbit territorial, la competència per adoptar mesures relatives a la protecció i sanejament dels recursos hídrics, així com les facultats de policia del domini públic hidràulic atribuïdes per la legislació estatal.

Així mateix, el Tribunal ha rebutjat el recurs plantejat per Múrcia contra el punt referit al fet que la Generalitat ha d'emetre un informe per a qualsevol proposta de transvasament de conques que impliqui la modificació dels recursos hídrics del seu àmbit territorial.

També s'ha denegat l'últim apartat de l'article 117 sobre la participació de Catalunya en la planificació dels recursos hídrics i dels aprofitaments hidràulics que passin o finalitzin en aquesta comunitat provinents de territoris de fora de l'àmbit estatal espanyol.

En la decisió del Tribunal Constitucional, ja que la sentència es coneixerà en els pròxims dies, s'anuncia que formularan vots particulars discrepants els magistrats Vicente Conde, Javier Delgado Barrio, Jorge Rodríguez-Zapata i Ramón Rodríguez Arribas, tots ells de l'anomenat bloc conservador.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Pasqual, BCN, 01/10/2010 - 20:25

L'Estatut? NO el volem! que s'el fotin pel cul.

#1 Francesc, Barcelona, 01/10/2010 - 16:58

No,,... ara el Tribunal Constitucional, després de la destrossa infligida a l'Estatut i a la credibilitat democràtica, es fa el santet....