Publicitat
Política · 28 d'Octubre de 2010. 20:42h.

El tripartit es fa un embolic amb el copagament

Geli s'hi oposa després que Montilla s'hi mostrés a favor

El tripartit es fa un embolic amb el copagament

Marina Geli i José Montilla, en una foto d'arxiu

La consellera de Salut, Marina Geli, s’ha mostrat reticent a plantejar un debat sobre el copagament de la sanitat pública. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la consellera ha recordat que “El copagament és una decisió d’Estat. L’únic límit és que no perjudiqui l’equitat, perquè petits copagaments en persones que cobren 400 i 500 euros...”.

Marina Geli ha admés, tanmateix, que el debat sobre la sostenibilitat del sistema sanitari públic continua pendent, però considera que ara és el moment més adequat: “També hi ha el debat del copagament voluntari de les assegurances privades, diríem complementàries, que tenen una quarta part dels catalans. Aquí haurem de fer petites reformes. Però en el context del 2010 no vull generar inseguretat en els ciutadans”.

L'opinió de Geli contrasta amb altres membres del tripartit com el propi president de la Generalitat, José Montilla, que el passat mes de març, en una conferència al Cercle d'Economia, va deixar clar  que "en un futur no llunyà haurem de plantejar fórmules per garantir la viabilitat del sistema per garantir el sistema sanitari". Montilla va recordar que la sanitat pública és totalment gratuïta, però que "en canvi el copagament és un concepte totalment assumit en els serveis socials".

El president d’Esquerra Joan Puigcercós, va afirmar també el passat 7 de maig al programa de Ràdio 4 El Matí 4 a bandes que “ens hem acostumat a que, el que és gratuït, no ho valorem, i hem de començar a pensar que hem de valorar l’esforç que fa una Administració a l’hora de donar serveis”. “Hem de dir al ciutadans, amb valentia i claredat, que totes les prestacions que estem donant ara, potser no les podem garantir”, va insistir.

De fet, Puigcercós ja va dir en una entrevista a El Periódico el 13 de desembre del 2009 que “en salut pública, crec que s’ha de plantejar el copagament, perquè no podem suportar despesa”. Però Puigcercós es desmarcava fins i tot de la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, que el 29 d'octubre del 2008 va afirmar que “el que no és pertinent és lligar la possibilitat de copagament sanitari amb temps de crisi".

De les primeres mesures que va introduir el tripartit va ser l'anomenat cèntim sanitari, un cèntim a cada litre de combustible per a finançar la despesa sanitària tot i que posteriorment ho va tombar Brussel·les.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 joan, manresa, 29/10/2010 - 11:11

tinu.)Desde moltes tertulies i aquí matej al E-Noticies es consideraba un error la decissió del Sr.Montilla.Pro clar ell no volía avançar les eleccions.Estaba en horas baxes i esperaba l'ultim moment per esgarrapar mes vots i atacar a CiU.Are ya un bon sidral amb la seguretat. I la culpa dels Mos

#3 joan, manresa, 29/10/2010 - 11:07

El Casal,11, h.--Només es posen d'acord amb fer "els pallassos" devant la seba familia socialista.Son els reis dels embolics.Are han dit axó pro l'any pasat era el revés,(comprobar hemerotecas).I la cirereta del embolic es aquesta data de las eleccions,que cuincidex amb el partit del Barça.(cont

#2 Johan, Sants, 29/10/2010 - 10:46

montilla=PONINI politic ni estudia ni treballa ni sap llegir ni parlar ni escriure ni res de res..ni mereix cap respecte com a politic...plega la paradeta i marxa ben lluny kno tornem a tropeçar amb tu, si us plau.

#1 capsigrany, riumors, 29/10/2010 - 10:42

es tanta la predisposició contra el tripartit que tituleu embolic al tripartit quan el que haurieu de dir contradicció al can PSC. Que jo sàpiga el tripartit no debat aquest tema i menys ara que estem en campanya