Publicitat
Política · 27 de Desembre de 2008. 13:29h.

El Tribunal Suprem avala l'escolarització en castellà

Considera que la Generalitat incompleix la llei en no preguntar als pares per la llengua habitual

El Tribunal Suprem avala l'escolarització en castellà

Manifestació de Ciutadans i PP a favor del bilingüisme

El Tribunal Suprem ha rebutjat un recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el 2004 va instar a preguntar als pares dels alumnes per la seva llengua habitual "a fi de fer efectiu el seu dret a rebre el primer ensenyament en aquesta llengua". L'alt tribunal precisa no obstant que la seva sentència es refereix a temes de naturalesa procesal.

El TSJC va estimar parcialment el 2004 un recurs presentat per Convivència Cívica Catalana, que presidia llavors Aleix Vidal-Quadras (PP), contra la resolució per la qual es van aprovar les normes de preinscripció i matriculació en les escoles públiques i les privades concertades, que va ser anul·lada.

El TSJC va assegurar que la Generalitat havia d'adoptar "les mesures necessàries perquè en el model oficial de preinscripció escolar es pregunti als pares o tutors dels nens preinscritos en els centres escolars sostinguts per fons públics per la seva llengua habitual", sigui el català o el castellà.

Contra aquesta decisió, la Generalitat va recórrer al Tribunal Suprem al considerar que l'entitat Convivència Cívica Catalana no havia demanat l'anul·lació de la citada resolució del seu Departament d'Educació. A més, la Generalitat estimava que l'entitat mancava de legitimación per a això ja que solament la tenien les persones destinatàries d'aquesta prestació, el que desestima el Suprem.

El TS recolza la tesi del Tribunal Superior de Catalunya respecte a que el dret legalment reconegut no ha de ser merament teòric, sinó "real i efectiu", i recorda que aquest tribunal va anul·lar la resolució perquè és en la qual se sustenta l'imprès oficial de preinscripció i matriculació.

El Suprem rebutja els arguments de falta de concreció en la sentència del TSJC esgrimits per la Generalitat i explica que, amb la seva decisió, es referia al principi "que imposa als poders públics el deure promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu siguin reals i efectives, removent els obstacles que dificultin la seva plenitud".

El passat mes de maig, el TSJC va tornar a instar al departament d'Educació de la Generalitat al fet que habilités en la fulla de preinscripció una casella perquè els pares puguin assenyalar en quina llengua volen escolaritzar als seus fills arran d'un recurs interposat per l'Associació per la Tolerància contra la normativa referent al 2005.

Publicitat
Publicitat

147 Comentaris

Publicitat
#147 Ramon, Barcelona, 28/12/2008 - 16:17

Salvar el Tripartit, a banda que tampoc el salvareu, significaria trinxar el partit. No necessitaves una excusa, Esquerra? Veus o no veus que fer-te ara la digna amb la coartada d'aquesta sentència encara et permetria salvar algun moble?

#146 betes i fils, rubi, 28/12/2008 - 15:45

Kropo,efectivament algo hi ha mal fet,Evo Morales,va fer fora els pirates espanyols com els de Repsol i altres,Cristina a Argentina tambe ha nacionlitzat les empreses piratejades pels espanyols, i aixi, no parariem, nomes expol.lieu amb impunitat a Catalu

#145 Meliq Salau, Reus, 28/12/2008 - 13:22

L'actitud submisa i aprofitada de CDC i d'ERC, sotmeses respectivament a Duran i a Zapatero, porta a reivindicacions estrambòtiques com ara aquesta. Són coses de les que ni se'n parlarà quan el procès d'alliberament sigui assumit pels partits catalans

#144 Juanc, Barcelona, 28/12/2008 - 12:55

Hug (Begur): Ni fumo ni como hierba como es tu caso. ¿por qué no apadrinas un burro catalán y así haces algo bueno por tu familia?
Tus relaciones comerciales con Europa son en Inglés porque en Catalán no te las aceptan ni en Andorra.

#143 cesar, noceda del bierzo, 28/12/2008 - 11:43

nacionalistas que os habeis ido a la sede de erc y los habeis mandado a la mierda venga vamos a derrotar al nacionalismo