El Tribunal Constitucional ha donat la raó a la Generalitat en diverses ocasions, encara que el Govern considera que l'Alt Tribunal acaba fent allò que li “dicti” el Govern espanyol. Les sentències més recents del TC a favor dels interessos de l'Executiu català són la gestió dels fons del 0,7% de l'IRPF per a les ONG i la Llei de la Formació Professional.
En el primer cas, el TC va reconèixer que “les funcions executives de convocar, gestionar i atorgar subvencions corresponen a la Generalitat”, segons va assegurar el Govern en un comunicat a principis del 2017. Respecte la Llei del Sistema de Formació Professional per a l'ocupació, el Tribunal Constitucional va declarar la inconstitucionalitat i la nul·litat de tres supòsits relatius al criteri de supraterritorialitat per atribuir al Govern central les funcions executives referents a l'autorització i control de les entitats que es dediquen a la formació professional per a l'ocupació.
Ara, el Govern de la Generalitat ha tornat a recórrer a l'Alt Tribunal perquè aixequi la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament. El portaveu de l'Executiu català, Jordi Turull, considera una “indecència” el recurs del govern de Rajoy i la mateixa resolució del TC, per la qual cosa ha anunciat un recurs d'inconstitucionalitat “en defensa de les institucions catalanes”.
L'Executiu de Puigdemont, per tant, torna a recórrer a l'Alt Tribunal malgrat considerar que podria tenir “la seu a la Moncloa”. “El Tribunal Constitucional es podia tenir la seu perfectament a la Moncloa, s'estalviarien moltes coses, perquè per acabar fent el que li dicti, de la manera que li dicti i el dia que li demani el Govern central, doncs, que tingui la seu allà mateix i que comparteixi Consell de Ministres”, ha assegurat Turull.