Publicitat
Política · 21 d'Abril de 2009. 19:02h.

Els ajuntaments demanen el seu finançament

Manuel Bustos: "No podem esperar més temps perquè estem al límit"

Els ajuntaments demanen el seu finançament

Signatura d'un acord de col.laboració entre el síndic major de comptes, Joan Colom, i els presidents de la FMC i l’ACM, Manuel Bustos i Salvador Esteve, respectivament

Molts ajuntaments estan al límit de les seves possibilitats, segons ha afirmat el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, a TV3. Bustos ha explicat que, si bé s’ha de resoldre el finançament de la Generalitat, al mateix temps s’ha de poder establir un nou marc de finançament per als ajuntaments. “Ara és el moment perquè no podem esperar més temps perquè la situació en què es troben molts ajuntaments és al límit de les seves possibilitats per assumir la despesa ordinària”.

El president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, que també ha participat en l’entrevista, ha destacat que s’està treballant per canviar el model: “S’ha de discutir aquest canvi de model amb una nova llei de finançament local perquè els ajuntaments tinguin la dotació econòmica suficient per totes aquelles competències que estan exercint”. De fet, Esteve ha recordat que els ajuntaments són "la primera porta de l’administració que tenen els ciutadans i, sovint, assumeixen moltes competències que no els toquen".

Segons l’alcalde de Martorell, "la falta d’un bon finançament, es deu al fet que els ajuntaments han estat més preocupats per resoldre els problemes dels ciutadans i, en canvi, han deixat en segon terme les reivindicacions, cosa que ha fet que altres administracions els passessin davant, com les comunitats autonòmes". Però Salvador Esteve ha destacat que “no volem contraposar el finançament dels ajuntaments amb el de la Generalitat. Nosaltres estem tots treballant perquè el finançament de la Generalitat sigui el just i perquè es faci bé. I, al costat d’això, també reivindiquem el finançament per als ajuntaments”.

Per la seva banda, l’alcalde de Sabadell, Manel Bustos, ha afirmat que "en aquests 30 anys d’ajuntaments democràtics s’ha avançat molt". Prova d’això, segons Bustos, és que "el nou Estatut té un capítol sencer dedicat als ajuntaments, on es reconeixen per primera vegada les competències que tenen".

L’alcalde de Sabadell també s’ha referit a les ajudes que els ajuntaments han rebut per part de l’estat. Manel Bustos ha explicat que "els 3.000 milions d’euros del fons ICO han servit per donar un respir a molts ajuntaments", tot i recordar que, en el cas de Catalunya, els consistoris tenen “un nivell de morositat més baix que a la resta de l’estat”. Bustos ha afegit que "ajudes com aquestes són molt bones, i no s’han d’infravalorar els esforços que fa l’estat".

Pel que fa als diners del pla Zapatero, Bustos ha afirmat que "han servit per fer petites obres i, alhora, per mantenir llocs de feina en les empreses que fan aquestes tasques, o, fins i tot, crear-ne". Tant Bustos com Esteve han reconegut que la Generalitat ha demanat als ajuntaments que destinessin aquests diners a competències que depenen del Govern català i han explicat que alguns consistoris han accedit a la petició de la Generalitat per avançar en serveis que els municipis necessitaven.

Tots dos alcades també han deixat clar que les entitats que presideixen, la Federació de Muncipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Muncipis, no tenen previst fusionar-se i, segons Esteve, el més important és “la unitat d’acció amb què treballen, i no tant la unitat orgànica”.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat