Publicitat
Política · 13 d'Octubre de 2016. 13:33h.

El TSJC troba que el 9-N va ser "desafiament complet"

El jutge diu que l'expresident va convertir "irracionalment" la seva voluntat "en aparent font de normativitat"

El TSJC troba que el 9-N va ser "desafiament complet"

Mas, el dia de la seva declaració al TSJC (Foto: Ruben Moreno)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, "auxiliat" per Joana Ortega i Irene Rigau; "va articular una estratègia de desafiament complet i efectiu a la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional".

El jutge José Francisco Valls destaca que "l'acusat -Mas-, emparat simplement en la seva voluntat, que va convertir irracionalment en aparent font de normativitat, actuant amb plena consciència i voluntat, es va abstenir de suspendre" el procés participatiu del 9 de novembre, va incomplir "el mandat del Tribunal Constitucional" i va seguir endavant amb els preparatius de la consulta.

Tambén destaca que els acusats "van decidir generar l'aparença que les actuacions administratives públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris, quan en realitat no era així".

"D'aquesta manera, la utilització d'instruments i procediments públics, lluny de ser interrompuda, va continuar, tot i que es va mantenir convenientment en segon pla, de manera que de cara a l'exterior l'aparença fos la d'un procés exclusivament gestionat per ciutadans voluntaris", exposa.

L'acta del magistrat també ressalta que "per a un observador extern resultava difícil constatar amb certesa la intensa utilització de mitjans públics durant el temps en què va tenir lloc la preparació i desenvolupament de la votació".

"A això -apunta- va contribuir decisivament que els principals treballs organitzatius, logístics i de suport fossin principalment encomanats a contractistes privats, i això en un clima d'opacitat escassament compatible amb l'exercici responsable de les potestats públiques". "De fet, les actuacions públiques encaminades a fer possible la votació no han pogut ser conegudes sinó després de l'exhaustiva instrucció de la present causa", rebla.

Finalment, destaca que "des del moment de la pròpia convocatòria els acusats havien recorregut a actes jurídics no formalitzats, fins i tot merament materials". "Això revela ben a les clares que els acusats eren conscients des d'un principi de la possible impugnació de la mateixa per part del Govern de la Nació i de la conseqüent interdicció jurisdiccional, i van actuar disposats en tot moment a eludir el control jurisdiccional", conclou.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#21 Galderic, Barcelona, 13/10/2016 - 23:28

El que és un desafiament constant a la democràcia és la justícia espanyola, on la independència judicial és una quimera.

#20 Jax, Vic , 13/10/2016 - 23:02

Fue un desafio a la democracia y al estado de derecho.

#19 Pepón, Bcn, 13/10/2016 - 17:36

Uno de los políticos más irresponsables, cínicos, demagogos y trileros que nos podía haber tocado...

En un país normal a la garjola iría. Por su culpa hay un riesgo enorme de confrontación civil.

#18 Joel, Bcn, 13/10/2016 - 17:28

Mas, president de Catalunya elegit democràticament, no s'atreveixen a posar-lo a la presó, però pot ser inhabilitat per haver fet una consulta no vinculant a Catalunya.
Vergonya democrática per a qui ho defensa o miri cap un altre costat !!

#18.1 Antonio Jesus, que mas da , 13/10/2016 - 18:33

No hay nada mas democrático que cumplir las leyes, el saltárselas es mas de fascistas.

#18.2 Joel, Bcn, 13/10/2016 - 23:08

#18.1

Antonio Jesús.
Adona't-en que això que Mas defensa sempre ho han perseguit els feixistes. No t'equivoquis.

#17 Le Chiffre, Barcelona, 13/10/2016 - 16:52

- Judici per la trama Gürtel
- Judici per les targetes Black de Bankia, rescatada amb més de 46.000 milions de diners públics
- El fiscal Horrach oferint immunitat pels contractistes del cas Matas
- Granados, a la presó que va inaugurar
...
El president Mas imputat per posar les urnes

#MarcaEspaña