Publicitat
Política · 24 de Gener de 2019. 22:45h.

"Els del PP no som els dolents"

Xavier García Albiol: "L'independentisme no ha fet autocrítica"

"Els del PP no som els dolents"

Albiol, retratat al Parlament mentre passa el portaveu parlamentari del PPC, Santi Rodríguez

Després de més de tres anys com a diputat, Xavier Garcia Abliol deixa el Parlament per intentar recuperar l'alcaldia de Badalona. Va guanyar en les eleccions municipals de 2011, va ser alcalde quatre anys. En les últimes va tornar a guanyar per 15.000 vots, però una coalició de partits ho va deixar fora. Amb la moció de censura va fer el sacrifici de cedir el lloc al PSC.

- Vostè va arribar al Parlament al 2010, què ha canviat des d'aleshores?

Hem viscut l'etapa més convulsa de la democràcia, i segurament no viurem una altra igual en el futur. Personalment em feia molta il·lusió arribar al Parlament i treballar per millorar el dia a dia de tots els catalans, malauradament, els partits independentistes han segrestat les institucions durant molts anys i només s'han dedicat a parlar del procés i han deixat totalment abandonats als catalans.

- Amb els de la CUP se saluden? Estan separats només pel passadís central.

Mai s'han de perdre les formes, amb alguns membres del grup parlamentari sí que ens saludem.

- I amb els de JxCat? Miquel Iceta va revelar en una entrevista a Rac1 que Eduard Pujol i Albert Batet no li parlen.

Sóc una persona educada i m'agrada saludar tothom. És cert que amb alguns diputats tinc més relació que amb altres, però em saludo amb la majoria.

- Vostès, en teoria, són els dolents del Parlament: sempre es refereixen a PPC, PSC i Ciutadans com "el bloc del 155".

Per res som els dolents. Som els que defensem, i amb orgull, la majoria de catalans. A Catalunya alguns intenten posar-nos l'etiqueta de “dolents” als que ens sentim catalans i espanyols, això és el que porten intentant els partits independentistes durant molt de temps i és evident que no ho aconseguiran. Mal que els pesi, jo sóc tan català i espanyol, com els independentistes també ho són. 

- Creu que Catalunya serà independent: va dir que si l'Estat no feia res ho seria “en 15 anys”.

Dependrà de la fortalesa del govern d'Espanya. Ara mateix tenim un president que no para de fer concessions als partits independentistes, i això és molt perillós. Des del primer moment vam advertir que els vots independentistes per accedir a la presidència del govern no anaven a ser a canvi de res. I als fets em remeto. Tinc clar que amb un president del govern fort, amb les idees clares, i que sàpiga que hi ha coses que no es poden acceptar de cap manera, com ha estat sempre el del Partit Popular, la unitat d'Espanya no estaria en risc. Amb un president del govern com Pedro Sánchez, que cedeix constantment a les humiliacions dels independentistes, el futur serà complicat. 

- Quin paper ha jugat TV3 al procés?

Fonamental. TV3 ha estat el gran instrument de mobilització de l'independentisme, ha estat la seva principal estructura d'estat. Per a mi és inaudit, i una vergonya, que la televisió pública, la qual paguem tots els catalans, no només els independentistes, no tingui límits a l'hora de distorsionar la realitat i assumir com a “objectiu” el relat dels partits independentistes.

- Puigdemont hagués convocat eleccions si vostè no hagués fet aquell tuit dient que el 155 s'aplicaria igual?

Pretenen fer-nos creure que sí, però la realitat és que Puigdemont no tenia cap ganes de convocar eleccions. Ni el seu partit volia, ni ERC li deixava, ni era el millor per seguir presentant-se com l'abanderat del suposat camí cap a la independència. Si hagués tingut la intenció de convocar eleccions, ho hagués fet.

- L'independentisme a penes ha fet autocrítica. 

Ni crec que ho farà. Dia sí dia també vam assistir a les seves baralles, desencontres, acusacions creuades i aquí no passa res. Però per a mi el pitjor no és això, el pitjor és que mentre l'actualitat política es basa en les seves baralles internes, vam assistir a la paralització absoluta de Catalunya, amb uns serveis sanitaris totalment col·lapsats, amb una vaga de taxistes que paralitza Barcelona durant dies davant la inacció dels dirigents polítics o milers d'escolars que segueixen estudiant en barracons. Les prioritats, per a alguns, és evident que no és millorar el dia a dia dels catalans.

