Publicitat
Política · 21 de Novembre de 2018. 19:33h.

Els dotze punts de Nadal per sortir de l'atzucac

Alliberament dels presos, renúncia a la via unilateral, Estatut íntegre del 2006, acord de finançament i consulta acordada, entre d'altres

Els dotze punts de Nadal per sortir de l'atzucac

L'exconseller Joaquim Nadal a la presentació del seu llibre

L'exconseller de Territori, Joaquim Nadal, ha proposat dotze punts per sortir de l'atzucac polític en el qual Catalunya està immers en el seu nou llibre 'Catalunya, mirall trencat' (Editorial Pòrtic). Amb la publicació del llibre, Joaquim Nadal trenca el seu silenci sobre la situació política catalana i realitza una sèrie de propostes per reconduir la situació, entre les quals destaquen tornar a l'Estatut íntegre del 2006, que el sobiranisme abandoni la via unilateral i l'alliberament dels dirigents independentistes presos.

Per sortir del laberint polític i destensar la situació, Nadal proposa en el seu primer punt que l'Estat reconegui que "va ser un error la repressió policial durant la jornada de l'1-O". Per la seva part, considera que les forces polítiques sobiranistes han d'admetre que l'1-O "no va tenir les garanties d'un referèndum homologable" en el seu segon punt. També considera clau que l'Estat prengui la iniciativa d'alliberar els dirigents independentistes presos i la "suspensió de totes les accions judicials".

L'exalcalde de Girona apunta en el seu llibre que les forces polítiques sobiranistes han d'arribar a "un acord de renúncia a la via unilateral" i que l'Estat ha de garantir "la restitució plena de totes les competències de la Generalitat". Nadal també considera com a element important en la distensió un pacte que comporti "una legislatura normalitzada" al Parlament.

Una de les propostes més destacables que Nadal fa a 'Catalunya, mirall trencat' és la plena recuperació de l'Estatut de 2006, que s'hauria de produir amb un gran acord de les forces polítiques al Parlament de Catalunya i al Congrés dels diputats.

Un altre acord entre ambdós governs hauria "d'assegurar un model de finançament que respongui al model competencial estatutari" i un altre per "definir una majoria suficient per desplegar bilateralment els mecanismes de consulta a la ciutadania de Catalunya".

Nadal considera important el possible "desenvolupament d'un mecanisme per donar cabuda a consultes sobre l'oferta espanyola i sobre la proposta catalana" i recalca que "qualsevol de les consultes referendàries que s'acordessin s'haurien de correspondre amb una majoria qualificada i amb plenes garanties".

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#38 Polloloco , Tabarnia , 22/11/2018 - 18:02

Y dos huevos duros!

#37 Sergi , Barcelona, 22/11/2018 - 14:08

Estos casi son peores que los golpistas, liberar a los presos??? Pero no deciais que quereis la independencia judicial y la separacion de poderes??? Si es que no teneis ni vergüenza.

#36 Kropotkin, Vic, 22/11/2018 - 14:06

Y un par de millones de euros libres de impuestos para Nadal. Y un par de huevos fritos... Jua, jua, jua,...

#35 Espluguenç, Esplugues del Llobregat, 22/11/2018 - 10:14

¿Liberar a los que perpetraron el simulacro de democracia para blanquear un golpe de estado?
¿Recuperar íntegro un estatut que eliminaba la coofilialidad de la lengua más hablada en Cataluña y que decía que Cataluña es una nación?
No vale quedarse en los titulares. Ese pensamiento simplista nos trajo aquí.
No.

#34 botifler1914, LLedoners mon amour, 22/11/2018 - 10:13

Del PSC y además de Girona, esta todo dicho.