Publicitat
Política · 16 d'Abril de 2011. 10:56h.

Els Estats Units rectifiquen les crítiques a la immersió lingüísitca

L'informe anual sobre els drets humans inclou la preocupació per la salut del català

Els Estats Units rectifiquen les crítiques a la immersió lingüísitca

La Secretària Clinton, durant la presentació de l'informe anual sobre els drets humans

Els Estats Units han defensat la immersió lingüística catalana en l'informe anual sobre els drets humans del 2010. El departament d'Estat nord-americà considera que "hi ha hagut casos en què els catalanoparlants han expressat preocupació pel fet que la llengua catalana no rebés el mateix tracte de favor".

En aquest sentit, posen de manifest que "tant el govern anterior com l´actual han defensat el model educatiu existent i sostenen que la decisió -del Tribunal Suprem, que declara l´espanyol llengua vehicular- es refereix a tres casos concrets i que no cal canviar la política lingüística catalana. Els líders catalans favorables a l'actual model d'immersió afirmen que els alumnes arriben a tenir el mateix nivell de coneixement del català i de l'espanyol”.

Per últim, sobre els examens de català per a professors universitaris, resalten que “el decret permet que les universitats eximeixin d´aquest requisit el personal de recerca de dedicació exclusiva o els professors que ensenyen en una llengua estrangera. Per no deixar-se perdre professors amb talent, les universitats poden, en alguns casos, ajornar l´examen per un període de fins a dos anys després de la data de contractació efectiva".

Per tot axil, el Col·lectiu Emma celebra "poder dir que aquest any la qüestió es tracta d'una manera més equilibrada" ja que "en anys anteriors algunes persones s´havien dirigit al Col•lectiu Emma per denunciar que en el capítol que tracta d´Espanya es reproduïen sistemàticament les opinions tendencioses d´alguns grups minoritaris, recollides per la premsa de Madrid, sobre una suposada persecució del castellà a Catalunya".

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#15 Uri, Girona, 18/04/2011 - 09:02

El enunciado es incompleto. debería ser: Los Estados Unidos rectifican las críticas a la inmersión lingüística, instados por el Gobierno de España, que es lo que ha pasado, no lo olvidemos.

#15.1 Pere, Barcelona, 26/04/2011 - 22:57

Per corretgir anterior instatació.

#14 Pol, Llagostera, 18/04/2011 - 08:38

Mai he entès quin és el problema amb l'immersió, fa 30 anys que està funcionant i mai ningú s'havia queixat, i no conec ningú que hagi estudiat aquí que no sàpiga les dues llengües. Quin és el problema?!

#13 Prrrrrt, Terrassa, 17/04/2011 - 09:28

Per fi hi ha un lobby com deu mana...

#12 Francesc, Barcelona, 17/04/2011 - 00:18

Ultra, de quina discriminació parleu?

#11 Francesc, Barcelona, 17/04/2011 - 00:15

Tromppa, no es pot escollir perquè es tracta de cohesionar la societat, de manera que els ciutadans del futur siguin verament competents en l'ús de les dues llengües. I amb la immersió s'aconsegueix.