Publicitat
Política · 28 de Juny de 2018. 11:30h.

Els Mossos van espiar unionistes

Van investigar dirigents de Ciutadans, PSC, PPC, SCC i també ciutadans anònims

Els Mossos van espiar unionistes

Document al qual ha tingut accés El Periódico

Un informe "reservat" i "classificat" realitzat per la Comissària General d'Informació dels Mossos d'Esquadra sobre una manifestació organitzada a Barcelona per Societat Civil Catalana indica que el cos policial havia creat un "departament d'espionatge il·legal" per vigilar persones i entitats contràries al procés d'independència de Catalunya, segons informa El Periódico.

El dossier reservat sobre la manifestació, de 14 folis, és un dels 30.000 documents que agents de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra havien trencat i portaven a cremar el 26 d'octubre a la incineradora de Sant Adrià de Besòs , un dia abans que el Parlament aprovés la declaració unilateral d'independència. Agents de la Policia Nacional van interceptar els mossos i van evitar la destrucció de la documentació.

L'informe recull totes les entitats que van participar en la manifestació i que estan "en contra de la possible celebració d'un futur referèndum per la independència". Afegeix que en la marxa van estar "líders destacats de Ciutadans, Partit Popular de Catalunya, Partit Socialista de Catalunya i Unión Progreso y Democracia". També inclou tot tipus d'entitats cíviques (Impulso Ciudadano, Asamblea Social de la izquierda, Asamblea por una Escuela Bilingüe ...).

La vigilància sobre la manifestació va ser exhaustiva. Els agents dels mossos prenen nota fins i tot de la identitat de la persona que organitzava la marxa des d'un camió, malgrat que es tracta d'una ciutadana anònima anomenada Isabel i aparentment sense interès policial.

En l'informe recullen el seu nom i cognoms, la seva professió (advocada de Dret Administratiu i Urbanístic), el despatx on treballa i fins al seu lloc anterior al Departament de Justícia de la Generalitat. Els mossos van rastrejar fins i tot la matrícula del remolc i l'empresa a la qual pertanyia.

Els agents d'Informació de la policia catalana van realitzar diverses fotografies de la capçalera de la marxa. Una d'elles figura a tota pàgina en el dossier. Van col·locar nombres sobre les persones que apareixien (de l'un a l'onze) i van identificar-les. Així, figuren Sergio Santamaría ("diputat PPC"), José María Fuster Fabra ("vinculat a Ciutadans"), Miriam Tey ("Vicepresidenta segona de SCC"), Alberto Fernández Díaz ("President del PPC").

També Albert Castillón ( "vinculat a Ciutadans i presentador d'Antena 3 Televisión"), Mariano Gomà ("President de SCC"), José Domingo ("Vicepresident"), Susana Beltrán ("Diputada al Parlament per Ciutadans"), Carlos Carrizosa ("Diputat al Parlament per Ciutadans"), Francesc de Carreras ("Fundador i militant de Ciutadans"), David Pérez ("Secretari segon del Parlament pel PSC") i Joaquim Coll ("Vocal de SCC").

Els Mossos informen també de persones que anaven a la cua de la manifestació amb un altre lema i identifiquen a l'home que porta un megàfon. És Bartolomeo Fraile, a qui defineixen com "militant d'UPyD". Igual que amb la capçalera, els policies catalans prenen la matrícula del cotxe de remolc i comproven que està a nom d'una dona anomenada María del Carmen (a la qual ells identifiquen amb els seus dos cognoms) i a qui qualifiquen com a "persona no coneguda per aquesta unitat".

L'informe reservat recull moltes altres persones a les que classifica per la seva pertinença a algun grup. Àlex Ramos, Rafael Arenas, Sixto Cadenas, Josep Llac, Ernesto López Vallet (de Societat Civil Catalana i les seves joventuts), Rosa Ortiz Reigada, Encarnación Ruiz Aznar (de Barcelona con la Selección i de les que es diu que "van ser agredides en la Avinguda Meridiana per membres del grup radical de la UE Sant Andreu Desperdicis".

Entre els militants de Ciutadans, els mossos situen a Dolors Agenjo Recuero, de qui escriuen "és directora de l'Institut Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat que es va negar a deixar les aules per a la consulta del 9-N". Entre els del PSC, inclou, a més de David Pérez, Joan Ferran Serafí ( "diputat al Parlament") i Álex Ramos ("militant"). Tots ells apareixen en el "annex fotogràfic d'assistents" que tanca l'informe que els mossos no van poder cremar.

L'anàlisi policial conclou amb un matís polític: "Societat Civil té un flux d'assistents irregular", però "el nombre de persones vinculades a Ciutadans ha crescut en els últims anys, han sabut mobilitzar tant a persones mediàtiques relacionades amb mitjans de comunicació com a polítics en actiu de partits de centre dreta".

I afegeix que "tant Societat Civil Catalana com la resta d'entitats contràries al procés sobiranista han intensificat la seva ofensiva en aquesta recta final, estan tenint més força a les xarxes socials i s'ha detectat un increment de petits actes als carrers".

Preguntats sobre aquest dossier, fonts dels Mossos d'Esquadra expliquen que estan atenent tots els requeriments judicials que els estan arribant sobre els papers de la incineradora, motiu pel qual no poden pronunciar-se sobre aquest document en concret.

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#20 Lo flabioler de Copenhage, Copenhage del Sud, 29/06/2018 - 06:53

¿Has ido a alguna manifestación? A lo mejor tienen un dossier sobre ti. Piénsalo.

#19 Uno, Una, 28/06/2018 - 21:53

Ahora que se lleva mucho el adjetivo "político", vemos un nuevo ejemplo: Policía política: En lugar de controlar la delincuencia, se dedica a controlar y hacer informes sobre la ideología de los ciudadanos, sobre todos aquellos cercanos a la oposición. Espero que el eje de bots Roures-Assange dé a conocer este grave hecho en el mundo entero.

#18 Decebut, bcn (tbn), 28/06/2018 - 19:37

Por menos que esto dimitió Nixon. Aquí ha dimitido el Rey y en Roma, el Papa. Pero los del prusés como que no...

#17 Sergi, Barcelona, 28/06/2018 - 18:00

La Stasi catalana, la policia politica del Regim. Quina vergonya.

#16 My name is Michael Caine, Barcelona, 28/06/2018 - 17:26

No me fío en absoluto de este cuerpo policial,si algún día me dan el alto huiré.