Publicitat
Política · 25 d'Octubre de 2011. 19:07h.

Els alcaldes més votat del PSC

Antoni Poveda, de Sant Joan Despí, va fregar el 50% a les eleccions municipals en plena davallada del PSC

Els alcaldes més votat del PSC

Antoni Poveda, en una foto d'arxiu

El PSC ha perdut un munt d'ajuntaments a les darreres eleccions municipals del 22-M però un dels alcaldes que va fer millor resultat va ser el de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, un històric del Baix Llobregat. Poveda va superar altres alcaldes també amb bons resultats malgrat tot -com Àngel Ros a Lleida o Manuel Bustos a Sabadell- i va assolir gairebé un 50% dels vots -un 48,16%, exactament-: va mantenir la majoria absoluta amb 13 regidors.

Pere Pladevall, alcalde de Sant Feliu de Codines, es pot considerar una excepció perquè va augmentar els resultats dels 2007. Pladevall va sumar als darrers comicis el 68,46% dels vots, quan quatre anys abans el PSC havia aconseguit el 56%. Amb aquests resultats, aquest consistori té 10 regidors socialistes, 2 de CiU i 1 de SI.

Un altre dels que també va fer un gran resultat va ser l'alcade de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, que va millorar fins i tots els aconseguits el 2007. Gairebé 5.000 conciutadans li van donar el seu vot la qual cosa li va permetre passar de 10 a 13 regidors, aconseguint la majoria absoluta que se li havia negat. Del 41% dels sufragis ha passat al 50% en les darreres eleccions.

A Santa Margarida de Montbui, Teo Romero va assolir el 53,49% dels vots, el que li permet governar amb majoria absoluta, però ha perdut suport a les darreres eleccions, ja que al 2007 els socialistes van obtenir el 71% dels sufragis.

El poder municipalista del PSC, pel que fa a les capitals de demarcació, ha quedat reduït a Tarragona, amb Josep Fèlix Ballesteros, i Lleida, amb Àngel Ros. Ballesteros només s'ha deixat menys de tres punts i un regidor respecte les eleccions del 2007, mentre que Ros ha caigut quatre punts, però ha mantingut els 15 regidors i la majoria absoluta.

En aquest sentit, el sabadell Manuel Bustos també va saber aturar la davallada perquè tot i deixar-se tres punts, va aconseguir mantenir els 13 regidors i quedar-se a només un de la majoria absoluta.

A Granollers, Josep Mayoral ha perdut un regidor -de 14 a 13-, però ha mantingut la majoria absoluta i el 42% dels vots, quan al 2007 era del 46 per cent. Una situació similar ha viscut Xavier Amor a Pineda de Mar, perquè ha revalidat la majoria absoluta i només ha caigut en tres punts en porcentatge de paperetes.

A l'anomenat fins ara cinturó vermell de Barcelona, alguns alcaldes del PSC van aconseguir la victòria fa cinc mesos, però de manera menys folgada. Aquest ha estat el cas, per exemple, de l'Hospitalet, on Núria Marín ha passat de 17 a 13 regidors i a més ha perdut la majoria absoluta. També ha caigut en gairebé 14 punts en porcentatge de vots.

Una situació similar ha viscut Núria Parlon a Santa Coloma de Gramenet que del 53% dels vots i majoria absoluta ara s'ha de conformar amb el 39% del suport popular i la pèrdua de cinc regidors.

O Jesús Maria Canga, a Sant Adrià de Besòs, qui pot governar en solitari, però s'ha deixat quatre regidors i 16 punts -del 61 al 45 per cent- als darrers comicis.

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, té la intenció de ser candidat a les eleccions a primer secretari del PSC tot i haver perdut vots i regidors. Els socialistes es van mantenir com la primera força més votada a la capital del Vallès Occidental, però CiU es va quedar a dos electes, i va recollir només el 32% dels vots quan venia del 43,5% quatre anys abans.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#7 Kropotkin, Vic, 26/10/2011 - 20:05

Eso no es nada, Franco ganó todos sus referenda por mas del 99%. Jua, jua, jua,...

#6 patriota82, sant joan despi, 26/10/2011 - 19:35

Pero desde el inicio de la democracia, han ido perdiendo votos y es la primera vez que bajan del 50% en unas elecciones municipales, que se lo vayan emepzando a mirar.

#5 Pere, Anoia, 26/10/2011 - 10:28

Com diu el Robert, l'alcalde socialista de municipis mitjans-grans de Catalunya amb més percentatge de vot és el senyor Teo Romero, que va aconseguir a Santa Margarida de Montbui més del 53 per cent de percentatge de vot. I no és la primera vegada, porta cinc triomfs seguits per majoria absoluta

#4 Robert, Igualada, 26/10/2011 - 09:10

En proporció és molt més bèstia el que ha aconseguit l'alcalde de Santa Margarita de Montbui (10.000 habitants). Es diu Teodoro Romero i és un dels líders dels socialistes a la Catalunya Central.

#3 oriol, bcn, 25/10/2011 - 23:28

I?