Publicitat
Política · 25 d'Abril de 2016. 17:06h.

El TC també tomba la llei del 'fracking'

El Constitucional creu que l'autorització d'aquesta tècnica és una competència estatal

El TC també tomba la llei del 'fracking'

Josep Rull, conseller de Terrirtori i Sostenibilitat

El Tribunal Constitucional ha anul·lat l'article de la llei catalana de 'fracking' que prohibia l'ús d'aquesta tècnica per considerar que la seva utilització és “una competència estatal”. El TC ja havia tombat lleis similars a Cantàbria, la Rioja i Navarra, unes comunitats on també s'havia prohibit la tècnica després de que el Govern espanyol mostrès el seu suport. El 'fracking' és una tècnica que encara no s'ha utilitzat mai a l'Estat espanyol i que consisteix en trencar les roques que tenen en el seu interior gas i petroli amb la injecció de productes químics a pressió a través de pous d'aigua.

El TC assegura en la sentencia que l'impacte que pot tenir la tècnica al medi ambient " són requisits que correspon establir a l'Estat". El Constitucional també apunta que "les competències autonòmiques sobre ordenació del territori i medi ambient no justifiquen la prohibició del 'fracking', en no poder prevaler sobre la competència exclusiva de l'Estat en matèria de règim miner i energètic i d'ordenació general de l'economia ".

La suspensió no significa que a partir d'ara es pugui aplicar a Catalunya aquest mètode d'extracció, ja que és la Generalitat la que ha d'autoritzar tant els permisos d'investigació com les declaracions d'impacte ambiental. El que tomba la suspensió del TC és la prohibició genèrica del "fracking". En la sentència, tres magistrats s'han pronunciat en contra.

En la sessió d'avui, el TC també ha suspès la llei que impedeix la construcció de grans superfícies comercials fora de les trames urbanes. Els magistrats també han aixecat la suspensió del fons social previst a la llei de pobresa energètica del 2014, que no s'havia aplicat encara precisament perquè estava recorregut.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#10 LuisBravo, Madrid, 25/04/2016 - 23:04

Para entender que es el fracking,

es recomendable ver el documental Gasland:

https://vimeo.com/75524062

#9 angelito, barcelona, 25/04/2016 - 18:50

No sé si el fracking haría el daño al territorio que provocan los purines. Y aquí estamos todos, tan anchos, con 20 millones de cerdos engordados y sacrificados al año.

#8 Francesccc, Toronto, 25/04/2016 - 18:22

gracies al TC per defensar la natura a Catalunya en contra de l' explotació sense sentit del nacionalisme català com en aquest cas

#7 PepetCabrejat, Bcn, 25/04/2016 - 18:11

Aquests del govern són tant curts que no saben ni les competències que tenen. O si ho sabem però ja els hi va bé per fer-se les víctimes ploraneres, en això sí que són bons.

#7.1 Manolio, Barcelona, 25/04/2016 - 20:05

Estàs dient tontos als els 3 magistrats que han votat en contra ?

No serà que sovint tot és interpretable i alguns magistrats interpreten blanc i d'altres negre ?

#7.2 PepetCabrejat, Bcn, 25/04/2016 - 21:00

Manolio: 3 de 12, em sembla prou clar que hi havia moltes possibilitats de ser suspesa però això tant fa pq ja els hi va bé.

#6 imparcial, cat, 25/04/2016 - 17:54

RUFIÁN FOR PRESIDENT!

Rufián: proper president de la Repúblika Katalana