Publicitat
Política · 10 de Juny de 2009. 19:47h.

"Els funcionaris de justícia han de conèixer el català"

El secretari de Política Lingüística replica al ministre Caamaño

"Els funcionaris de justícia han de conèixer el català"

El vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod Rovira, y el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, s’ha mostrat sorprès davant les declaracions de Francisco Caamaño, ministre de Justícia del govern de l’Estat, afirmant que està “a favor dels drets dels ciutadans a expressar-se en les llengües cooficials davant l’administració de justícia”, però, al mateix temps, “descarta imposar obligacions als funcionaris”, en resposta al senador del PNB Joseba Zubia. Segons Joan, “els drets lingüístics dels catalanoparlants només es poden atendre si els funcionaris encarregats d’un àmbit determinat, posem la Justícia, tenen l’obligació de conèixer la llengua catalana”.

També ha dit que “és molt preocupant que un ministre de Justícia ignori, o faci com qui ignora, que a cada dret dels ciutadans li correspon, paral.lelament, un deure, entre el personal de l’administració”. Per a Joan, “és obvi que qualsevol ciutadà que ho vulgui només podrà exercir el seu dret a ser atès en català davant l’administració de Justícia si aquesta té els funcionaris preparats per atendre’l en la nostra llengua”.
 
Joan ha afirmat que “hom pot veure clarament, en declaracions d’un ministre que no és monolingüe –com ho són d’altres-, el camí que resta per fer perquè a l’Estat espanyol s’entenguin mínimament les implicacions de la diversitat lingüística i cultural”. El secretari de Política Lingüística ha valorat que “malauradament encara, l’Estat espanyol és un estat formalment plural amb vocació i mentalitat d’estat unitari, i aquest aspecte, en la qüestió de la llengua es pot veure clarament. Si el senador Zubia li hagués pogut formular la qüestió en euakara i el ministre l’hagués hagut d’escoltar amb els casquets d’interpretació a l’orella", ha conclós, "segurament la resposta no hauria estat tan frívola i lleugera”.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 maria, barcelona, 11/06/2009 - 20:48

algu em podria dir si la Ciutat de la Justícia ha demanat personal per treballar-hi? no he vist cap anunci i donat que les instal·lacins son tan grans sembla que hauria de fer falta personal.DIGUEU ME, SI US PLAU.

#11 FERRAN, BARCELONA, 11/06/2009 - 13:42

Totalement d\\\'acord. Una altra cosa és anar contra la diversitat de l\\\'estat. Simplement.

#10 Xavi, BCN, 11/06/2009 - 11:28

"Español", pedos no sé, pero diarrea verbal y cerebral tienes un rato.
Estamos hablando de derechos y deberes. Mi derecho como ciudadano a ser atendido en catalán, implica el DEBER de la administración (funcionarios) a saber catalán. PUNTO.

#9 pere, santcugat, 11/06/2009 - 04:21

La justicia espayola es profundament corrupta e ineficas, independencia ia fer la ma, aquest prevericadors!

#8 Tori, BCN, 10/06/2009 - 23:28

Español, simplemente hablando el Español que muchos hablan ya es como si te comunicaras a pedos. Estoy seguro que tú lo tienes mas que conseguido tanto a nivel fonético como gramatical, no entro en el aspecto olfativo.