Política · 10 d'Agost de 2010. 18:18h.

Els EUA veuen el castellà discriminat a Catalunya

Zapatero aclarirà al Departament d'Estat que la convivència lingüística és "raonablement bona"

Els EUA veuen el castellà discriminat a Catalunya

Campaña en defensa del catalán

El Govern espanyol aclarirà al Departament d'Estat dels Estats Units que la convivència lingüística a Espanya funciona "raonablement bé". Així ho ha expressat des de Palma de Mallorca aquest dimarts el president de l'Executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha discrepat de l'informe del Departament d'Estat dels EUA que parla de discriminació del castellà en l'àmbit educatiu de Catalunya. "No estic molt d'acord, perquè la convivència lingüística a Espanya en aquelles comunitats on hi ha cooficialitat de llengües funciona raonablement bé", ha indicat en roda de premsa després de reunir-se amb el Rei al Palau de Marivent.

Un informe del Departament d'Estat dels Estats Units referit al 2009 parla de queixes en l'àmbit educatiu de Catalunya. Segons ha avançat El Mundo, l'informe diu que a Catalunya "continua la controvèrsia en política lingüística, amb queixes que asseguren que la normativa atempta contra el dret a l'educació en llengua materna". En el cas balear, parla de discriminació del castellà als hospitals.

Zapatero ha admès que potser hi ha hagut algun "fet concret i singular que pugui pertorbar el respecte a les dues llengües" en les comunitats on conviuen dos idiomes, però no hi ha "problemes fonamentals. Sempre he tingut la percepció i la transmissió per part dels ciutadans de Balears i de Catalunya que la convivència lingüística funciona bé i que no hi ha problemes fonamentals", ha apuntat.

El president ha indicat que el Govern espanyol està disposat a traslladar un "complet informe" al Departament d'Estat nord-americà per desmentir aquesta percepció, perquè els casos en què "l'equilibri natural" es pugui vulnerar són "l'excepció", segons Zapatero, que ha deixat clar que la regla és que "la immensa majoria dels ciutadans viuen amb naturalitat aquesta convivència".

A més, ha indicat que ell entén la necessitat que senten els catalans de defensar la seva llengua, igual que ell la sent en el cas del castellà. Però això no treu que no hi pugui haver respecte per les dues llengües. "Això es pot organitzar, ho hem organitzat en les darreres dècades raonablement bé i qualsevol altre angle normalment està desenfocat", ha remarcat. "Farem alguna aclariment al Departament d'Estat", ha reiterat.

Publicitat
Publicitat

102 Comentaris

Publicitat
#102 alemany stolberg, tortosa, 13/08/2010 - 18:13

a tots aquests de la anormalitzacio linguistica els he de vore davant del tribunal de la Haya acusats de genocidi cultural, temps al temps tot son cicles.

#101 Terraxa, Terrassa, 13/08/2010 - 12:09

I jo (i moltíssima gent) veig discriminats i putejats el indis americans, i els de tots aquells paisos on EUA han fotut la mà

#100 Francesc, Barcelona, 12/08/2010 - 19:33

I és que a més... a veure... com goseu criticar-nos si vostès els pancastellans no han fe la més mínima autocrítica davant de la conculcació de la democràcia que ha fet el Tribunal Conastitucional? Arregleu priimer casa vostra, caram!

#99 Francesc, Barcelona, 12/08/2010 - 19:27

Lídia el pancastellanisme es una malura que es pot curar amb dosis d'autocrítica, amb píndoles de coneixements històrics -començá el sehgle XVI- i la vacuna és el sentiment de justícia i la voluntat de no ofegar uina cultura! Ben entès, oi?i

#98 Francesc, Barcelona, 12/08/2010 - 19:23

Vós, Lídia, el que voleu és que el poble català esdevingui una desferra. Vergonya us hauria de donar, senyora! vergonya, senyora, vergonya! Ja està bé! Doncs, no, senyora, . Ui, la pobrissona Lídia afectada de la malaltia anomenada pancastellanisme