- I el PP? Què va fer malament el govern de Mariano Rajoy? 

El govern de Mariano Rajoy va afrontar amb valentia i fermesa la situació de Catalunya, la més difícil sens dubte de les que s'han afrontat en democràcia a Espanya. Mai li va tremolar el pols davant aquells xantatges que van proposar els partits independentistes i, davant el desafiament que es va viure al Parlament al setembre de 2017, es va aplicar per primera vegada l'article 155. Personalment jo sempre em vaig manifestar a favor que aquesta aplicació no fos únicament per convocar eleccions, com en el seu moment van exigir Ciutadans i PSC. Crec que hauria d'haver estat més extens en el temps i haver abordat competències com la seguretat o els mitjans de comunicació per restablir la normalitat a Catalunya.

- Veu una sortida al procés?

Només hi ha una: recuperar la normalitat institucional, la tranquil·litat social i tornar a treballar tots junts per Catalunya. I no hi ha millor manera d'aconseguir-ho que aprofitar-nos del gran país que és Espanya i de totes les possibilitats que tenim en formar part d'Europa. Tot el que es surti d'aquí, serà tornar a l'enfrontament, la paràlisi, abandonar als ciutadans i a l'empobriment dels catalans i de Catalunya. 

- Hi ha una part de Catalunya, el 47%, que difícilment es reconciliarà amb Espanya.

No és veritat, això és el que pretenen els partits independentistes amb el seu discurs de l'odi a tot el que sigui espanyol. A Catalunya no hem tingut problemes de convivència fins que les mentides independentistes, repetides fins a la sacietat pels mitjans de comunicació públics, es van fer un lloc en una part de la població. Els partits constitucionalistes hem de saber contrarestar aquest fals relat. Insisteixo que no podem tenir una societat dividida i enfrontada, hem de deixar enrere aquesta etapa grisa de la nostra història més recent i entre tots tornar a fer de Catalunya aquest motor econòmic i social, que ha estat durant anys tant a Espanya com a Europa.

- La situació pot empitjorar? Podem arribar a les mans?

Pot empitjorar perquè s'està vorejant una línia molt perillosa. El govern de Pedro Sánchez, per tal de seguir una setmana més a la Moncloa, està fent concessions que, a mig termini, es veuran que no són assumibles. Espero que mai arribem a aquesta situació que vostè descriu, la d'arribar a les mans, perquè significarà que els catalans ens enfrontem entre nosaltres per les mentides que alguns han fet creure a una part de la població. 

- El PP, a Catalunya, no està per tirar coets: quatre diputats al Parlament crec que és el pitjor resultat de la seva història

Ho és, i està clar que alguna cosa no hem fet bé. Però tenim molt clar que, de vegades, les decisions s'han de prendre pel bé del país i no pel bé del partit. Probablement això ens ha portat a la situació que tenim en aquests moments, però estic convençut que de mica en mica anirem recuperant a tots aquests catalans que saben que al PP trobaran un partit amb les idees clares, que no canvia d'opinió segons les enquestes, i que no es cansarà de defensar la unitat d'Espanya ni a cedir en res davant el xantatge dels partits independentistes.

- Tinc una teoria personal: el votant del PP demanava un 155 amb més canya. Va acabar votant a Ciutadans.

Però va ser Ciutadans precisament qui va exigir que l'article 155 s'apliqués només per convocar eleccions. Primer no ho volien convocar i després, quan ja era un clam, ho volien només com un instrument per arribar a les eleccions. Crec que gran part dels votants de Ciutadans es van sentir enganyats al dia següent de les eleccions en veure que el seu vot no va servir per res perquè, tot i ser la primera força política, Ciutadans no va fer res, no va fer un pas endavant perquè la legislatura arrenqués i d'aquesta manera va donar tot el temps del món als partits independentistes per seguir utilitzant el Parlament al seu gust.

- Ha de ser dur ser militant del PP a Catalunya.

Ho és, però afortunadament som moltíssims els homes i dones a tot Catalunya que, en qualsevol ciutat o en qualsevol poble, defensem amb orgull els nostres valors i les nostres idees. / Una entrevista de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Lauridsen, Barcelona, 25/01/2019 - 08:24

Una de las principales características de todo RADICAL es precisamente ésta: la falta de autocrítica. La tendencia es autofagocitarse en su propia radicalidad. El proceso ya se ha iniciado y sólo hay que dejar pasar el tiempo y dejar actuar a la justicia. EL FRUTO ESTÁ MADURO