Publicitat
Política · 14 d'Octubre de 2009. 22:10h.

El tripartit rebutja suprimir l'impost de successions

Millo acusa el president de la Generalitat de "falta de voluntat política"

El tripartit rebutja suprimir l'impost de successions

El diputat del PPC Enric Millo, en una imatge d'arxiu

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres una proposició de llei de CiU a la reforma de la regulació de l'impost de successions i donacions, per a la supressió parcial de l'impost, amb els vots del PSC, ERC i ICV-EUiA i malgrat el suport del PP i el grup mixt. Ja en el recent debat de política general, hi va haver un intent d'ERC d'aconseguir una certa rebaixa de l'impost, però el diputat d'ICV-EUiA Jordi Miralles va expressar una oposició rotunda.

En la presentació de la proposició, aquest dimecres el diputat de CiU Antoni Fernández-Teixidó, ha dit que cal retallar aquest impost per tres raons: per compensar l'increment d'impostos anunciat pel Govern espanyol, respondre al clam popular contra el seu manteniment i contrarestar la injustícia que genera la seva aplicació.

I ha afegit: "Volem aprofitar aquest debat per a enviar un missatge clar: difícilment és convenient incrementar impostos mai, però en època de crisi no només és un error polític, sinó un atemptat contra elsempresaris i els treballadors".

També ha recordat que, durant el debat de política general, la majoria de portaveus parlamentaris van coincidir en la injustícia de l'impost, i CiU va creure que la moció del tripartit per impulsar una reforma de l'impost anava de debò, fins a la intervenció del diputat d'ICV - EUiA Jordi Miralles, "que va dir que el que pretenia el Govern era avaluar". Ha criticat que, mentre el tripartit ignora el que pensa la majoria de la gent escudant-se en una posició ideològica, la federació ha presentat una proposta per reduir la base imposable i modificar els tipus de gravamen.

Ha lamentat que els grups que donen suport al Govern portin dues legislatures prometent que reduiran l'impost, i ha reclamat explícitament als diputats d'ERC que siguin valents i actuïn en la línia del que van fer al Congrés, on no van donar suport a la apujada de impostos proposada pel Govern espanyol. "Si només quedés una espurna de sensibilitat, no podríem posar-nos d'acord?", s'ha preguntat.

De la seva banda, el diputat del PP Enric Millo, que s'ha pronunciat a favor de la proposta de CiU, ha recordat que es demana la supressió de l'impost des del 2002, i ha lamentat la "incapacitat" del tripartit per portar al Parlament una modificació perquè, segons ell, està desfasat i ja no compleix amb la funció social per a la qual va ser creat.

"M'agradaria", ha dit Millo, "que el Govern complís amb la seva paraula encara que fos de forma excepcional", i ha afegit que el president de la Generalitat no porta a terme la reforma per "falta de voluntat política" i perquè es deixa intimidar pels seus socis a l'Executiu.

El diputat del PSC Antoni Comín ha afirmat que els socialistes no volen suprimir l'impost perquè creuen en la justícia social i la redistribució de la riquesa, però sí que aposten per modificar-lo perquè sigui més equitatiu, com es van comprometre en el debat de política general. A més, ha instat a començar a desfer els "falsos mites" que, al seu parer, difon CiU, i ha explicat que l'any passat la Generalitat va recaptar 1.000 milions d'euros gràcies a l'impost de successions, el 85% dels quals van ser aportats pel 15% dels contribuents.

La diputada d'ERC Maria Àngels Cabasés ha assegurat que aposten per reformular l'impost i convertir-lo en un millor element de redistribució de la riquesa, i ha destacat que estan treballant per complir amb la resolució que es va aprovar fa dues setmanes en aquest sentit i que no sigui un "pedaç" com el que, segons ha dit, ha presentat CiU. "S'ha de convertir l'impost de successions en un veritable instrument de protecció social. Els demano a tots que se sumin a la proposta que presentarà el Govern", ha afirmat.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 www.nosuccessions.org, barcelona, 15/10/2009 - 23:27

Pues yo os votaré exactamente igual, o sea, NUNCA, por embusteros y por demagogos. ¿así que hay que repartir la riqueza? ..y qué casualidad, la nuestra ¿no? la vuestra, ni tocarla!! pues ala, ala, aprovechad que ya os queda poquito....

#11 Fora l'impost de succesions!, Lleida, 15/10/2009 - 14:59

Fran parlament catalanista?MOntilla,de madre,zaragoza,juan fernando serafini.. Els xarnegos del PSOE nordeste ens roben per poder alimentar les seves families d'andalusia i extremadura que viuen de l'aire i del PER. Prou expoli espanyolista

#10 xaii, bcn, 15/10/2009 - 11:03

Ya tengo muy claro a quien NO votare en las proximas elecciones autonomicas, está claro que el TRILEROPARTITO hace que los catalanes seamos cada vez más pobres, con menos recursos, eso si!!! a tunear coches, embajadas a familiares, estudios inutiles.

#9 Paliques, BCN, 15/10/2009 - 10:28

Recordemoslo las proximas elecciones!!!

#8 Eva, BCN, 15/10/2009 - 10:24

los ciudadnos de cataluña nos estamos uniendo en WWW.NOSUCCESSIONS.ORG Luchamos contra esta injusticia. 7000 registados y subiendo. Ven, necesitamos ser suficientemente numerosos, necesitamos significar presión ante las próximas elecciones 2010