Publicitat
Política · 22 de Març de 2019. 17:39h.

Els favors del Síndic al procés

Va fer que fins i tot que Pasqual Maragall, malalt d'Alzheimer, firmés a favor d'aturar la vaga de fam dels presos

Els favors del Síndic al procés

La recomanació de dimecres passat del Síndic de retirar "de forma excepcional" els llaços grocs i les estelades de les dependències de la Generalitat durant el període electoral va ser l'excusa perfecta per Torra per fer veure que no feia cas de l'ordre de la Junta Electoral Central.

Rafael Ribó va socórrer el president Torra, apel·lant a "la necessitat excepcional de preservar escrupolosament la neutralitat ideològica dels poders públics durant el període electoral". La decisió del Síndic va alleugerir el Govern, sobre el que pesava una instrucció expressa de retirar la simbologia política dels seus edificis.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va demanar aquest dijous la dimissió de Ribó per "blanquejar Torra i forjar un pla" per substituir els llaços de manera "honorable". "Vergonyosament s'ha tornat a posar al servei del procés", ha denunciat el portaveu de la formació taronja. Carrizosa ha acusat Ribó d'ajudar Torra a "ordir un pla de sortida mig honrós amb els seus adeptes" i ha acusat el Síndic de "sotmetre la institució als interessos del procés" després que Torra afirmés que faria cas de la decisió del Síndic.

El Síndic ja acumula una sèrie de favors al Govern de la Generalitat. A principis de desembre de 2018, quan quatre dirigents independentistes van iniciar la vaga de fam, el Síndic va adherir-se a les seves reclamacions en un comunicat demanant "al Tribunal Constitucional que els recursos d'empara presentats pels líders independentistes, i ja admesos a tràmit, es tramitin i es resolguin de conformitat amb el procediment establert en la Llei orgànica del Tribunal Constitucional i sense dilacions indegudes".

Quan els dirigents independentistes presos que es trobaven en vaga de fam volien abandonar-la el Síndic també els hi va donar un cop de mà. Una missiva promoguda pel Síndic de Greuges i firmada per presidents i expresidents de la Generalitat i Parlament el 19 de desembre de 2018 va demanar als dirigents que abandonessin l'acció. En el comunicat asseguraven que cal "salvaguardar el seu dret a la vida i a la salut" per garantir la participació en el judici de l'1-O amb "plenes facultats".

"Ens adrecem a Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull i els demanem que considerin posar fi a la vaga de fam que mantenen des de fa prop de tres setmanes al centre penitenciari de Lledoners" sol·licitava el text.

"Entenem que la vaga de fam ha donat visibilitat a la seva situació processal i ha sacsejat consciències a escala nacional i internacional, alhora que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d'empara interposats els darrers mesos, i ja n'ha resolt alguns" argumentava.

El Síndic de Greuges va originar una polèmica quan va utilitzar la firma de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall (afectat d'alzheimer des de fa tretze anys) en un comunicat conjunt que demanava garanties pels acusats en el judici de l'1-O i proposava "mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari". La signatura de Pasqual Maragall en el text va propiciar crítiques sobre l'ètica d'aquesta incorporació.

Rafael Ribó també es va posicionar quan Llarena va suspendre de càrrecs públics els dirigents independentistes presos i va assegurar que aquesta "no és aplicable als diputats processats per l'1-O". A través d'un comunicat, el Síndic va negar que "un cop ferm el processament per rebel·lió" correspongui "la suspensió automàtica de les persones processades" perquè, segons ell, es faria "aplicant una previsió legal reservada per a casos diferents".

El mes de maig del 2017 el Síndic va presentar un informe en el qual va "alertar de les greus i evidents regressions democràtiques que afecten els drets i les llibertats fonamentals a tot l'Estat i especialment a Catalunya".

El mandat del Síndic de Greuges va vèncer el passat 1 de març. Ribó, que fa 15 anys que ocupa el càrrec, va acabar el seu darrer mandat de 9 anys a la institució el mes que ve. Ribó no pot optar a ser reelegit per al mandat següent, però continuarà exercint les funcions de síndic de greuges fins que no es nomeni el seu successor, que per ser elegit haurà d'obtenir el suport d'almenys tres cinquenes parts de la cambra, és a dir, de vuitanta-un diputats.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 22/03/2019 - 22:24

Pwro si el Ribó y su Sindic(ato) de Granujas está a sueldo del separatismo. tanto él como su organización tiene credibilidad 0 patatero.

#4 XMB, Barcelona, 22/03/2019 - 21:47

Jajaaaaajjjjjajajaja.
Un dolço ya lo ha bautizado como 'Granuja de Greuges'.

#3 Tabarnés puro, Barcino, 22/03/2019 - 20:08

Otro cantamañanas que cobra por la jeta..
Tractoria ens roba!!!!!

#2 Cata...queee, Montcada i Reixac, 22/03/2019 - 19:38

Ribó...un PALMERO muy bien pagado...ex comunista...ex destructor del PSUC...ex bestia negra de Pujol ...y durante años su PALMERO MAYOR PILONERO...eso si....a cambio de un gran sueldo del erario público....otro más...

#1 arm, figueres, 22/03/2019 - 18:02

el que no entes mai perque Ciutadans o el PP, no investiguessin mes a fons els seus viatjes per tot el mon acompanyat,